Τελευταία Νέα
Διεθνή

H EKT προειδοποιεί για συστημική απειλή αν αποτύχει η μεταρρύθμιση του Euribor

tags :
H EKT προειδοποιεί για συστημική απειλή αν αποτύχει η μεταρρύθμιση του Euribor
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να έχουν θεσπιστεί ως το 2020 νέες οι τροποποιημένες εκδοχές των επιτοκίων Euribor και EONIA
Ανησυχίες σχετικά με τον κίνδυνο συστημικών προβλημάτων, αν δεν προχωρήσουν οι προσπάθειες μεταρρύθμισης του Euribor, του επιτοκίου αναφοράς στη διατραπεζική αγορά, εκφράζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στον απόηχο του σκανδάλου με το διατραπεζικό επιτόκιο Libor,
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Reuters», οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο επιχειρούν να αλλάξουν τα επιτόκια στις αγορές χρήματος για να αποτρέψουν μια νέα χειραγώγηση των εν λόγω επιτοκίων.
Ωστόσο, η ευρεία χρήση τους καθιστά τη μετάβαση σε εναλλακτικές λύσεις μια αργή διαδικασία.
Ο χρόνος είναι πλέον περιορισμένος, ειδικά στην Ευρώπη, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να έχουν θεσπιστεί ως το 2020 νέες οι τροποποιημένες εκδοχές των επιτοκίων Euribor και EONIA.
«Είμαστε αντιμέτωποι με το πρόβλημα μιας ρύθμισης που θα τεθεί σε ισχύ το 2020, κάτι που είναι σε λιγότερο από 18 μήνες από σήμερα», δήλωσε η Cornelia Holthausen, αξιωματούχος της ΕΚΤ.
«Οπότε πιστεύω πως πρέπει να ελπίζουμε για το καλύτερο από τη μεταρρύθμιση του Euribor, ώστε να μην έχουμε συστημικό πρόβλημα τον Ιανουάριο του 2020» πρόσθεσε η ίδια.
Η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει μια πρόσθετη πρόκληση σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τη Βρετανία, καθώς - επίσης έως το 2020 - πρέπει να αναθεωρήσει το επιτόκιο της Ευρωζώνης, EONIA, το οποίο οι ρυθμιστικές αρχές εκτιμούν ότι πρέπει να διαλυθεί.
Η ΕΚΤ αναγκάστηκε να παρουσιάσει τη δική της εναλλακτική λύση στο ΕΟΝΙΑ, το ESTER, μία από τις τρεις επιλογές από τις οποίες θα επιλέξει επιτροπή που θα απαρτίζεται από στελέχη της αγοράς.
Το ESTER δεν θα είναι έτοιμο για χρήση πριν από το τέλος του 2019, μόλις μερικούς μήνες προτού εγκαταλειφθεί το EONIA.
«Διαισθάνομαι ότι πολλές τράπεζες έχουν επαναπαυθεί και πιστεύουν ότι ο δημόσιος τομέας θα λύσει το πρόβλημα για αυτές», τόνισε η Holthausen.
Η εύρεση εναλλακτικής για το Euribor, το οποίο καλύπτει πιο μακροπρόθεσμα διατραπεζικά δάνεια, φαίνεται ακόμα πιο δύσκολη, δεδομένου του μικρότερου αριθμού των συναλλαγών.
Η Holthausen εκτίμησε ότι θα είναι «σχεδόν αδύνατο» να βρεθεί και να εφαρμοστεί μια εναλλακτική για το Euribor πριν το 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης