Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mises Institute: Πώς το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ξεφύγει από την Merkel και την ΕΕ

Mises Institute: Πώς το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ξεφύγει από την Merkel και την ΕΕ
Mises Institute: Πώς το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ξεφύγει από την Merkel και την ΕΕ
Οι Βρετανοί ανακαλύπτουν στο ταξίδι τους προς το Brexit και η φυγή τους από μια ΕΕ που κυριαρχείται από τη Γερμανία είναι επικίνδυνο αναφέρει σε ανάλυσή του το The Mises Institute.
Παράλληλα σε αυτό το σημείο υπάρχουν πολλοί λόγοι που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ικανότητα των πολιτικών ηγετών της Βρετανίας να επιτύχουν μια ουσιαστική έξοδο από την ΕΕ.
Θα υπήρχαν πολύ ισχυρότεροι λόγοι για ελπίδα εάν η κυβέρνηση της T. May είχε καλλιεργήσει συμμαχία με τις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα θα πρόσφερε ανώτερες χρηματικές συνεισφορές, οι οποίες θα ενίσχυαν την ανταγωνιστικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου μόλις βρισκόταν εκτός της ΕΕ.
Το Λονδίνο είχε σίγουρα πολλά να κερδίσει από τη δημιουργία μιας συμμαχίας με έναν νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ D. Trump.
Όταν οι βρετανοί διαπραγματευτές ανακάλυψαν πολύ σύντομα μετά το δημοψήφισμα (Ιούνιος 2016) ότι το Βερολίνο επέμενε σε μεγάλες συνεισφορές στον προϋπολογισμό των Βρυξελλών και στη συνέχιση της μετανάστευσης από την ΕΕ ως προϋπόθεση να μην κλείσουν οι εξαγωγές υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου (ιδιαίτερα των οικονομικών) από την ΕΕ, είχαν ήδη το χρόνο να στραφούν προς μια πιο στενή σχέση με την Ουάσιγκτον.
Συγκεκριμένα, αν το Ηνωμένο Βασίλειο προσέφερε αρκετά πλεονεκτήματα στις ΗΠΑ από την άποψη μιας ενισχυμένης συμμαχίας, ασφαλώς και ο Πρόεδρος Trump θα αποτελούσε προϋπόθεση για οποιαδήποτε μεγάλη συμφωνία των ΗΠΑ με την ΕΕ, μετά την παρούσα περίοδο εντατικοποίησης του εμπορικού πολέμου.

Από τι θα συνίστατο μια συμφωνία μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ;

Η Βρετανία θα ανοίξει την αγορά της στους αμερικανούς αγρότες (και κατά συνέπεια θα προσφέρει πολύ φθηνότερα τρόφιμα) και οι δύο χώρες θα διευρύνουν τη χρηματοπιστωτική ολοκλήρωσή του η (άρση των φραγμών στις εξαγωγές των υπηρεσιών και των αγαθών).
Στην παγκόσμια σκηνή, το Ηνωμένο Βασίλειο θα υποστηρίξει σθεναρά τις πολιτικές του Προέδρου Trump για το Ιράν και το Ισραήλ, ενώ ταυτόχρονα θα αναλάβει την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών της Κίνας.
Το Λονδίνο θα πρωτοστατούσε επίσης κατά της χειραγώγησης των συναλλαγματικών ισοτιμιών, θέτοντας ένα παράδειγμα ελεύθερων αγορών σε νομίσματα και επιτόκια που διαφέρουν από το μοντέλο Βερολίνου - Φρανκφούρτης.
Στην πραγματικότητα δεν έχει γίνει τίποτα από όλα αυτά.
Τα παγιωμένα συμφέροντα στο Συντηρητικό Κόμμα έχουν εμποδίσει οποιαδήποτε συζήτηση για μια συμφωνία που θα είχε ως αποτέλεσμα την μείωση των τιμών των γεωργικών προϊόντων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Πράγματι, η κυβέρνηση της T. May  προτείνει τώρα να ενταχθεί το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια τελωνειακή ένωση με την ΕΕ για εμπορεύματα συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών προϊόντων - πράγμα που σημαίνει ότι οι φτηνές εισαγωγές τροφίμων αποκλείονται  μόνιμα.
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της T. May, στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, είναι ο υπουργός Οικονομικών Hammond.
Ο κ. Hammond είναι επίσης οπαδός της νομισματικής πολιτικής και πιθανός διάδοχος του νυν επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας Carney.
Ο κ. Carney διατηρεί τα επιτόκια κοντά στο μηδέν, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 3% στις αρχές του 2918 και η στερλίνα είναι φαινομενικά φθηνή.
Οι οπαδοί του Brexit δεν βλέπουν θετικά το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση "φλερτάρει" με τους αντίπαλους του Brexit και τις απόψεις του σχετικά με το οικονομικό κόστος μιας άτακτης φυγής από την ΕΕ.
Αν οπαδοί του Brexit δεν ανακάμψουν  γρήγορα, ο κ. Hammond σύντομα θα οριστεί διάδοχος του κ. Carney.
Κάτω από την ηγεσία των Carney - Hammond, όχι μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο εφάρμοσε πλήρως κάθε νέο δημοσιονομικό κανονισμό της ΕΕ, αλλά υπήρξε συνεχής καταστολή των δραστηριοτήτων στην αγορά των offshore εταιριών, από τις οποίες η Βρετανία μέσω των υπερπόντιων κτήσεών της άνθιζε οικονομικά και επικρατούσε του ανταγωνισμού έναντι των αγορών που είχαν υψηλό φορολογικό καθεστώς και υψηλό φόρο στην ΕΕ.
Πολλοί συντηρητικοί φαίνεται τώρα ανησυχούν βαθύτατα ότι το κόμμα τους θα μπορούσε να πληρώσει το εκλογικό τίμημα καθώς δεν κατάφερε ολοκληρώσει το Brexit όπως υποσχέθηκε.
Αντ 'αυτού παραδίδουν το βρετανικό λαό σε «υποτελές κράτος» ακόμη περισσότερο υπό την επίδραση της Γερμανικής δύναμης  και επιρροής από ότι στο παρελθόν.
Η ψήφος κατά της ΕΕ ήταν μια ψήφος κατά του συστήματος.
Ορισμένοι οπαδοί του Brexit  λένε ότι θα ψηφίσουν κατά της συμφωνίας με την της που έχει προτείνει η βρετανίδα πρωθυπουργός T. May.
Ακόμα και εάν το πράξουν και καταρρεύσει η κυβέρνηση της T. May, ο δρόμος για το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας πολύ μακρύς και σκληρός σε ένα μεταβαλλόμενο και επικίνδυνο παγκόσμιο περιβάλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης