Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Brookings: Ξεκάθαρος νικητής στο Ελσίνκι ο Putin - Ανεξέλεγκτος και οπισθοδρομικός ο Trump

Brookings: Ξεκάθαρος νικητής στο Ελσίνκι ο Putin - Ανεξέλεγκτος και οπισθοδρομικός ο Trump
Ο Putin είχε το πάνω χέρι στη συνάντηση με τον Trump, εκτιμά το Ινστιτούτο Brookings
Μπορεί τα χειρότερα να αποφεύχθηκαν στο Ελσίνκι, ωστόσο ο πρόεδρος της Ρωσίας ήταν ο ξεκάθαρος νικητής της Συνόδου, σχολιάζει το Ινστιτούτο Brookings, στον απόηχο της συνάντησης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump, στον οποίο ασκεί σφοδρή κριτική. 
Όπως σχολιάζει η Alina Polyakova, ο Αμερικανός πρόεδρος προσήλθε στη συνάντηση χωρίς ξεκάθαρη ατζέντα και επέτρεψε στον Ρώσο πρόεδρο να ηγηθεί.
Φυσικά ο Putin εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία.
Όσον αφορά την Ουκρανία, ο πρόεδρος της Ρωσίας επανέλαβε την (ψευδή) γραμμή του Κρεμλίνου, ότι το Κίεβο ευθύνεται για το γεγονός της έλλειψης προόδου σχετικά με συμφωνίες του Μινσκ, σημειώνει η αναλύτρια του Brookings.
Την ίδια ώρα ο Trump φάνηκε απρόθυμος να εξηγήσει ποια είναι η πολιτική των ΗΠΑ σχετικά με την προσάρτηση της Κριμαίας.
Σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία, ο Putin υποστήριξε ότι η Ρωσία μεσολάβησε για να σχηματιστεί ο διεθνής συνασπισμός.
Είναι πιθανό ο πρόεδρος Trump να έλαβε διαβεβαιώσεις για συναίνεση στην κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Putin, ωστόσο κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου φάνηκε ξεκάθαρα ότι ο Putin είχε το πάνω χέρι, καταλήγει η Polyakova.
Σύμφωνα με τον Thomas Wright, η Σύνοδος του Ελσίνκι και η επίσκεψη Trump σε Βρυξέλλες και Βρετανία, αποκάλυψαν ότι ο πρόεδρος είναι ανεξέλεγκτος και δρα με βάση τις προσωπικές του πεποιθήσεις για τον ρόλο της Αμερικής στον πλανήτη.
Σύμφωνα με τον αναλυτή του Brookings, αυτές οι θέσεις γυρίζουν τις ΗΠΑ τριάντα χρόνια πίσω και περιλαμβάνουν την αντίθεση στις συμμαχίες και το ελεύθερο εμπόριο, καθώς και την στήριξη σε αυταρχικούς ηγέτες και στη Ρωσία.
«Κατά το πρώτο έτος διακυβέρνησης Trump, υπήρξε η ελπίδα ότι ο Trump θα προσχωρήσει στον «άξονα των ενηλίκων».
Ωστόσο πλέον είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η προσπάθεια αυτή απέτυχε και ο Αμερικανικός πρόεδρος είναι ανεξέλεγκτος», σχολιάζει χαρακτηριστικά.
Καλεί μάλιστα τους H. R. McMaster και Rex Tillerson, οι οποίοι αποχώρησαν πρόσφατα από την κυβέρνηση Trump, να αποκαλύψουν στον αμερικανικό λαό όσα γνωρίζουν για τηνπραγματική ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής που εφαρμόζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς αποτελεί πατριωτικό τους καθήκον.
«Το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ θα είχε υπηρετηθεί πολύ καλύτερα, αν ο Trump είχε μείνει σπίτι», είναι το δηλητηριώδες σχόλιο του Steven Pifer.
Σημειώνεται ότι ο Donald Trump είναι αντιμέτωπος με τα πυρά Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών σχετικά με τη στάση που τήρησε κατά τη συνάντηση του με τον Ρώσο ομόλογο του Vladimir Putin αναφορικά με τις καταγγελίες περί ανάμειξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.
Μάλιστα δεν λείπουν οι γερουσιαστές που τον κατηγορούν ακόμη και για εσχάτη προδοσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης