Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι έξι παράγοντες που επηρεάζουν τις διεθνείς αγορές συναλλάγματος

Οι έξι παράγοντες που επηρεάζουν τις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
Οι έξι παράγοντες που επηρεάζουν τις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
Κάθε μέρα, νομίσματα αξίας περίπου 5 τρισ. δολαρίων ανταλλάσσονται στις παγκόσμιες αγορές συναλλάγματος.
Είναι μια αγορά που λειτουργεί συνεχώς 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα σε όλο τον κόσμο - και οι συναλλαγές μπορούν να συμβούν χρησιμοποιώντας διαφορετικούς μηχανισμούς, όπως συναλλαγές άμεσης παράδοσης, προθεσμιακές πράξεις ανταλλαγής νομισμάτων, ή τη χρήση άλλων τύπων επιλογών.

Βασικοί παράγοντες της αγοράς

Το σημερινό infographic έρχεται σε από το Hiwayfx και τονίζει έξι από τους κύριους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Τι επηρεάζει τις τιμές συναλλάγματος;



Ακολουθούν οι έξι παράγοντες

1. Κυβερνητική παρέμβαση: Οι Κεντρικές Τράπεζες μπορούν να επηρεάσουν τα επιτόκια με την αγορά ή πώληση του εγχώριου νομίσματος.



2. Πληθωρισμός: Οι χώρες με σταθερά υψηλά ποσοστά πληθωρισμού τείνουν να έχουν χαμηλότερες νομισματικές αξίες.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αγοραία αξία μειώνεται σε σχέση με νομίσματα άλλων χωρών.



3. Επιτόκια: Η αύξηση των επιτοκίων σε μια χώρα μπορεί να προσφέρει στους επενδυτές υψηλότερο ποσοστό απόδοσης από άλλες χώρες. Ως αποτέλεσμα, το νόμισμα μπορεί να ανατιμηθεί σε σχέση με άλλα νομίσματα.



4. Έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών: Εάν μια χώρα έχει έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, σημαίνει ότι ξοδεύει περισσότερα από όσα κερδίζει στο εξωτερικό εμπόριο.
Για να καλύψουν αυτό το έλλειμμα, οι χώρες μπορούν να δανειστούν κεφάλαια από άλλες πηγές, οι οποίες με τη σειρά τους θα βοηθήσουν να υποτιμηθεί το εθνικό νόμισμα.



5. Κρατικό χρέος: Οι χώρες με υψηλά ποσά χρέους είναι λιγότερο ελκυστικές για τους ξένους επενδυτές λόγω της πιθανότητας αθέτησης υποχρεώσεων καθώς και των πιθανών υψηλών ποσοστών πληθωρισμού.
Αυτό μπορεί να μειώσει την αξία του νομίσματος.



6. Η κερδοσκοπία: Οι περισσότερες συναλλαγές στις αγορές συναλλάγματος είναι κερδοσκοπικές συναλλαγές, πράγμα που σημαίνει ότι το συναίσθημα και η ορμή μπορούν να διαδραματίσουν μεγάλους ρόλους στη δραστηριότητα της αγοράς.
Ακόμη και αν τα βασικά στοιχεία δεν ευθυγραμμίζονται, η αξία ενός νομίσματος μπορεί να συνεχίσει να ανατιμάται ή να υποτιμάται εάν οι χρηματιστές και οι κυβερνήσεις το αντιλαμβάνονται έτσι.



Πηγή: Visual Capitalist

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης