Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το ΤΧΣ αποφάσισε να υποστηρίξει τον Π. Μυλωνά με 6 ψήφους υπέρ για την θέση του CEO της Εθνικής - Το παρασκήνιο της παρέμβασης της ΤτΕ

Το ΤΧΣ αποφάσισε να υποστηρίξει τον Π. Μυλωνά με 6 ψήφους υπέρ για την θέση του CEO της Εθνικής - Το παρασκήνιο της παρέμβασης της ΤτΕ
Το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος αποφάσισε να υποστηρίξει τον Π. Μυλωνά για διευθύνοντα σύμβουλο
(upd4)Τον Παύλο Μυλωνά - σημερινός αναπληρωτής CEO - πρότεινε για διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής τράπεζας το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με 6 ψήφους υπέρ σε σύνολο 7 συμπεριλαμβανομένου του εισηγητή του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου.
Ο Νίκος Καραμούζης σημερινός πρόεδρος της Eurobank, ο εξωτερικός υποψήφιος για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου ανέφερε ότι αποσύρεται από την διαδικασία της Εθνικής τράπεζας.
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε περί τις 16:05 που ξεκίνησε από τις 12:00... της Εκτελεστικής Επιτροπής και ακολούθησε το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να πάρει ξεκάθαρη θέση επί της διαδικασίας αξιολόγησης των κριτηρίων του διευθύνοντος συμβούλου στην Εθνική τράπεζα.
Η συνεδρίαση του ΤΧΣ διεξήχθηκε σε καλό κλίμα.
Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι η εικόνα που επικρατούσε χθες ήταν πλήρως διαφοροποιημένη σε σχέση με την σημερινή εικόνα όπου υπήρξε πλήρης ανατροπή σκηνικού.
Η ουσία πάντως είναι ότι το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος αποφάσισε και η απόφαση του Ταμείου είναι ξεκάθαρα σεβαστή καθώς είχε τον πρώτο και τελευταίο λόγο και επί του θέματος αυτού δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.

Ξεκάθαρη παρέμβαση της ΤτΕ κατά του Νίκου Καραμούζη
 
Πάντως έχει μεγάλη αξία να τονιστεί ότι ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ και επικεφαλής της Εκτελεστικής Επιτροπής M. Czurda πρότεινε για διευθύνοντα σύμβουλο τον Ν. Καραμούζη παρά την σθεναρή άρνηση του Ηλία Ξηρουχάκη ο οποίος είναι ο εκπρόσωπος της ΤτΕ στην Εκτελεστική Επιτροπή.
Ενώ η εισήγηση ήταν Καραμούζης, την οποία αποδέχθηκε ο πρόεδρος του ΤΧΣ και επικεφαλής του Γενικού Συμβουλίου Ανδρέας Βερύκιος και επίσης επικρότησε η Μαρίκα Φραγκάκη ως εκπρόσωπος του δημοσίου στο ΤΧΣ...η ΤτΕ πρόβαλλε σθεναρή αντίδραση.
Ο έταιρος εκπρόσωπος της ΤτΕ στο Γενικό Συμβούλιο Σπηλιωτόπουλος - ο οποίος είχε πάρει ξεκάθαρη γραμμή από τον Στουρνάρα της ΤτΕ - τάχθηκε κατά του Ν. Καραμούζη.
Να σημειωθεί ότι ο Βασίλης Σπηλιωτόπουλος είχε πάρει γραμμή από τον Γιάννη Στουρνάρα τον διοικητή της ΤτΕ και αυτό αποδεικνύεται από τις πληροφορίες που είχε το bankingnews ότι η ΤτΕ έχει προαποφασίσει ποιον θα επιλέξει για CEO πριν καν συνεδριάσουν τα όργανα και οι επιτροπές του Ταμείου.
Η ΤτΕ εμφανίστηκε με ξεκάθαρη και απόλυτη θέση ότι δεν επιθυμεί Καραμούζη για διευθύνοντα σύμβουλο στην Εθνική τράπεζα.
Υπό τον κίνδυνο να γενικευθεί μια κόντρα στο εσωτερικό του ΤΧΣ πλέον με την ΤτΕ....αποφάσισε ο πρόεδρος Βερύκιος να υπαναχωρήσει ώστε να μην φανεί ότι το Ταμείο είναι διαιρεμένο και σε σύγκρουση με την Τράπεζα της Ελλάδος.
Ο Παύλος Μυλωνάς εξελέγη με 6 ψήφους υπέρ στο ΤΧΣ ωστόσο ήταν ξεκάθαρη η παρέμβαση της ΤτΕ που τάχθηκε ανοικτά και απόλυτα κατά του Ν. Καραμούζη.

Καραμούζης: Έχω αποσυρθεί από τη διαδικασία για τη θέση του CEO της Εθνικής Τράπεζας

Την απόσυρσή του από τη διαδικασία για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, γνωστοποίησε ο Νίκος Καραμούζης.
Ειδικότερα, ο κ. Καραμούζης, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ανέφερε τα εξής:
"Τελευταία γίνονται εντονες συζητήσεις για το ενδιαφέρον μου για τη εξαιρετικά τιμητική θέση του Διευθύνοντος Συμβουλου της NBG και επειδή αντιμετώπισα στη πορεία των συζητήσεων πρωτόγνωρες καταστάσεις , δηλώνω ότι έχω αποσυρθεί από τη διαδικασία Εύχομαι καλή επιτυχία".




Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews

Αυτό που περιμένουμε σήμερα από το ΤΧΣ είναι να πάρει θέση επί της διαδικασίας και ίσως επί των υποψηφιοτήτων....ειδικά το δεύτερο και πιο ουσιώδες σκέλος δεν έχει ξεκαθαρίσει.

Η σημερινή ημέρα 17/7 είναι μια πολύ καθοριστική...για την Εθνική τράπεζα καθώς θα κριθεί η διαδικασία επιλογής διευθύνοντος συμβούλου.
 Το Ταμείο έχει πάρει θέση δια της ανακοίνωσης του πρόσφατα και ως βασικός μέτοχος με 40,36% σήμερα 17 Ιουλίου θα καταλήξει και καταδείξει ποιον προκρίνει ως διευθύνοντα σύμβουλο για την Εθνική τράπεζα.
Για την διαδικασία θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Εθνικής Κώστα Μιχαηλίδη και τον εκπρόσωπο του ΤΧΣ στην Εθνική τράπεζα Χ. Κουφαλιά.
Εν συνεχεία ο εκπρόσωπος του ΤΧΣ μάλλον την Τετάρτη 18 Ιουλίου θα ενημερώσει επίσημα το nomination committee την επιτροπή αξιολόγησης για το ποια είναι η θέση του Ταμείου και ακολούθως έως την Παρασκευή 20 Ιουλίου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο.
Σήμερα 17 Ιουλίου η Εκτελεστική Επιτροπή θα προτείνει και το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ θα αποφασίσει για την διαδικασία και εν τέλει για τον διευθύνοντα σύμβουλο.
Οι αποφάσεις που θα ληφθούν είτε θα οδηγήσουν στην αποχώρηση του εξωτερικού υποψηφίου, είτε θα οδηγήσουν στις παραιτήσεις αφενός του εσωτερικού υποψηφίου και ενός μέλους του διοικητικού συμβουλίου η οποία τυγχάνει να είναι και πρόεδρος του nomination committee.
Πρακτικά είτε ο εξωτερικός υποψήφιος σήμερα βγαίνει από την κούρσα, είτε δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου αποχωρούν από την Εθνική τράπεζα υποβάλλοντας τις παραιτήσεις τους.
Τι θα συμβεί θα το ξέρουμε σύντομα.
Όμως όπως αναλύει πολύ καλά ενημερωμένη πηγή η λογική αλληλουχία των παραμέτρων είναι η εξής.
«Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με 40,36% στην Εθνική τράπεζα έχει νομοτελειακά την μεγαλύτερη εξουσία.
Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το Ταμείο έχει αποφασίσει ότι ο ένας εκ των δύο υποψηφίων πληροί τα κριτήρια που θα συμβάλλουν στην ριζική αναδιάρθρωση του ομίλου της Εθνικής τράπεζας.
Βεβαίως θα συνεδριάσουν η Εκτελεστική Επιτροπή και το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ θα αξιολογήσουν κριτήρια και θα πάρουν εκ των πραγμάτων θέση για τον ποιον προκρίνουν ως διευθύνοντα σύμβουλο.
Ο Πρόεδρος της Εθνικής Κώστας Μιχαηλίδης είναι επιφορτισμένος με δύο ρόλους να διασφαλίσει την σταθερότητα την Εθνική ως εκ της θεσμικής του ιδιότητας και ταυτόχρονα να υποστηρίξει τα συμφέροντα του βασικού μετόχου του ΤΧΣ με ποσοστό 40,36%.
Αποκλείεται ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας να πάει σε κόντρα ή να έρθει σε διάσταση με τον βασικό μέτοχο καθώς ο Πρόεδρος που εγκρίθηκε από τον βασικό μέτοχο δεν μπορεί να πάει ενάντια στον βασικό μέτοχο.
Υπό αυτό το πρίσμα και το διοικητικό συμβούλιο θα ακολουθήσει την γραμμή του Προέδρου της Εθνικής τράπεζας»
Ο Κώστας Μιχαηλίδης ο πρόεδρος της Εθνικής τράπεζας φέρεται να συμφωνεί με την άποψη ότι εφόσον το ΤΧΣ έχει ξεκάθαρη θέση θα πρέπει το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής να αποδεχθεί την θέση του βασικού μετόχου.

Η θέση του bankingnews

Από την διαδικασία η απόλυτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η σταθερότητα της τράπεζας, προέχει η εσωτερική ηρεμία και όχι κινήσεις που θα προκαλέσουν εντάσεις, πρώτα από όλα η Εθνική τράπεζα.
Στην διαδικασία για τον CEO οι επιλογές είναι δύο, ούτε τρεις, ούτε δεκατρείς.
Το ΤΧΣ ξεκαθαρίζει την στάση του και είτε ο εξωτερικός υποψήφιος αποχωρεί, είτε ο εσωτερικός υποψήφιος αποδέχεται την επιλογή του βασικού μετόχου εφόσον επιλεγεί ο εξωτερικός υποψήφιος.
Θεωρούμε στην δεύτερη περίπτωση λάθος ο εσωτερικός υποψήφιος για την θέση του CEO να παραιτηθεί καθώς είναι απαραίτητος στην Εθνική τράπεζα ακόμη και εάν δεν έλαβε την έγκριση του ΤΧΣ για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου.
Όσον αφορά την επικεφαλής του nomination committee οι αναφορές ότι δεν θα δεχθεί την εξωτερική υποψηφιότητα ακόμη και εάν έρθει σε σύγκρουση με τον βασικό μέτοχο ουσιαστικά δρομολογεί την αποχώρηση της από την Εθνική τράπεζα.
Η θέση του bankingnews είναι ξεκάθαρη η Εθνική τράπεζα χρειάζεται ένα τραπεζίτη ηγέτη που θα κάνει τομές, θα ηγηθεί του τραπεζικού συστήματος και το κυριότερο θα λειτουργήσει ως προπομπός ευρύτερων εξελίξεων στο τραπεζικό σύστημα και στην οικονομία αλλά και στην χρηματιστηριακή αγορά.

(πρώτη ενημέρωση 17 Ιουλίου 2018, 00:52)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης