Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακά κέρδη στη Wall Street, με τραπεζική ώθηση και εταιρικά στο επίκεντρο - Άνοδος στις ευρωαγορές, στο +0,82% ο DAX

Οριακά κέρδη στη Wall Street, με τραπεζική ώθηση και εταιρικά στο επίκεντρο - Άνοδος στις ευρωαγορές, στο +0,82% ο DAX
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,54% υψηλότερα στις 387,06 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τις 15 Ιουνίου 2018
(upd) Οριακά κέρδη καταγράφουν σήμερα (18/7/2018) οι δείκτες της Wall Street, στον απόηχο εταιρικών αποτελεσμάτων, αλλά και της πολιτικής θύελλας που είχε ξεσπάσει τις προηγούμενες ημέρες στις ΗΠΑ.
Περί τις 22:00, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,3% στις 25.194 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,2% στις 2.815 μονάδες, παραμένοντας σε υψηλά πέντε μηνών, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,1% υψηλότερα στις 7.859 μονάδες, μία ημέρα αφότου «άγγιξε» νέα ιστορικά υψηλά.
Ο τραπεζικός κλάδος δέχεται ώθηση από τη μετοχή της Morgan Stanley ενισχύεται κατά 2,5%, καθώς η αμερικανική τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη καλύτερα των προσδοκιών για το β’ τρίμηνο του 2018, καθώς επωφελήθηκε από την αύξηση στα έσοδα από τις μονάδες trading και επενδυτικής τραπεζικής.
Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της Morgan Stanley αυξήθηκαν κατά 43% στα 2,27 δισ. δολ. ή 1,30 δολ. ανά μετοχή στο τρίμηνο έως τις 30 Ιουνίου 2018, από 1,59 δισ. δολ. ή 87 σεντς ανά μετοχή στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.
Από την πλευρά τους, οι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι τα κέρδη της τράπεζας θα διαμορφώνονταν σε 1,11 δολ. ανά μετοχή.
Οι μετοχές των Bank of America, Citigroup και J.P. Morgan Chase κινούνται όλες υψηλότερα, κατά 0,5%, 0,8% και 0,7% αντίστοιχα. 
Οι Transports CSX και United Continental ανέφεραν επίσης κέρδη καλύτερα των προσδοκιών, με τις μετοχές τους να ενισχύονται κατά 6,4% και 8,7% αντίστοιχα.
Οι αναλυτές έχουν υψηλές ελπίδες για την τρέχουσα περίοδο δημοσίευσης αποτελεσμάτων, με τη FactSet να εκτιμά ότι οι εταιρείες του S&P 500 θα εμφανίσουν αύξηση κερδών κατά 20% για το β’ τρίμηνο του 2018.
Μέχρι στιγμής, έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα μόλις πάνω από το 9% των εταιρειών του S&P 500, παρουσιάζοντας αύξηση κερδών 22,1%.
Την ίδια ώρα, η μετοχή της Alphabet, μητρικής της Google ενισχύεται οριακά κατά 0,1%, παρά το γεγονός ότι οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ επέβαλαν στον τεχνολογικό κολοσσό πρόστιμο - μαμούθ 4,34 δισ. ευρώ, με την κατηγορία ότι εκμεταλλεύεται την κυριαρχία του στο λειτουργικό σύστημα για συσκευές κινητής τηλεφωνίας Android.
Οριακή άνοδο σημειώνει η μετοχή της Amazon, έχοντας «εκτοξευτεί» νωρίτερα στο επίπεδο ρεκόρ των 1858,9 δολαρίων, με την κεφαλαιοποίηση του τεχνολογικού κολοσσού να ξεπερνά τα 900 δισ. δολ. και να υπολείπεται, πλέον, μόνο της Apple (936,9 δισ. δολάρια).
Οι δείκτες σημείωσαν οριακές μεταβολές μετά τη δημοσίευση της Beige Book της Fed, η οποία έδειξε περαιτέρω αύξηση των τιμών σε βασικές εισροές των αμερικανικών επιχειρήσεων, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες για έντονες πληθωριστικές πιέσεις.
Οι δασμοί που επέβαλε η Ουάσιγκτον μεταξύ άλλων σε χάλυβα και αλουμίνιο, οδήγησαν σε αύξηση των τιμών στα μέταλλα αλλά και το ξύλο, ενώ, όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση της κεντρικής τράπεζας, αναμένεται περαιτέρω αύξηση των τιμών.
Παράλληλα, όπως προκύπτει, η αμερικανική οικονομία συνέχισε να επεκτείνεται τις τελευταίες εβδομάδες, με την αγορά εργασίας να παραμένει «σφιχτή».
Εξάλλου, τα «βλέμματα» των επενδυτών στράφηκαν και στη δεύτερη ημέρα κατάθεσης του Jerome Powell στο Κογκρέσο.
Χθες, ο διοικητής της Fed άφησε να εννοηθεί ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα κινηθεί πολύ γρήγορα στην αλλαγή της νομισματικής πολιτικής και ότι θα είναι ευέλικτη απέναντι στις μεταβαλλόμενες συνθήκες.
Όπως τόνισε ο Powell, η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύσσεται με έναν αρκετά ταχύ ρυθμό για να δικαιολογηθούν οι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων.
Εν τω μεταξύ, πιέσεις στις μετοχές ασκούν ορισμένα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ διολίσθησαν τον Ιούνιο του 2018 σε χαμηλό εννέα μηνών, ενώ οι οικοδομικές άδειες μειώθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 12,3%, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,173 εκατ. κατοικιών τον Ιούνιο - το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2007, ενώ η πτώση ήταν η μεγαλύτερη από τον Νοέμβριο του 2016.
Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο παραμένουν οι πολιτικές αναταράξεις στην Ουάσιγκτον, μετά τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, με τον ρώσο ομόλογό του, Vladimir Putin.
Απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε για τη στάση του στη σύνοδο κορυφής με τον ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin, ο αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι εμπιστεύεται και στηρίζει τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Δήλωσε επίσης ότι αποδέχεται το συμπέρασμά τους, ότι υπήρξε όντως ανάμειξη της Ρωσίας κατά την προεκλογική περίοδο, τονίζοντας όμως ότι οι ενέργειες της Μόσχας δεν είχαν καμία επίπτωση στο αποτέλεσμα των εκλογών.

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με κέρδη έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να ανέρχεται σε υψηλά άνω του ενός μήνα, βρίσκοντας στήριξη σε εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και σε μακροοικονομικά στοιχεία.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,54% υψηλότερα στις 387,06 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τις 15 Ιουνίου 2018, με τους περισσότερους τομείς να τερματίζουν σε θετικό έδαφος.
Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε άνοδο 0,82% κι έκλεισε στις 12.765,94 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,65% στις 7.676,28 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,46% υψηλότερα στις 5.447,44 μονάδες.


Στον αντίποδα, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε οριακές απώλειες 0,03% κι έκλεισε στις 21.972,22 μονάδες, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύθηκε κατά 0,35% στις 9.753,20 μονάδες.
Ο κλάδος της τεχνολογίας ηγήθηκε της σημερινής ανόδου στις ευρωαγορές, σημειώνοντας κέρδη 2,5%, με την μετοχή της Ericsson να ενισχύεται περισσότερο από 8%, καθώς η εταιρεία ανέφερε για το β’ τρίμηνο κέρδη που ανταποκρίθηκαν στο ανώτατο όριο των προβλέψεών της.
Παράλληλα, η μετοχή της σουηδικής Tele2 κατέγραψε «άλμα» άνω του 13%, καθώς τα αποτελέσματά της για το προηγούμενο τρίμηνο ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών, βοηθώντας την εταιρεία να αναθεωρήσει επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις της για το σύνολο του 2018.
Αντίθετα, η μετοχή της Danske Bank υποχώρησε περισσότερο από 9%, καθώς τα αποτελέσματά της αποδείχτηκαν κατώτερα των προσδοκιών.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο παραμένουν οι ανησυχίες για έναν εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στην ΕΕ και στις ΗΠΑ, εν όψει της συνάντησης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, την επόμενη εβδομάδα.
Ο Juncker δήλωσε σήμερα πως αισθάνεται «αισιόδοξος και χαλαρός», ενώ τόνισε πως όλες οι προσπάθειες του αμερικανικού προέδρου να διχάσει την ΕΕ είναι μάταιες.
Ο Juncker πρόκειται να συναντηθεί με τον Trump στις 25 Ιουλίου, με τη συνάντησή τους να αναμένεται να επικεντρωθεί στο εμπόριο, μετά την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ και τις επανειλημμένες απειλές του Trump για την επέκταση αυτών των μέτρων και στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε ότι τα αυτοκίνητα θα βρεθούν στο επίκεντρο των εμπορικών συνομιλιών με τον Juncker.

Ασία

Μεικτά πρόσημα εμφάνισαν σήμερα οι αγορές στην Ασία, παρά το γεγονός ότι η Wall Street έκλεισε τη χθεσινή συνεδρίασή της με κέρδη, δεχόμενη ώθηση από τις θετικές εκτιμήσεις του επικεφαλής της Federal Reserve, Jerome Powell, για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία κατέγραψε άνοδο 0,43% στις 22.794,19 μονάδες.
Ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά 0,39% στις 2.787,26 μονάδες, ενώ ο δείκτης SZSE Component κατέγραψε απώλειες 0,97% και έκλεισε στις 9.195,24 μονάδες.
Οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στις επόμενες κινήσεις της κινεζικής κυβέρνησης, ώστε να μετριάσει τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι πρόσφατες εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ, καθώς η βιομηχανική παραγωγή της δεύτερης κατέγραψε σημαντική επιβράδυνση για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Παράλληλα, ο δείκτης KOSPI στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά 0,34% στις 2.290,11 μονάδες, δεχόμενος πιέσεις από την είδηση ότι η κυβέρνηση της χώρας προχώρησε σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη της οικονομίας.
Ο δείκτης Hang Seng έκλεισε στο -0,23% και στις 28.117,42 μονάδες, αντιστρέφοντας την άνοδο που είχε σημειώσει ενδοσυνεδριακά.
Στον αντίποδα, με άνοδο 0,67% έκλεισε ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στις 6.245,10 μονάδες, ενώ ο Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ενισχύθηκε κατά 0,59% στις 10.842,46 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης