Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτική θύελλα στις ΗΠΑ κατά του Trump για τη συνάντηση με τον Putin – Τον κατηγορούν ακόμα και για εσχάτη προδοσία

tags :
Πολιτική θύελλα στις ΗΠΑ κατά του Trump για τη συνάντηση με τον Putin – Τον κατηγορούν ακόμα και για εσχάτη προδοσία
Με μέλη του Κογκρέσο θα συναντηθεί σήμερα 17/7 ο πρόεδρος Trump
Με μέλη του Κογκρέσο αναμένεται να συναντηθεί σήμερα Τρίτη 17 Ιουλίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με τα πυρά Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών σχετικά με τη στάση που τήρησε κατά τη συνάντηση του με τον Ρώσο ομόλογο του Vladimir Putin αναφορικά με τις καταγγελίες περί ανάμειξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.
Για μια από τις πιο ντροπιαστικές στιγμές Αμερικάνου προέδρου στην ιστορία έκανε λόγο ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής John McCain, ο οποίος υποστήριξε πως η συνάντηση στο Ελσίνκι ήταν ένα «τραγικό λάθος».
«Η ζημιά που προκάλεσε η αφέλεια του Προέδρου Trump είναι δύσκολο να υπολογιστεί.
Κανείς προηγούμενος Πρόεδρος δεν είχε υποτιμήσει τον εαυτό του τόσο άθλια μπροστά σε έναν τύραννο» είπε ο McCain την ώρα που ο John Brenan, πρώην διευθυντής της CIA επί Obama, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα κάνοντας λόγο ακόμα και για έσχατη προδοσία.
«Η απόδοση του Donald Trump στη συνέντευξη τύπου στο Ελσίνκι φτάνει και ξεπερνάει το κατώφλι της Παράβασης Καθήκοντος.
Αγγίζει την προδοσία.
Όχι μόνο ήταν ηλίθια τα σχόλιά του, αλλά τον έχει στο τσεπάκι του ο Putin.
Ρεπουμπλικανοί Πατριώτες: Πού είστε;» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο Brenan.
Από την πλευρά του ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Lindsey Graham έκανε λόγο για μια χαμένη ευκαιρία του Trump να καταστήσει υπόλογη τη Ρωσία και να της στείλει μια ηχηρή προειδοποίηση για την ανάμειξη της στις προεδρικές εκλογές του 2016.
«Αυτή η απάντηση του Trump θα εκληφθεί από τη Ρωσία ως ένα δείγμα αδυναμίας και θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι θα λύσει» τόνισε ο Graham.
Από την πλευρά της η επικεφαλής των Δημοκρατικών στο Κοινοβούλιο Nancy Pelosi υποστήριξε ότι είναι ανησυχητική η αδυναμία του Trump απέναντι στον Putin, αναφέροντας ότι «αυτό αποδεικνύει ότι οι Ρώσοι έχουν κάτι με τον Πρόεδρο, προσωπικό, οικονομικό ή πολιτικό».
«Στην ιστορία της χώρας μας, οι Αμερικάνοι δεν έχουν δει ποτέ έναν πρόεδρο των ΗΠΑ να στηρίζει έναν αντίπαλο με τον τρόπο που ο Trump στήριξε τον πρόεδρο Putin» είπε ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Chuck Schumer, αναφέροντας πως ο Trump υιοθέτησε τις θέσεις της KGB αντί της CIA.
«Είναι απαραίτητο να συνεργάζεσαι με κάποιον τόσο κακό όσο ο Putin.
Ο Πρόεδρος προσπαθεί να διατηρήσει κάποια σχέση μαζί του αλλά διαφωνώ πλήρως με τον κ.Putin και συμφωνώ απόλυτα με τις δικές μας υπηρεσίες σχετικά με την ανάμειξη της Ρωσίας στις εκλογές» υπογράμμισε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής John Cornyn.
Σημειώνεται πως ο Trump θα συναντηθεί εντός της ημέρας με μέλη του Κογκρέσου,  όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, αν και δεν έχει διευκρινιστεί ποιοι θα είναι παρόντες, ή ποια ζητήματα θα εξεταστούν στη συνάντηση.
Πάντως σε δηλώσεις του στο Fox News ο Trump και λίγες ώρες ύστερα από τη συνάντηση του με τον Putin υποστήριξε ότι μετά τη συνάντηση οι διμερείς σχέσεις βελτιώθηκαν σημαντικά.
«Νομίζω ότι ήταν σπουδαία σήμερα αλλά ήταν στ' αλήθεια άσχημα τα πράγματα πριν από πέντε ώρες», είπε ο Trump, ο οποίος διαβεβαίωσε πως ο Putin διέψευσε με «πολύ σθεναρό τρόπο» τις καταγγελίες περί ανάμιξης της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016 στις ΗΠΑ.

Trump: Αποφασίσαμε να ανοίξουμε νέους δρόμους - Putin: Η Ρωσία δεν είχε καμία ανάμειξη στις εκλογές των ΗΠ

(upd7) Οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ V. Putin Πούτιν και D. Trump, συμμετείχαν σε δύο γύρους συνομιλιών οι οποίες διήρκεσαν περισσότερο από τέσσερις ώρες.
Οι συνομιλίες τετ-α-τετ των δύο προέδρων διήρκεσαν περισσότερο από δύο ώρες, ενώ εν συνεχεία στο γεύμα εργασίας που επακολούθησε συμμετείχαν και άλλα μέλη των δύο αντιπροσωπειών. Από ρωσική πλευράς συμμετείχαν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών S. Lavrov, ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου D. Pescov, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Y. Usakov.
Από αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών M. Pompeo, ο σύμβουλος επι θεμάτων εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου J. Bolton.
Οι συνομιλίες αυτές διήρκεσαν περίπου δύο ώρες.
Donald Trump και Vladimir Putin εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για τις σχέσειος ΗΠΑ - Ρωσίας, παρά τα προβλήματα που παραδέχθηκαν ότι υπάρχουν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους.
Ο πρόεδρος D. Trump  δήλωσε ότι η σημερινή συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του V. Putin ήταν το ξεκίνημα μιας µακρόχρονης διαδικασίας με ισχυρό διάλογο με τη Ρωσία.
Όπως είπε «έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε κάποια σπουδαία πράγματα μαζί με τη Ρωσία», σημειώνοντας ότι και οι δύο χώρες ευθύνονται για την κατάσταση της σχέσης τους.
Παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία άσκησης πίεσης ενάντια στο Ιράν και δήλωσε βέβαιος ότι ο Putin και η Ρωσία επιθυμούν να δώσουν ένα τέλος στη ταχεία εξάπλωση των πυρηνικών όπλων.
«Ο κόσμος άλλαξε πριν από τέσσερις ώρες.
Αποφασίσαμε να ανοιξουμε νέους δρόμους για να καλλιεργήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στον κόσμο
Αποφασίσαμε με τον Putin να ανοίξουμε νέους δρόμους για να ευνοήσουμε τη σταθερότητα και την Ειρήνη στον κόσμο», ανέφερε χαρακητριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.  
«Ο Putin είναι καλός ανταγωνιστής… Η λέξη "ανταγωνιστής" είναι φιλοφρόνηση.
Θα ανταγωνιστούμε τη Ρωσία με μεγάλη επιτυχία όσον αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου» τόνισε.
Οι διαφωνίες των δυο χωρών, διευκρίνισε ο αμερικανός πρόεδρος είναι γνώστες, αλλά πρέπει να βρούμε τρόπους συνεργασία, τόνισε ο Trump, επιμένοντας στη διαδικασία του διαλόγου όπως έκαναν οι δυο χώρες στον Ψυχρό Πόλεμο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι συζήτησε με τον ρώσο ομόλογό του την εμπλοκή ρώσων πρακτόρων στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.
«Θεώρησα ότι αυτό πρέπει να γίνει κατ’ ιδίαν» επισήμανε μάλιστα.
«H έρευνα για τις αμερικανικές εκλογές ήταν καταστροφική για τη χώρα μας, δεν υπήρχε συμπαιγνία στις προεδρικές εκλογές με τη Ρωσία, επικράτησα εύκολα.
Δεν υπήρχε δυνατότητα συμπαιγνίας, δεν τον γνώριζα τον Puton» ανέφερε χαρακτηριστικά.
O αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «πολύ εποικοδομητική, με πολύ εποικοδομητικές ώρες μεταξύ μας».
«Είμαι βέβαιος ότι θα συναντηθούμε ξανά στο μέλλον, ότι θα συναντιόμαστε συχνά» σχολίασε ο D. Trump.
Είμαστε ικανοποιημένοι με τις συνομιλίες που είχαμε, είπε ο ο V. Putin κατά τη διάρκειας της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Οι θέσεις μας δεν συμφωνούν επί όλων των θεμάτων, επιβεβαίωσε ο ίδιος, τονίζοντας ωστόσο ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε καλό κλίμα. Ελπίζω, είπε ο ίδιος, ότι πλέον κατανοούμε καλύτερα ο ένας τον άλλο.
Σύμφωνα με τον V. Putin, ΗΠΑ και Ρωσία δεν μπορούν να επιλύσουν όλα τα προβλήματα αλλά κάναμε ένα πρώτο βήμα.
Υπάρχουν οι συνθήκες για μια αποτελεσματική συνεργασία στο θέμα της Συρίας, πρόσθεσε ο Ρώσος ηγέτης.
Αναφορικά με τις εξελίξεις με τη Βόρεια Κορέα, ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους δήλωσε ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εμπλοκή του D. Trump.
Ο V. Putin είπε επίσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της ασφάλειας του Ισραήλ.
Σχετικά με το Ιράν, ο V. Putin σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον γνωρίζει τη θέση μας για τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ενώ για την Ουκρανία τόνισε ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να πείσει το Κίεβο να συμμορφωθεί με την ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ.
Πούτιν και Τραμπ συζήτησαν και το θέμα της φερόμενης ρωσικής ανάμειξης στις αμερικανικές εκλογές.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας υπογράμμισε ότι η χώρα του δεν αναμείχθηκε ποτέ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης