Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι 10 προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο Παύλος Μυλωνάς ως νέος διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας

Οι 10 προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο Παύλος Μυλωνάς ως νέος διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας
Το έργο του Π. Μυλωνά θα είναι πολύ δύσκολο, γιατί αναλαμβάνει την Εθνική σε μια φάση στασιμότητας των τραπεζών, όσο ο κλάδος ασχολείται με το παρελθόν δεν έχει μέλλον.
Μπορεί στις 17 Ιουλίου 2018 πολλά στελέχη της Εθνικής τράπεζας να πήραν μια βαθειά ανάσα επειδή ο Νίκος Καραμούζης δεν έγινε διευθύνων σύμβουλος, ωστόσο ο νέος διευθύνων σύμβουλος ο Παύλος Μυλωνάς μαζί με το διοικητικό συμβούλιο καλούνται να πάρουν σημαντικές – κρίσιμες – αποφάσεις για την Εθνική τράπεζα.
Αν και οι προκλήσεις δεν αφορούν μόνο ειδικά την Εθνική αλλά συνολικά τον κλάδο... ωστόσο
1)Θα πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα ανανεωμένη διοικητική ομάδα που θα στηρίξει την προσπάθεια του Μυλωνά.
Ο Δημόπουλος ως αναπληρωτής CEO θα αποχωρήσει και πολύ πιθανό να αναβαθμιστεί η Ν. Τζάκου ως αναπληρώτρια CEO που εάν συμβεί θα είναι ένα θετικό βήμα.
Χρειάζονται όμως και άλλα στελέχη στην Εθνική και σίγουρα ένα στέλεχος από την αγορά περισσότερο ως κίνηση σημειολογίας προς το σύστημα.
Θα πρέπει ορισμένα στελέχη να αποχωρήσουν, ορισμένα να αναβαθμιστούν και χρειάζονται και ορισμένα στελέχη από την αγορά.
Η διοικητική ομάδα είναι πολύ κρίσιμη γιατί θα δείξει το προφίλ που θέλει να ακολουθήσει το νέο management, μεταβολές στο μέσο management χρειάζονται.
2)Χρειάζονται αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο και αναφερόμαστε σε πρόσωπα που αγγίζουν και τα ξένα μέλη.
3)Ο Μυλωνάς θα χρειαστεί να δώσει μια μάχη με τον χρόνο για να αποδείξει ότι ηγείται της Εθνικής τράπεζας και ότι ο Κώστας Μιχαηλίδης δεν θα επιβεβαιώσει την φήμη…ότι θέλει να ελέγξει την Εθνική τράπεζα.
4)Η Εθνική χρειάζεται – συγνώμη που θα στεναχωρήσουμε τον Λεωνίδα Φραγκιαδάκη – αποφραγκιαδοποίηση – δηλαδή η πολιτική των κλειστών θυρών και της μικρής διοικητικής ομάδας και όλοι οι άλλοι…παραγκωνισμένοι δεν μπορεί να είναι η πολιτική της τράπεζας.
5)Η Εθνική χρειάζεται ένα νέο οργανόγραμμα και το κυριότερο πολλά στελέχη να πιστέψουν ότι ο Μυλωνάς μπορεί να ηγηθεί και δεν θα αποτελέσει απλά τον εκφραστή του διοικητικού συμβουλίου.
Αν και οι άνθρωποι δεν μπορούν να αλλάξουν χρειάζεται μεγαλύτερη εξωστρέφεια για τον Μυλωνά, καλό το ήπιος χαρακτήρας αλλά η διοίκηση μιας τράπεζας θέλει τόλμη και πυγμή.
6)Η Εθνική δεν είναι…η Εθνική της εποχής του Τάκη Αράπογλου, ούτε καν τον Ταμβακάκη είναι η Εθνική με μόλις 36,2 δισεκ. μέσο σταθμισμένο ενεργητικό, μια μικρότερη τράπεζα με οριοθετημένο περιθώριο κέρδους και πηγές εσόδων και χωρίς στήριξη από το εξωτερικό.  
7)Στηρίζεται μόνο στην Ελλάδα και όπως σε όλες τις τράπεζες καταγράφεται μείωση των προ προβλέψεων εσόδων και των καθαρών εσόδων.
Να σημειωθεί ότι κάθε φορά που πωλούνται δάνεια μπορεί να βελτιώνεται ο δείκτης NPEs αλλά τα τοκοφόρα έσοδα μειώνονται.
8)Η Εθνική τράπεζα έχει πραγματικά καθαρά κεφάλαια 5,15 δισεκ. και 4,91 δισεκ. αναβαλλόμενο φόρο είναι κατανοητό ότι οι τράπεζες εκ των πραγμάτων θα πρέπει να ξαναδούν το σκέλος των κεφαλαίων τους.
9)Η Εθνική δεν χρειάζεται την κλίμακα της εθελουσίας της Πειραιώς σε καμία περίπτωση αλλά μια περαιτέρω μείωση του κόστους θα πρέπει να επαναξιολογηθεί.
10)Η μετοχή της Εθνικής στα 0,2598 ευρώ ισοδυναμεί με 2,37 δισεκ. κεφαλαιοποίηση έχει ανοίξει σημαντικά η ψαλίδα έναντι της Alpha bank.
Προφανώς και ο κλάδος δεν είναι επενδύσιμος αλλά η Εθνική ως μετοχή πρέπει να αποκτήσει ξανά ενδιαφέρον το οποίο έχει χάσει.  
Ο Μυλωνάς είχε επαφές με ξένους επενδυτές οπότε έχει αντίληψη τι θέλουν οι ξένοι όμως οι τραπεζικές μετοχές έχουν τόσες πολλές παθογένειες που το εγχείρημα ανάκαμψης θα είναι πολύ – πολύ δύσκολο.

Συμπέρασμα

Το έργο του Π. Μυλωνά θα είναι πολύ δύσκολο, γιατί αναλαμβάνει την Εθνική σε μια φάση στασιμότητας των τραπεζών, όσο ο κλάδος ασχολείται με το παρελθόν δεν έχει μέλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης