Τελευταία Νέα
Διεθνή

Oilprice: Γιατί η πυρηνική ενέργεια είναι κρίσιμη για τη Ρωσία που ελέγχει το 60% της διεθνούς αγοράς

tags :
Oilprice: Γιατί η πυρηνική ενέργεια είναι κρίσιμη για τη Ρωσία που ελέγχει το 60% της διεθνούς αγοράς
Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας το γεγονός ότι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη φήμη και την ασφάλεια, ένα λάθος ή ένα ατύχημα μπορεί να αλλάξουν τα πάντα.
Ως ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας φυσικού αερίου και πετρελαίου παγκοσμίως, η Ρωσία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της παγκόσμιας γεωπολιτικής ατζέντας.
Η πρόσφατη συμφωνία με τον ΟΠΕΚ αποτελεί ένδειξη της ικανότητας της Μόσχας να καθορίζει τιμές.
Ωστόσο, σε ένα άλλο πεδίο παραγωγής ενέργειας, η Ρωσία καταλαμβάνει μια ακόμη πιο δεσπόζουσα θέση: την πυρηνική τεχνολογία.
Η ρωσική πυρηνική βιομηχανία είναι μία από τις παλαιότερες και πιο ώριμες στον κόσμο.
Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου, η πυρηνική τεχνολογία δεν ήταν μόνο απαραίτητη για λόγους ασφαλείας ως αποτρεπτικός παράγοντας έναντι της ανταγωνιστικής μονάδας ισχύος των ΗΠΑ, αλλά και ως ένδειξη γοήτρου.
Ο πρώτος πυρηνικός σταθμός που συνδέθηκε με το δίκτυο άνοιξε το 1954 στην ΕΣΣΔ.


Η παγκόσμια κατασκευή πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής αργότερα κυριάρχησε από τρεις χώρες: τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση.
Η κατάρρευση του κομμουνισμού και το τέλος του ψυχρού πολέμου μείωσαν σημαντικά την ανάπτυξη της πυρηνικής τεχνολογίας από τον διάδοχο της Σοβιετικής Ένωσης: τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Το 2007, ο Πρόεδρος Putin υπέγραψε διάταγμα με το οποίο ιδρύθηκε κρατική εταιρεία χαρτοφυλακίου για την εδραίωση του εγχώριου τομέα πυρηνικής τεχνολογίας.
Το βιβλίο παραγγελιών της ρωσικής κρατικής εταιρείας Rosatom αυξήθηκε σταθερά στα 300 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία χρόνια.
Επί του παρόντος, 34 αντιδραστήρες σε 12 χώρες βρίσκονται υπό κατασκευή, ενώ πολλά άλλα κράτη έχουν δείξει ενδιαφέρον.
Το βιβλίο παραγγελιών προσθέτει ένα παγκόσμιο μερίδιο αγοράς 60% όλων των πυρηνικών σταθμών που σχεδιάζονται ή βρίσκονται υπό κατασκευή.
Η Κίνα φιλοξενεί επίσης έναν φιλόδοξο μη στρατιωτικό τομέα πυρηνικής ενέργειας, όπου κατασκευάζεται ο μεγαλύτερος αριθμός αντιδραστήρων σε μια μόνο χώρα.
Η εξέλιξη της τεχνολογίας πυρηνικών τεχνολογιών της Κίνας με προσανατολισμό στις εξαγωγές του Πεκίνου μακροπρόθεσμα μπορεί να είναι αρνητική εξέλιξη για την Rosatom.
Ωστόσο, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχουν σημειώσει οι κινέζοι προγραμματιστές, οι ρωσικοί αντιδραστήρες παραμένουν δημοφιλείς στην ασιατική χώρα - όπως φαίνεται από την πρόσφατη έγκριση τεσσάρων άλλων αντιδραστήρων κατά τη διάρκεια τελετής στο Πεκίνο.
Η ρωσική πολιτική πυρηνική τεχνολογία απευθύνεται σε πολλούς πελάτες λόγω ελκυστικών συμφωνιών.
Για πολλούς, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής θα είναι οι πρώτοι στην ιστορία τους, ενώ αρκετές τοποθεσίες βρίσκονται στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα πυρηνικά πακέτα της Ρωσίας είναι ελκυστικά, καθώς η Rosatom παρέχει τόσο τη χρηματοδότηση όσο και την καθημερινή διαχείριση των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και την πραγματική κατασκευή και τη μεταφορά πυρηνικών καυσίμων.
Επιπλέον, η Rosatom προσφέρει πολύ μεγαλύτερες εκπτώσεις από ό, τι οι ανταγωνιστές της.
Προηγουμένως, ο πολιτικός τομέας της πυρηνικής ενέργειας κυριαρχούσε από τις δυτικές επιχειρήσεις: Areva και Westinghouse (μέρος της Toshiba).
Η μεγάλη επιτυχία της Rosatom στο εξωτερικό, σε συνδυασμό με τη μείωση της ζήτησης για πυρηνική τεχνολογία των πολιτών στη Δύση, μείωσε τη ροή εσόδων για τις εταιρείες αυτές.
Η Westinghouse βρέθηκε ακόμη και σε καθεστώς πτώχευσης, αλλά μπόρεσε να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της για την επίλυση ορισμένων οικονομικών ζητημάτων.
Ωστόσο, η Rosatom - και κατά συνέπεια η Μόσχα - αντιμετωπίζει επίσης κινδύνους. Εάν όλα τα σχέδια εκτελούνται σύμφωνα με τα πλάνα, η ρωσική εταιρεία θα αντιμετωπίσει ένα βουνό πυρηνικών αποβλήτων, το οποίο (σε ορισμένες περιπτώσεις) είναι συμβατικά υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει.
Επιπλέον, τα επικίνδυνα απόβλητα πρέπει επίσης να προστατευθούν από κλοπή, αποτελούν απειλή τρομοκρατών ή εγκληματιών.
Η ισχυρή υποστήριξη της Μόσχας σε εθνικούς πρωταθλητές σε διάφορους τομείς όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο (Rosneft και Gazprom), η άμυνα (Rosoboronexport) και η πυρηνική ενέργεια (Rosatom) δεν βασίζονται αποκλειστικά σε οικονομική ανταμοιβή.
Οι συμφωνίες υψηλού προφίλ σε αυτούς τους κρίσιμους τομείς παρέχουν επίσης τη διπλωματική ισχύ του Κρεμλίνου στις ενδιαφερόμενες χώρες.
Επιπλέον, ο πολιτικός τομέας της πυρηνικής ενέργειας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στην αντίληψη του κοινού.
Οι αλλαγές στη στάση της κοινωνίας μπορούν να σταματήσουν γρήγορα ή να εξαλείψουν τις εξελίξεις.
Η καταστροφή με το εργοστάσιο στη Φουκουσίμα είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα της σχέσης αγάπης-μίσους στον κόσμο με την πολιτική πυρηνική ενέργεια.
Η κατάρρευση στον ιαπωνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής άλλαξε δραματικά την ενεργειακή πολιτική της τρίτης και τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου: της Ιαπωνίας και της Γερμανίας.
 Ως αποτέλεσμα, η ζήτηση για φυσικό αέριο και οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια στις χώρες αυτές.
Αν και το βιβλίο παραγγελιών της Rosatom είναι ήδη εντυπωσιακά πλήρες και αρκετές πιθανές παραγγελίες θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν στο άμεσο μέλλον, οι απρόβλεπτες ενέργειες μπορούν να παρεμποδίσουν σοβαρά τις εξελίξεις.
Ωστόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας το γεγονός ότι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη φήμη και την ασφάλεια, ένα λάθος ή ένα ατύχημα μπορεί να αλλάξουν τα πάντα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης