Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μ. Βρετανία: Με εκλογές το καλοκαίρι απείλησε τους διαφωνούντες Συντηρητικούς για το Brexit η May

tags :
Μ. Βρετανία: Με εκλογές το καλοκαίρι απείλησε τους διαφωνούντες Συντηρητικούς για το Brexit η May
Σε κρίση το Συντηρητικό Κόμμα για τα σχέδια του Brexit
Με εκλογές ακόμα και εντός του καλοκαιριού απείλησε η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Theresa May τους διαφωνούντες βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος της σχετικά με το σχέδιο της για το Brexit και της εναντίωσης τους στις προτάσεις της για την τελωνειακή σχέση με την ΕΕ.
Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος των Συντηρητικών έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, στους φιλοευρωπαίους και στους ευρωφοβικούς, όπως τουλάχιστον φάνηκε στην ψηφοφορία της περασμένης Δευτέρας στη βρετανική Βουλή, όπου πέρασε οριακά τροπολογία επί του σχεδίου νόμου της May για το Brexit.
Αν και αναφέρεται ότι οι τροποποιήσεις αυτές δεν ήταν ουσίας καθώς αφορούσαν κυρίως τη διατύπωση, επισημαίνεται ότι το πιο σημαντικό άρθρο αφορούσε τις εισπράξεις δασμών εισαγωγής από τρίτες χώρες και απόδοσή τους στο ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η κυβέρνηση, πέρασε την τροπολογία με πλειοψηφία μόλις τριών ψήφων που προήλθαν από το στρατόπεδο των Εργατικών καθώς δεκατρείς συντηρητικοί βουλευτές την καταψήφισαν.
Αλλά και την περασμένη Τρίτη και λίγο πριν μια ακόμα κρίσιμη ψηφοφορία για την τελωνειακή σχέση με την ΕΕ, η May κέρδισε και πάλι οριακά καθώς το κοινοβούλιο ενέκρινε με 307 ψήφους υπέρ έναντι 301 κατά μια τροπολογία επί του σχεδίου νόμου για το εμπόριο που θα ανάγκαζε την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί μια νέα συμφωνία για την τελωνειακή σύνδεση με την ΕΕ εάν δεν έχει επιτύχει συμφωνία για το εμπόριο με τις Βρυξέλλες ως την 21η Ιανουαρίου 2019.
Και ενώ τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας στενεύουν απειλητικά, σενάρια θέλουν την κυβέρνηση να ζητά μεγαλύτερη χρονική προθεσμία για την εφαρμογή του άρθρου 50 περί οριστικής αποχώρησης ενώ δεν αποκλείεται η βρετανική κυβέρνηση να επιδιώξει ακόμα και δεύτερο δημοψήφισμα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Times, η σύγχρονη πολιτική ιστορία της Μ. Βρετανίας ζει μια από τις πιο ταραχώδεις περιόδους της, καθώς όπως αναφέρεται μέσα σε τέσσερα χρόνια έχουν γίνει τέσσερις κρίσιμες εκλογικές διαδικασίες, όπως το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας, το 2014, οι βουλευτικές εκλογές του 2015,  το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016 και οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2017


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης