Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ξεκινά εντός του Ιουλίου η δοκιμαστική λειτουργία του νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στη Ρόδο

tags :
Ξεκινά εντός του Ιουλίου η δοκιμαστική λειτουργία του νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στη Ρόδο
Η μονάδα θα έχει ισχύ 115,439 MW και θα χρησιμοποιεί ως κύριο καύσιμο πετρέλαιο χαμηλού θείου
Έως το τέλος Ιουλίου αναμένεται η έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας της νέας μονάδας παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο.
Αυτό αναφέρεται στην απάντηση της διοίκησης της ΔΕΗ με αφορμή σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ Μάνος Κόνσολας.
Όπως επισημαίνει στο απαντητικό έγγραφο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μανόλης Παναγιωτάκης, το έργο έχει αντιμετωπίσει προβλήματα και καθυστερήσεις τεχνικού χαρακτήρα, γεγονός που ακύρωσε την ολοκλήρωσή του εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018, όπως προέβλεπε αρχικά η διοίκηση της επιχείρησης.
Πάντως διαβεβαιώνει ότι η ΔΕΗ έχει λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα για την ομαλή ηλεκτροδότηση της Ρόδου κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου.
Όπως αναφέρει ο κ. Παναγιωτάκης παρουσιάζοντας του λόγους της καθυστέρησης, κατά τη διάρκεια επιθεωρήσεως ρουτίνας στη φάση έναρξης της δοκιμαστικής λειτουργίας των μηχανών και γεννητριών του έργου, η οποία πραγματοποιήθηκε από συνεργείο του κατασκευαστή μηχανών (Wartsila) την περίοδο 24.8.2017 έως 31.10.2017, διαπιστώθηκαν ζημιές σε εξαρτήματα των μηχανών.
Για την επιδιόρθωση των ζημιών παραγγέλθηκαν τα αναγκαία ανταλλακτικά από το εξωτερικό και η επιδιόρθωση ξεκίνησε την 19η Ιανουαρίου 2018 και βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Αυτό το απρόβλεπτο γεγονός, είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει σημαντικά η έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του νέου εργοστασίου», σημειώνει ο κ. Παναγιωτάκης και προσθέτει:
«Λόγω των προαναφερθέντων προβλημάτων, η ΔΕΗ μερίμνησε έγκαιρα για την κάλυψη τυχόν αυξημένων αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια του δικτύου της νήσου Ρόδου, ενισχύοντας το ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό με ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (Η/Ζ) συνολικής ισχύος 35 MW».

Υπόθεση 25 ετών

Πρέπει να σημειωθεί ότι η αναζήτηση τοποθεσίας για νέες υποδομές της ΔΕΗ στη Ρόδο ξεκίνησε το 1992.
Το 2001 ελήφθη η απόφαση να κατασκευαστούν στη Νότια Ρόδο.
Έτσι υποδείχθηκε η θέση μεταξύ Κατταβιάς και Πρασονησίου.
Το 2004 μετά από πολλές περιπέτειες που αφορούσαν αγκυλώσεις της δημόσιας διοίκησης, αλλά και σειρά καταγγελιών, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την απόκτηση του οικοπέδου.
Τελικά, πέρασε άλλη μια δεκαετία έως ότου ξεκινήσουν οι χωματουργικές εργασίες.
Το έργο αφορά την εγκατάσταση ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 115,439 MW (ώστε να καλύψει τις ανάγκες του νησιού σε συνδυασμό με τον υπάρχοντα ΑΗΣ Σορωνής, αφού οι ανάγκες σε ηλεκτρική ισχύ φθάνουν σε περιόδους αιχμής τα 225 MW) στην τοποθεσία Πίσω Κάμπος και Πλάκα Στενή του Δήμου Νότιας Ρόδου.
Το κύριο καύσιμο θα είναι βαρύ πετρέλαιο χαμηλού θείου και δευτερεύον καύσιμο πετρέλαιο ντίζελ.
Ο βασικός εξοπλισμός του σταθμού, περιλαμβάνει: επτά μηχανές Wartsila, επτά γεννήτριες ΑΒΒ και υποθαλάσσιο αγωγό παραλαβής καυσίμου από πλοία στις παράκτιες εγκαταστάσεις μήκους 450 μέτρων.

Πηγή: www.worldenergynews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης