Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι δύο μεταμνημονιακές μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν κόσμο έξω από την πόρτα των συμβολαιογράφων

Οι δύο μεταμνημονιακές μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν κόσμο έξω από την πόρτα των συμβολαιογράφων
Πολλοί πολίτες έσπασαν την αξία των ακινήτων τους  για να ξεφουσκώσουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.
Χρυσές δουλειές πρόκειται να κάνουν στη μεταμνημονιακή εποχή τα συμβολαιογραφικά γραφεία.
Ο λόγος για τον οποίο θα συμβεί αυτό έχει να κάνει με τις δύο μεταρρυθμίσεις - δεσμεύσεις στον τομέα των ακινήτων που θα υλοποιήσει στο πλαίσιο του προγράμματος αυξημένης εποπτείας το  οικονομικό επιτελείο υπό το βλέμμα των δανειστών.

Η πρώτη μεταρρύθμιση που «τρέχει» ήδη και για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια έφερε και πάλι κόσμο έξω από την πόρτα των συμβολαιογραφιών έχει να κάνει με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων για χρέη προς τις τράπεζες -Δημόσιο.
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν ζητήσει πλήρη γεωγραφική κάλυψη του μέτρου από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από την Λευκάδα μέχρι το Καστελόριζο.
Και επειδή οι πλειστηριασμοί γίνονται  μόνο ηλεκτρονικά, από τον υπολογιστή του συμβολαιογράφου, και τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Ελλήνων φορολογουμένων αυξάνονται με ιλιγγιώδη ρυθμό (σ.σ. έχουν σπάσει το φράγμα των 100 δις. ευρώ) το «e- σφυρί» θα πάρει κυριολεκτικά φωτιά.
Η δεύτερη μεταρρύθμιση που θα κάνει και την διαφορά στα συμβολαιογραφικά γραφεία συνδέεται με τις αυξημένες μεταβιβάσεις που θα προκαλέσουν οι δύο επικείμενες αναθεωρήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων.
Από τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι οι νέες αξίες ισχύουν φέτος μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ ενώ για τους φόρους μεταβίβασης θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2019, πολλοί φορολογούμενοι που είδαν τις τιμές ζώνης  να ανεβαίνουν αποφάσισαν να επισπεύσουν μια γονική παροχή,  μια  δωρεά ή ακόμη και την αγορά κάποιου ακινήτου που σχεδίαζαν αλλά δεν είχαν προγραμματίσει.
Μια κίνηση τώρα θα τους στοιχίσει φθηνότερα αφού από την Πρωτοχρονιά οι φόροι στις μεταβιβάσεις θα τραβήξουν την ανηφόρα στις περιοχές που αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες.
Μάλιστα το 2019 θα ακολουθήσει νέο κύμα αύξησης των αντικειμενικών αξιών κυρίως στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες ενώ η πλήρης εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές θα γίνει το 2020.
Μετά από πολλά χρόνια καθίζησης βλέπουμε την αγορά των ακινήτων να κινείται και τις αγοραπωλησίες να είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι  έως και 30% δηλώνουν οι συμβολαιογράφοι.
Όπως λένε ακίνητα ακόμη και μεγάλης αξίας της τάξης και των 5 εκατομμυρίων ευρώ αλλάζουν χέρια με το 60% των αγοραστών να είναι ξένοι.
Μόνο στο Δήμο Αθηναίων από τις αρχές του έτους έχουν γίνει 1.998 μεταβιβάσεις ακινήτων όταν το ίδιο διάστημα πέρυσι είχαν υπογραφεί 1.454 συμβόλαια.
Οι συμβολαιογράφοι περιμένουν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στις μεταβιβάσεις ακινήτων στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, πριν δηλαδή ενεργοποιηθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες.
Από τα 1.550  διαμερίσματα και κατοικίες που άλλαξαν χέρια από την αρχή του έτους στο Δήμο Αθηναίων τα 916 είναι παλιά του 1950 έως 1970 με τιμές που κινούνται μεταξύ 5.000 – 30.000 ευρώ. Το στοιχείο αυτό αποδίδεται από τους ειδικούς της αγοράς στο φαινόμενο Airbnb.
Πολλοί αγοράζουν μικρά και παλαιά ακίνητα στην καρδιά του Λεκανοπεδίου, προχωρούν στην επισκευή τους και στη συνέχεια τα ενοικιάζουν μέσω κάποιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το κέρδος είναι σίγουρο και τα χρήματα της επένδυσης έχουν πιάσει τόπο.
Το φαινόμενο Airbnb έχει κινητοποιήσει πολλούς υποψήφιους αγοραστές όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε περιοχές του λεκανοπεδίου που βρίσκονται κοντά σε σταθμούς του Μετρό.
Τα πιο δημοφιλή και περιζήτητα ακίνητα, είναι παλαιά διαμερίσματα επιφάνειας 50 έως 70 τ.μ. τα οποία ανακαινίζονται και στη συνέχεια εκμισθώνονται μέσω κάποιας από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.  
Το ενδιαφέρον των επενδυτών στην κτηματαγορά του Λεκανοπεδίου φθάνει μέχρι την Κηφισιά. Στα πιο βόρεια προάστια Εκάλη, Πολιτεία  δεν κινείται τίποτα. Στα νότια προάστια κυριαρχεί η Golden Visa. Λιβανέζοι, Κινέζοι, Ρώσοι ακόμα και Κύπριοι οι οποίοι δεν χρειάζονται τη χρυσή βίζα έχουν κάνει απόβαση στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής.
Αγοράζουν ακίνητα από το Παλαιό Φάληρο μέχρι τη Βουλιαγμένη και τη Βάρκιζα.
Αυξημένες αγοραπωλησίες ακινήτων παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τις παραλιακές περιοχές της Πελοποννήσου, στην Χαλκιδική και την Καβάλα. Η εικόνα της κτηματαγοράς στις συγκεκριμένες περιοχές έχει αρχίζει να αλλάζει και έχει βελτιωθεί σημαντικά μετά την κατάρρευση που βίωσε η αγορά την τελευταία δεκαετία.
Όμως σε πολλές περιοχές της χώρας όπως την κεντρική Πελοπόννησο, τη Στερεά και τη Δυτική Ελλάδα η ζήτηση για ακίνητα είναι σχεδόν ανύπαρκτη.  
Πολλοί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που επισκέφθηκαν το τελευταίο διάστημα τα γραφεία των συμβολαιογράφων αναζητώντας λύσεις για μικρότερη φορολογική επιβάρυνση επέλεξαν τελικά να μοιράσουν την  περιουσία τους.
Έσπασαν την αξία των ακινήτων τους  για να ξεφουσκώσουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης