Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Στο 3,9% η ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας το 2018 και το 2019 - Λάθος ο εφησυχασμός των αγορών

tags :
ΔΝΤ: Στο 3,9% η ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας το 2018 και το 2019 - Λάθος ο εφησυχασμός των αγορών
Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω για τη ζώνη του ευρώ, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο
Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να φθάσει το 3,9% το 2018 και το 2019, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου οι οποίες περιλαμβάνονται στην έκδοση της Παγκόσμιας Οικονομικής Προοπτικής (WEO).
Ωστόσο, σύμφωνα με το ΔΝΤ, η διεύρυνση της ανάπτυξης καθίσταται λιγότερο ομοιόμορφη και αυξάνονται οι κίνδυνοι για τις προοπτικές.
Ο ρυθμός επέκτασης φαίνεται να έχει κορυφωθεί σε μερικές μεγάλες οικονομίες και η ανάπτυξη έχει γίνει λιγότερο συγχρονισμένη.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η βραδεία πορεία ενισχύεται σύμφωνα με τις προβλέψεις του WEO του Απριλίου.
Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω για τη ζώνη του ευρώ, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αντανακλώντας τις αρνητικές εκπλήξεις στις αρχές του 2018.
Μεταξύ των αναδυόμενων αγορών και των αναπτυσσόμενων οικονομιών, οι προοπτικές ανάπτυξης αυξάνονται ακόμη περισσότερο λόγω των αυξανόμενων τιμών του πετρελαίου, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων και τις πιέσεις της αγοράς στα νομίσματα ορισμένων οικονομιών με ασθενέστερα θεμελιώδη.
Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω για την Αργεντινή, τη Βραζιλία και την Ινδία, ενώ οι προοπτικές για ορισμένες πετρελαιο-εξαγωγικές χώρες ενισχύθηκαν.



Η ισορροπία των κινδύνων έχει μετατοπιστεί περαιτέρω προς τα κάτω, βραχυπρόθεσμα.
Οι προσφάτως ανακοινωθείσες και αναμενόμενες αυξήσεις των δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα μέτρα αντιποίνων από τους εμπορικούς εταίρους αύξησαν την πιθανότητα κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων.
Αυτά θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη και να μειώσουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, τόσο μέσω της άμεσης επίπτωσής τους στην κατανομή των πόρων και της παραγωγικότητας, όσο και μέσω της αύξησης της αβεβαιότητας και των επενδύσεων.
Οι συνθήκες της χρηματοπιστωτικής αγοράς παραμένουν ευνοϊκές για τις προηγμένες οικονομίες - με τα συμπιεσμένα spreads και τη χαμηλή μεταβλητότητα - αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα.
Πιθανές αιτίες είναι η αύξηση των εμπορικών εντάσεων και συγκρούσεων, οι γεωπολιτικές ανησυχίες και η αυξανόμενη πολιτική αβεβαιότητα.
Οι υψηλότερες αναγνώσεις πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η ανεργία είναι κάτω από 4%, αλλά οι αγορές ενσωματώνουν πολύ πιο ορατή πορεία αύξησης των επιτοκίων από εκείνη των προβλέψεων της FOMC, θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε ξαφνική επανεκτίμηση των βασικών κινδύνων από τους επενδυτές.
Οι αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν αναταραχές στις προσαρμογές χαρτοφυλακίου, έντονες διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και περαιτέρω μειώσεις των εισροών κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές, ιδίως εκείνες με ασθενέστερες θεμελιώδεις αρχές ή υψηλότερους πολιτικούς κινδύνους.
Η αποφυγή προστατευτικών μέτρων και η εξεύρεση λύσης συνεργασίας που να προωθεί τη συνεχή ανάπτυξη του εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών εξακολουθεί να είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της παγκόσμιας επέκτασης.
Οι πολιτικές και οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να αποσκοπούν στη διατήρηση της δραστηριότητας και στην αύξηση της μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης.
Όμως, με τη μειωμένη χαλάρωση και τον περιορισμό των κινδύνων, πολλές χώρες πρέπει να ανοικοδομήσουν δημοσιονομικά αποθέματα για να δημιουργήσουν χώρο πολιτικής για την επόμενη κάμψη και να ενισχύσουν την οικονομική ανθεκτικότητα σε ένα περιβάλλον πιθανώς υψηλότερης αστάθειας της αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης