Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νέα τροπή στις ελληνορωσικές σχέσεις - Ο Zaev βάζει στο στόχαστρο Έλληνες φιλορώσους επιχειρηματίες - Η αντίδραση της Μόσχας

tags :
Νέα τροπή στις ελληνορωσικές σχέσεις - Ο Zaev βάζει στο στόχαστρο Έλληνες φιλορώσους επιχειρηματίες - Η αντίδραση της Μόσχας
Εν αναμονή των ρωσικών αντίποινων είναι η ελληνική κυβέρνηση
(upd)Νέα διάσταση στο θρίλερ των ελληνορωσικών σχέσεων -που άρχισε μετά την απέλαση των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα- έδωσε σήμερα (16/7/2018) ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Zoran Zaev.
Συγκεκριμένα, ο Zaev έβαλε στο κάδρο Έλληνες φιλορώσους επιχειρηματίες, οι οποίοι πλήρωσαν πολίτες της πΓΔΜ ώστε να προκαλέσουν επεισόδια ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος για τη συμφωνία των Πρεσπών.
Ειδικότερα, ο Zaev δήλωσε σε συνέντευξή του στο BuzzFeed News ότι η κυβέρνησή του έλαβε πολλαπλές αναφορές, χωρίς ωστόσο να αναφέρει ονόματα, ότι «Έλληνες επιχειρηματίες» που «διάκεινται ευνοϊκά προς τις ρωσικές θέσεις» κατέβαλαν σε πολίτες της πΓΔΜ ποσά από 13.000 δολάρια έως 21.000 δολάρια για να «διαπράξουν βίαιες ενέργειες» ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος, το οποίο θα καθορίσει εάν η χώρα θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η απέλαση των Ρώσων και οι σχέσεις με εκκλησιαστικούς κύκλους

Είναι πασιφανές ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις βρίσκονται σε αχαρτογράφητα νερά και σε καμία περίπτωση δεν θυμίζουν το παρελθόν.
Σημειωτέον ότι η Ελλάδα δεν είχε προβεί σε απελάσεις Ρώσων διπλωματών (σε αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες) ούτε όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με τον Ρώσο πράκτορα Skripal.
Όλα αυτά όμως άλλαξαν την περασμένη εβδομάδα, όταν οι ελληνικές Αρχές απέλασαν δύο Ρώσους διπλωμάτες ενώ απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα ακόμα δύο Ρώσων πολιτών.
Μάλιστα, οι Ρώσοι διπλωμάτες που απελάθηκαν φέρονται να διατηρούν σχέσεις με πανίσχυρο εκκλησιαστικό φορέα της Ρωσίας (Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Εταιρεία της Παλαιστίνης), καθώς και με εκκλησιαστικούς κύκλους στη χώρα μας.
Σημειώνεται ότι η Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Εταιρεία της Παλαιστίνης ιδρύθηκε από το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών τον Μάιο του 1882 στην Αγία Πετρούπολη.
Σήμερα πρόεδρος της είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας, Sergei Stepashin, και μέλος της ο Πατριάρχης Ρωσίας, Κύριλλος.
Εν τω μεταξύ, το Σάββατο (14/7/2018), οι Financial Times δημοσίευσαν ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο η Αλεξανδρούπολη (όπου ζει μια μικρή κοινότητα Ρώσων με ελληνικές διασυνδέσεις) ήταν το μέρος όπου εκτυλίχθηκε η παρέμβαση των Ρώσων που απελάθηκαν από την Ελλάδα.
«Οι Ρώσοι ήθελαν να διαλύσουν τις διαπραγματεύσεις και γι' αυτό αναβάθμισαν τη συνηθισμένη ανάμειξή τους στη Μακεδονία και τη Θράκη» φέρεται να δηλώνει ανώτερος Έλληνας διπλωμάτης στην εφημερίδα.

H αντίδραση από τη Ρωσία

Εντός της εβδομάδας η «απάντηση» της Μόσχας στην απέλαση των Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα
Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ κάλεσε τους Έλληνες ανταποκριτές για ενημέρωση
Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινώσει η ρωσική κυβέρνηση τα αντίποινα για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα.
Ειδικότερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε για ενημέρωση του Έλληνες ανταποκριτές, ενώ η Μόσχα έχει ήδη αναφερθεί σε «συμμετρική απάντηση», κάτι που ενδεχομένως να σημαίνει την απέλαση δύο Ελλήνων διπλωματών, ενώ υπήρξε και αναφορά σε αμερικανικό δάκτυλο.
Η απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών, και η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα άλλων δύο για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας, με αφορμή το Σκοπιανό, έχει προκαλέσει τον εκνευρισμό της ρωσικής κυβέρνησης, παρότι η Αθήνα κράτησε χαμηλούς τόνους.
Η σχεδιαζόμενη επίσκεψη του ρώσου υπουργού Εξωτερικών S. Lavrov στην Αθήνα το φθινόπωρο, φαίνεται ότι είναι στον αέρα μετά τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, όπως προκύπτει τουλάχιστον από δηλώσεις Ρώσου αξιωματούχου.
«Η Ελλάδα, όπως διαχρονικά έπραττε, εξακολουθεί να επιθυμεί τη διατήρηση καλών σχέσεων με τη Ρωσία, να προωθεί τη φιλία των δύο λαών, τη συνεργασία των κυβερνήσεών τους και την φορέων της κοινωνίας των πολιτών εκατέρωθεν» ανέφεραν πάντως κυβερνητικές πηγές.
Ωστόσο, αποσαφήνιζαν ότι αυτό δεν μπορεί παρά να γίνει στη βάση της ισοτιμίας και με προϋπόθεση τον αμοιβαίο σεβασμό στην κυριαρχία και την ανεξαρτησία των δύο χωρών μας.

(Πρώτη ενημέρωση 16:52, 16 Ιουλίου 2018)

O Σαββίδης διαψεύδει δημοσίευμα που τον εμπλέκει σε απόπειρα αποσταθεροποίησης της πΓΔΜ - Προαναγγέλει αγωγές

«Καθιστούμε σαφές σε όλους τους τόνους πως ο επιχειρηματίας κ. Ιβάν Σαββίδης ουδεμία σχέση ή εμπλοκή έχει με τα όσα αναφέρονται στο απολύτως ψευδές και άκρως συκοφαντικό δημοσίευμα.
Για το λόγο αυτό, τις αμέσως επόμενες ώρες και αξιοποιώντας όλα τα ένδικα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, θα προβούμε στην κατάθεση μήνυσης και αγωγής εναντίον του μέσου, καθώς και των συντακτών του ανυπόστατου αυτού δημοσιεύματος» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο όμιλος επιχειρήσεων Ιβάν Σαββίδη με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας BuzzFeed.

Το δημοσίευμα

Κατά το Buzzfeed το οποίο επικαλείται στοιχεία των ανακριτών από την ΠΓΔΜ, ο Ιβάν Σαββίδης, φέρεται να έδωσε περί τα 350.000 δολάρια για να εκτροχιάσει τη διαδικασία του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα.
Σύμφωνα με έγγραφα του Σκοπιανού υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία είδε τόσο ο αμερικανικός ιστότοπος, όσο και η συνεργαζόμενη ΜΚΟ Organized Crime and Corruption Reporting Project οι πληρωμές έγιναν σε πολιτικούς από τη γειτονική χώρα, μέλη εθνικιστικών οργανώσεων καθώς επίσης και σε οπαδούς της ποδοσφαιρικής ομάδας Βαρντάρ Σκοπίων, οι οποίοι προσφάτως συμμετείχαν σε επεισόδια κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.
Σύντομα αφότου υπεγράφη η συμφωνία, συνεχίζει το δημοσίευμα, περί τους 1.500 διαδηλωτές προκάλεσαν ταραχές στους δρόμους της πρωτεύουσας, ζητώντας την παραίτηση του Z. Zaev.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών και από την Ελλάδα και παραθέτει την απάντηση της Μόσχας, ότι δηλαδή δεν υπάρχει καμία εμπλοκή στα εσωτερικά της χώρας μας.
Κατά τους ερευνητές της ιστοσελίδας που επικαλούνται έγγραφα του Σκοπιανού ΥΠΕΣ, ο κ. Σαββίδης φέρεται να μετέφερε κεφάλαια στην ΠΓΔΜ σε μια σειρά από πληρωμές.  Κάποια μεταφέρθηκαν  σε μετρητά και πέρασαν παράνομα από τα ελληνικά σύνορα, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και άλλες μέθοδοι που δεν διευκρινίζονται. Αστυνομικές πηγές που επικαλείται το Buzzfeed αναφέρουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνηση της υπόθεσης.
Επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αρκετοί δέκτες των πληρωμών αυτών ήταν οργανωμένοι οπαδοί της ποδοσφαιρικής ομάδας Βαρντάρ Σκοπίων και έλαβαν μέρος σε βίαια επεισόδια στην πρωτεύουσα της πΓΔΜ.
Ένας εκ των συλληφθέντων, οπαδός της ομάδας εφέρετο να επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους ότι έλαβε χρήματα από τον Σαββίδη.
Οι εν λόγω οργανωμένοι οπαδοί έχουν σχέσεις με το VMRO-DPMNE, του πρώην πρωθυπουργού Ν. Gruevski που αντιτίθεται στη συμφωνία.
Ιδιοκτήτης της Βαρντάρ είναι ο επιχειρηματίας S. Samsonenko, ο οποίος έζησε όπως και ο Σαββίδης στο Ροστόφ της Ρωσίας.
Τώρα ζει στα Σκόπια και έχει είναι πρόξενος επί τιμή της Ρωσίας στην πόλη Μπίτολα.


  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης