Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ο Trump στοχεύει σε νέες συμμαχίες και αποσταθεροποιεί με σχέδιο την Ευρώπη

tags :
Ο Trump στοχεύει σε νέες συμμαχίες και αποσταθεροποιεί με σχέδιο την Ευρώπη
O πρόεδρος των ΗΠΑ παρεμβαίνει ενεργά στην ευρωπαϊκή πολιτική, με στόχο να προωθήσει τις ατζέντες των εθνικιστικών κομμάτων
Χάος. Αυτή είναι σίγουρα η λέξη που θα μπορούσε να περιγράψει την περιοδεία του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, στην Ευρώπη, αφού από όπου περνάει, κυριολεκτικά αφήνει πίσω του μια χαοτική κατάσταση.
Ξεκίνησε με τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και τις απειλές του περί απόσυρσης των ΗΠΑ από το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.
Αφού τελείωσε με τις απειλές του προς το ΝΑΤΟ, ξεκίνησε να απειλεί την ΕΕ για το εμπόριο, βάζοντας στο στόχαστρο την αυτοκινητοβιομηχανία.
«Αν δεν διαπραγματευθούν καλή τη πίστει, θα κάνουμε κάτι σχετικά με τα εκατομμύρια αυτοκίνητα που έρχονται στη χώρα μας και έχουν σχεδόν μηδενική φορολογία (...) Πιστεύω ότι είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος διαπραγματεύσεων, αλλά εγώ δεν διαπραγματεύομαι, θέλω απλώς δικαιοσύνη για τις ΗΠΑ», είπε.
Ακολούθησε το ταξίδι στη Βρετανία, όπου επέκρινε την «οικοδέσποινά» του, τη βρετανίδα πρωθυπουργό, Theresa May, για τις προτάσεις της για το Brexit.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Sun», υπερασπίστηκε την ιδέα ενός σκληρού Brexit και εκβίασε το Λονδίνο πως εάν δεν κόψει κάθε σχέση με τις Βρυξέλλες, δεν πρέπει να ελπίζει σε διμερείς σχέσεις ελεύθερου εμπορίου με την Ουάσιγκτον.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Trump έπλεξε το εγκώμιο του Boris Johnson, πρώην υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος είναι φανατικός οπαδός του Brexit και αντίπαλος της May στο εσωτερικό των Τόρις.
Η Theresa May πως σε συνάντηση που είχε με τον Trump στη Βρετανία, ο αμερικανός πρόεδρος της είχε προτείνει να μηνύσει την ΕΕ και όχι να διαπραγματευτεί μαζί της.
Ο αμερικανός πρόεδρος έδειξε επίσης να τάσσεται υπέρ της ακροδεξιάς ρητορικής, λέγοντας πως η μετανάστευση αλλάζει την κουλτούρα της Ευρώπης.
Σε μια άλλη συνέντευξη την Κυριακή, ο Trump συμπεριέλαβε την ΕΕ στους εχθρούς των ΗΠΑ, μαζί με την Κίνα και τη Ρωσία, λίγο μάλιστα πριν τη συνάντησή του με τον ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin.
«Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας εχθρός, δεδομένου τι μας κάνουν στο εμπόριο» δήλωσε στο «CNS News».
Η συνάντηση με τον Putin πήγε κατά τα φαινόμενα καλά -ίσως καλύτερα από ό,τι προέβλεπαν οι περισσότεροι.
Όμως και πάλι ο Trump κατάφερε να δημιουργήσει χάος, αν και αυτή τη φορά στο εσωτερικό της χώρας του.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον ρώσο ομόλογό του, ο Trump άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει κανέναν λόγο να πιστεύει τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών αλλά εμπιστεύεται τον Putin όταν του δηλώνει ότι η χώρα του δεν αναμείχθηκε στην προεκλογική διαδικασία το 2016.
Η δήλωσή του προκάλεσε πολιτική θύελλα, με τον πρώην διευθυντή της CIA, John Brennan, να ζητάει την παραπομπή του αμερικανού προέδρου για εσχάτη προδοσία.
Ο συνολικός αντίκτυπος της επίσκεψης του Trump στην Ευρώπη ήταν αναμφίβολα καταστροφικός.
Ο αμερικανός πρόεδρος έχει σαφώς σοβαρές αμφιβολίες για τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Είναι αλήθεια ότι και η κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Barack Obama, είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για το χαμηλό επίπεδο αμυντικών δαπανών της Ευρώπης.
Ωστόσο, στην πραγματικότητα, οι στρατιωτικοί προϋπολογισμοί στην Ευρώπη αυξάνονται από το 2014.
Όμως ο Trump επέδειξε ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο περιφρόνησης για τους ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ, ιδίως τη Γερμανία.
Είναι πλέον προφανές ότι ο Trump δεν έχει σκοπό μόνο να υπερασπιστεί τα αμερικανικά συμφέροντα, όπως τα αντιλαμβάνεται.
Αντ’ αυτού, παρεμβαίνει ενεργά στην ευρωπαϊκή πολιτική – με στόχο να προωθήσει τις ατζέντες των εθνικιστικών κομμάτων.
Κατά τη διαδικασία αυτή, είναι περισσότερο από πρόθυμος να βλάψει τους πιο μετριοπαθείς κεντροδεξιούς πολιτικούς, όπως τη γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, και τη May.
Η δήλωσή του ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης της May θα καταστήσουν πολύ πιο δύσκολη μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ είναι μάλλον σωστή.
Όμως στόχος του Trump είναι να αποδυναμώσει σκοπίμως την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, σε μια εποχή που η κυβέρνησή της έχει κλονιστεί από μια σειρά παραιτήσεων, συμπεριλαμβανομένης κι εκείνης της Johnson.
Με τον ίδιο τρόπο, οι δηλώσεις του Trump για το μεταναστευτικό έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις θέσεις βασικών ευρωπαίων συμμάχων του, όπως η Merkel και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, δύο ηγέτες που στο εσωτερικό των χωρών τους αντιμετωπίζουν ισχυρή αντιπολίτευση από τα ακροδεξιά κόμματα που συμμερίζονται την άποψή του ότι η μαζική μετανάστευση υπονομεύει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Λαϊκίστικα και ακροδεξιά κόμματα κυβερνούν ήδη στην Ιταλία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και την Αυστρία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει σαφώς την πρόθεση να διαμορφώσει ένα νέο είδος διατλαντικής συμμαχίας με αυτές τις πολιτικές δυνάμεις.
Στην πορεία αυτή, υπονομεύει απερίσκεπτα την σταθερότητα στην Ευρώπη και καταστρέφει τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Αμερικής.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης