Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ - Ιαπωνίας - Στο +0,80% ο DAX

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ - Ιαπωνίας - Στο +0,80% ο DAX
Με κέρδη έκλεισαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να τερματίζει στο +0,24%
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα (17/7/2018) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, στον απόηχο της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου που υπέγραψε η ΕΕ με την Ιαπωνία, με το μπλοκ να στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στις πολιτικές προστατευτισμού του Trump.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,24% υψηλότερα, στις 384,98 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους να τερματίζουν με θετικό πρόσημο.


Ο DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε κέρδη 0,8% και έκλεισε στις 12.661,54 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,34% στις 7.626,33 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,24% υψηλότερα στις 5.422,54 μονάδες.




Παράλληλα, στο +0,71% και στις 21.977,82 μονάδες έκλεισε ο FTSE MIB στο Μιλάνο, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύθηκε οριακά κατά 0,03% στις 9.719,40 μονάδες.
Η εμπορική συμφωνία EE - Ιαπωνίας είναι η μεγαλύτερη που έχει ποτέ διαπραγματευτεί το μπλοκ και αναμένεται να δημιουργήσει μια ζώνη ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών που θα καλύπτει πάνω από 600 εκατομμύρια ανθρώπους, όπως τονίζει η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της.
Η συμφωνία αυτή αποτελεί μια «απάντηση» στις προθέσεις του αμερικανού προέδρου να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αγαθών, βάζοντας στο στόχαστρό του κυρίως τις αυτοκινητοβιομηχανίες.
Το θέμα του εμπορίου αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου της Κομισιόν, Jean Claude Juncker με τον αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τετάρτη (25/7) στην Ουάσιγκτον.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν, οι Juncker και Trump θα συζητήσουν την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ σε διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων η εξωτερική πολιτική, η πολιτική ασφάλειας, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η ενεργειακή ασφάλεια και η οικονομική ανάπτυξη.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών βρέθηκε και η κατάθεση του διοικητή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell, ενώπιον του Κογκρέσου.
Ο Powell δήλωσε ότι η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύσσεται με έναν αρκετά ταχύ ρυθμό για να δικαιολογηθούν οι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων, ενώ τόνισε πως είναι εφικτή η ανάπτυξη της οικονομίας με ρυθμό ταχύτερο από ό,τι αναμένεται σήμερα.
Υπενθυμίζεται ότι η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές εντός του 2018 και αναμένεται να εγκρίνει δύο ακόμη αυξήσεις πριν από το τέλος του έτους.
Αναφερθείς στον συνεχιζόμενο εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και των παγκόσμιων ανταγωνιστών τους, ο Powell δήλωσε ότι είναι «δύσκολο να προβλεφθεί» ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία.
Παράλληλα, ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις που είχε κάνει πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, που είχε συμπεριλάβει την ΕΕ στους «εχθρούς» της Αμερικής, μαζί με την Κίνα και τη Ρωσία, o Powell τόνισε ότι «η ΕΕ δεν είναι εχθρός των ΗΠΑ».
Μεταξύ των μεγαλύτερων κερδισμένων της σημερινής συνεδρίασης ήταν οι εταιρείες πρώτων υλών, με κέρδη 1,3%, στον απόηχο εταιρικών αποτελεσμάτων, ενώ ο κλάδος τηλεπικοινωνιών υποχώρησε κατά 1,2%, εν μέσω δημοσιευμάτων για συμφωνίες εξαγορών.
Η μετοχή της νορβηγικής Telenor υποχώρησε σχεδόν κατά 4%, καθώς το deal ανάμεσα στην Telia και τη νορβηγική μονάδα της TDC πυροδότησε ανησυχίες σχετικά με το μερίδιο αγοράς της εταιρείας.
Η μετοχή της Schibsted σημείωσε «άλμα» 12,6%, καθώς ανέφερε ιστορικά υψηλά κέρδη, ενώ η μετοχή της Thyssenkrupp «εκτοξεύτηκε» περισσότερο από 9%, στον απόηχο της παραίτησης του προέδρου της εταιρείας, λίγες ημέρες μετά την παραίτηση του διευθύνοντος της συμβούλου.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σε νέα επίπεδα - ρεκόρ σκαρφάλωσε το ποσοστό απασχόλησης στη Βρετανία τον Μάιο του 2018, καθώς το ποσοστό ανεργίας παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 42 ετών.
Ειδικότερα, ο αριθμός των απασχολούμενων στη Μεγάλη Βρετανία για την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου 2018 διαμορφώθηκε στα 32,399 εκατ. άτομα, καταγράφοντας άνοδο 137 χιλ. ατόμων σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες.
Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney, εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι σε περίπτωση μη-συμφωνίας για το Brexit θα υπάρξουν μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις για τη Βρετανία.
«Η δουλειά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι είμαστε όσο το δυνατό καλύτερα προετοιμασμένοι», δήλωσε ο Carney στους βουλευτές.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης