Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Τα ποσοστά της δημοτικότητας του Trump θα καθορίσουν την πορεία των αμερικανικών εμπορικών εντάσεων

CNBC: Τα ποσοστά της δημοτικότητας του Trump θα καθορίσουν την πορεία των αμερικανικών εμπορικών εντάσεων
Οι αναλυτές αντιμετωπίζουν τα ποσοστά δημοτικότητα του αμερικανού προέδρου ως ενδείξει για το εάν οι εμπορικές εντάσεις θα υποχωρήσουν
Από τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου τον Μάρτιο του 2018, έως και τους δασμούς σε κινεζικά αγαθά ύψους 200 δισ. δολ., οι εμπορικές πολιτικές της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν «πιάσει» επανειλημμένα τις αγορές απροετοίμαστες.
Οι εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας συνεχίζεται και ο Λευκός Οίκος ανταλλάζει εμπορικές απειλές και με άλλα έθνη, επομένως οι αναλυτές εξετάζουν πλέον και εναλλακτικούς δείκτες, μέσω των οποίων μπορούν να διαπιστώσουν προς ποια κατεύθυνση οδεύουν οι συνεχιζόμενες διαμάχες της Αμερικής.
Η εμπορική πολιτική του αμερικανού προέδρου Donald Trump εναντίον του Πεκίνου συνέπεσε με μία άνοδο στα ποσοστά δημοτικότητάς του, όπως έγραψαν σε πρόσφατο σημείωμά τουςο επικεφαλής οικονομολόγος της Nomura, Rob Subbaraman και ο αναλυτής Michael Loo.
«Ίσως οι προσπάθειες του προέδρου Trump να εκπληρώσει ορισμένες από τις σκληρότερες προεκλογικές ρητορικές του για το εμπόριο συνεχίζουν να ενισχύουν την κύρια βάση στήριξής του», αναφέρει το σημείωμα, προσθέτοντας ότι τα δεδομένα είναι υπέρ του αμερικανού προέδρου, καθώς «το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα έχει αυξηθεί κατά το μεγαλύτερο διάστημα της προεδρίας του».
Από την πλευρά του, η εταιρεία αναλύσεων FiveThirtyEight, τονίζει ότι μπορεί να είναι ασαφές το κατά πόσο υπάρχει συσχέτιση των δύο γεγονότων, ωστόσο «εάν ο ίδιος το πιστεύει και συνεχίσει να αντεπιτίθεται απέναντι στην Κίνα, η παγκόσμια οικονομία πιθανότητα θα υποφέρει».
Ωστόσο, ο στρατηγικός αναλυτής της J.P. Morgan, Jasslyn Yeo, τόνισε ότι εάν το ποσοστά δημοτικότητας του Trump δεχθούν πλήγμα λόγω των εμπορικών ζητημάτων, τότε ο Λευκός Οίκος θα μπορούσε να ακολουθήσει μία πιο μετριοπαθή προσέγγιση με το Πεκίνο.
Πέραν από τα ποσοστά δημοτικότητας, ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα που θα προσέξουν οι επενδυτές σε σχέση με τις εμπορικές εντάσεις, είναι το εάν ο δείκτης S&P 500 πραγματοποιήσει «μία σημαντική διόρθωση που θα προκληθεί από τους φόβους για τις εμπορικές εντάσεις», όπως δήλωσε ο Yeo στο CNBC.
Ο αμερικανός πρόεδρος έχει συνδέσει κατά το παρελθόν τις πολιτικές του με τις επιδόσεις των χρηματιστηριακών αγορών, έχοντας αποδώσει υψηλά επίπεδα ρεκόρ των μετοχών στην εμπιστοσύνη στη διοίκησή του.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή της Russell Investments, Erik Ristuben, ο Donadl Trump έχει «επιδείξει ευαισθησία απέναντι στις χρηματιστηριακές αγορές», προσθέτοντας ότι εάν η διόρθωση στην αγορά συνδέεται με την πτώση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων, αυτό θα «τραβήξει» την προσοχή της κυβέρνησης.
Τα μακροοικονομικά μεγέθη των εταιρειών θα είναι επίσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς οι αναλυτές θα περιμένουν να δουν εάν οι εταιρείες θα αναφερθούν σε ενδεχόμενες επιπλοκές από τις εμπορικές πολιτικές της αμερικανικής κυβέρνησης.
Σημειώνεται ότι στην πρόσφατη Έρευνα Οικονομικών Προοπτικών των Διευθύνοντων Συμβούλων Επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2018, οι συμμετέχοντας ανέφεραν ότι αν και εξακολουθούν να έχουν ισχυρά σχέδια σε ότι αφορά τις δαπάνες τους, εκφράζουν παράλληλα την ανησυχία τους για τον ενδεχόμενο κίνδυνο των εμπορικών αντιποίνων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης