Με FTSE 25 και ολίγη Deutsche bank, το ΧΑ +1,10% στις 773 μον. με στόχο 800 μον. – Θετικό στοιχείο η βελτίωση στα ιταλικά ομόλογα στο 2,49%

Με FTSE 25 και ολίγη Deutsche bank, το ΧΑ +1,10% στις 773 μον. με στόχο 800 μον. – Θετικό στοιχείο η βελτίωση στα ιταλικά ομόλογα στο 2,49%
Η χρηματιστηριακή αγορά με απουσία καταλύτη και ισχνό τζίρο έκλεισε στο υψηλό της ημέρας με στηρίξεις από τον FTSE 25
(upd14)Με στηρίξεις από δεικτοβαρείς μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 όπως Coca Cola, ΕΛΠΕ, Motor Oil, ΟΤΕ κ.α. το ελληνικό χρηματιστήριο, παρά την εμφανή απουσία τζίρου και χωρίς ουσιαστική συμμετοχή των τραπεζών έκλεισε στις 773 μονάδες στο υψηλό της ημέρας με στόχο τις 800 μονάδες για τις οποίες έγκαιρα έχει αναφερθεί το bankingnews.
Αξιοσημείωτη ήταν η συμπεριφορά της Coca Cola καθώς διαπραγματεύτηκε με αρνητικό πρόσημο ενδοσυνεδριακά, στη δημοπρασία κατέγραψε άνοδο +1,79% και λόγω της βαρύτητάς της έκλεισε τον Γενικό Δείκτη στο υψηλό της ημέρας.
O χαμηλός τζίρος και ο όγκος συναλλαγών απέδειξε ότι η άνοδος είναι εσωτερικά υποκινούμενη με ελάχιστες συναλλαγές από ξένους επενδυτές.
Οι τράπεζες έκλεισαν ήπια ανοδικά ενώ η έκθεση της Deutsche bank  διαδραμάτισε κάποιο ρόλο καθώς συστήνει «buy» για την Alpha Bank (τιμή στόχο στα 2,5 ευρώ) και την Εθνική (τιμή στόχο στα 0,32 ευρώ), για την Eurobank σύσταση «hold» (με τιμή στοχο στα 0,95 ευρώ) και για την Τράπεζα Πειραιώς  ξεκινά κάλυψη με σύσταση «hold» ( τιμή στόχο στα 2,9 ευρώ) 
Όπως έχει αναφέρει το bankingnews η αγορά αργά θα μπορούσε να φθάσει έως τις 800 μονάδες
Ορισμένα ξένα funds υποστηρίζουν τις δύο εκδοχές που πιθανότατα θα επιβεβαιωθούν το προσεχές διάστημα είναι οι 800 μονάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο και η υποχώρηση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου στο 3,60% από 3,83%
Στα της αγοράς άτονη εικόνα χωρίς δυναμική και με χαμηλό τζίρο και όγκο συναλλαγών έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές.
Με την μεγαλύτερη άνοδο στο υψηλό της ημέρας στην δημοπρασία έκλεισε η Εθνική ενώ ελεγχόμενες πιέσεις ασκήθηκαν στην Eurobank η οποία έκλεισε με οριακό θετικό πρόσημο στα χαμηλά της ημέρας.
Στην Eurobank διακινήθηκαν προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3 εκατ. ευρώ και όγκου 3,45 εκατ. τεμαχίων
Η Attica bank ενισχύθηκε +3,28% ωστόσο απέχει από την ονομαστική αξία 0,30 ευρώ οπότε βρίσκονται στον αέρα τα σχέδια αύξησης κεφαλαίου.
Οι τράπεζες θα παραμείνουν μη επενδύσιμες για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό καθώς χρειάζονται νέα κεφάλαια για την εξυγίανση και την επίλυση των προβληματικών δανείων
Με θετικό πρόσημο έκλεισε η πλειοψηφία στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι ΕΛΠΕ, Viohalco, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος και Coca Cola η οποία έκλεισε στο υψηλό της ημέρας στην δημοπρασία ενώ πιέσεις ασκήθηκαν σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.
Με οριακό αρνητικό πρόσημο έκλεισαν μόνο οι ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ στο χαμηλό της ημέρας στην δημοπρασία και ηΤέρνα Ενεργειακή
Να σημειωθεί ότι πραγματοποιήθηκε νέο πακέτο μετοχών 0,28% στον Ελλάκτωρα το οποίο δεν σχετίζεται με τους αδερφούς Καλλιτσάντση.
Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 3,83% και το 25ετές στο 4,78%
Στα ομόλογα της Νότιας Ευρώπης σημειώνεται βελτίωση, στην Ιταλία το 10ετές κινείται στο 2,49%, η Ιταλία αργά και σταθερά βελτιώνεται...εξέλιξη θετική και για την Ελλάδα.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε στις 773 μονάδες με ισχυρό σημείο αντίστασης τις 780 μονάδες και στήριξης τις 750 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 863 μονάδες με ισχυρό σημείο στήριξης τις 850 μονάδες.
Στο πλαίσιο αυτό ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε ανοδικά στις 773 μονάδες με άνοδο +1,10% έχοντας υψηλό στις 773,78 μονάδες και χαμηλό στις 765,15 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος σε χαμηλά επίπεδα χωρίς δυναμική
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 28 εκατ. ευρώ εξ αυτών τα 4,1 εκατ. ευρώ σε πακέτα και ο όγκος 20 εκατ. εκ των οποίων τα 12 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,1 εκατ. ευρώ και όγκου 1,7 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 3,4 εκατ. τεμάχια αξίας 3 εκατ. ευρώ και ο Ελλάκτωρας 500 χιλ. τεμάχια αξίας 1,05 εκατ. ευρώ

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η εποπτεία της ελληνικής οικονομίας δεν ισοδυναμεί με νέο πρόγραμμα τονίζοντας ότι η επιτυχία της εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια, θα εξαρτηθεί από τη μεταμνημονιακή εποχή και την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων
Ξεπέρασε σήμερα κάθε προηγούμενο ρεκόρ η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας  στη δημοπρασία ΝΟΜΕ καθώς έκλεισε στα 48,8 ευρώ ανά MWh.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ στη β΄φάση του διαγωνισμού για τα Ελληνικά Πετρέλαια πέρασαν Glencore και Vitol Holding καθώς πληρούν τα κριτήρια για την απόκτηση του 50,1% των ΕΛΠΕ

Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε ανάμεσα στην προετοιμασία για τις εορταστικές φιέστες για την «επιτυχή» έξοδο από τα μνημόνια καθώς και στις εξαγγελίες στην ΔΕΘ για  κοινωνικές παροχές, φοροελαφρύνσεις, επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων, αύξηση του κατώτατου μισθού, στήριξη του κοινωνικού κράτους και κυρίως στον τομέα της υγείας και ενδεχομένως. κάποια ανακοίνωση για τις συντάξεις, με το καλύτερο σενάριο να κάνει λόγο για αναστολή τους, με την προϋπόθεση βέβαια να εγκριθούν από την Κομισιόν
Μετά την συνάντηση του με τον V. Putin, την αναστάτωση που προκάλεσε στο ΝΑΤΟ, την επίθεση στην βρετανίδα πρωθυπουργό Theresa May και τις έντονες διαφορές του με την γερμανίδα A. Merkel  ο D. Trump έχει σαφώς την πρόθεση να διαμορφώσει ένα νέο είδος διατλαντικής συμμαχίας ενώ παρεμβαίνει ενεργά στην ευρωπαϊκή πολιτική με στόχο να προωθήσει τις ατζέντες των εθνικιστικών κομμάτων.
Στην πορεία αυτή, υπονομεύει απερίσκεπτα την σταθερότητα στην Ευρώπη και καταστρέφει τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Αμερικής.
Αναβλήθηκε σήμερα 18 Ιουλίου η  Γενική Συνέλευση της Attica bank για τις 25 Ιουλίου με σκοπό να βρεθούν επενδυτές που θα εισφέρουν 70 εκατ σε αύξηση ή ομολογιακό
Η μετοχή κινείται στα 0,24 ευρώ με κεφαλαιοποίηση 111 εκατ. ευρώ και η δυσκολία έγκειται εάν μπορεί να υλοποιηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με τιμή χαμηλότερη από την ονομαστική αξία 0,30 ευρώ
Στις εξελίξεις της Folli Follie, ανακοινώθηκε και επίσημα η ανάκληση της έκθεσης οικονομικού ελέγχου της Folli Follie για το 2017 από τον ορκωτό λογιστή Γιώργο Βαρθαλίτη, ο οποίος επισημαίνει ότι δεν μπόρεσε να σχηματίσει γνώμη για τα οικονομικά μεγέθη της θυγατρικής στην Ασία αλλά ούτε για τα ταμειακά διαθέσιμα
Στην επιστολή των ορκωτών όπου ανακαλείται ο ισολογισμός του 2017 μεταξύ άλλων αποδίδονται ευθύνες στην εταιρεία που είχε τη δικαιοδοσία για τη σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων της Ασίας.
Στην Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα ταμείο υπάρχει αλλά στην Κίνα όπου διεξάγεται αναλυτική έρευνα θα καταδειχθεί ότι το Ταμείο του ομίλου μπορεί να μην είναι 446 εκατ ευρώ αλλά περίπου 200 εκατ ευρώ με τους οικονομικούς ελέγχους να συνεχίζονται και τα πρώτα αποτελέσματα εκτιμώνται μάλλον προς το τέλος Αυγούστου 2018.

Με θετικό πρόσημο οι ευρωπαϊκές αγορές
    
Με ανοδικές τάσεις η πλειοψηφία στις ευρωπαϊκές αγορές
Ειδικότερα ο DAX καταγράφει άνοδο +0,74%, ο CAC 40 στο +0,35%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται πτωτικά -0,22%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,07% ενώ ο FTSE 100 καταγράφει άνοδο +0,46%.
Στην Wall Street ο Dow κινείται με οριακή άνοδο +0,11%, ο S&P 500 καταγράφει οριακές απώλειες -0,05% και το ETF GREC στο +0,43 (9,36 δολ.)

Οι διαφορές της εξόδου από τα μνημόνια ανάμεσα στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες

Το πρόγραμμα αυξημένης εποπτείας στο οποίο θα υπαχθεί η χώρα μας είναι πολύ πιο αυστηρό σε σχέση με το πρόγραμμα παρακολούθησης στο οποίο υπήχθησαν οι άλλες τέσσερις χώρες της ευρωζώνης Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος, Ισπανία μετά την έξοδο τους από τον μηχανισμό διάσωσης.
Η Ελλάδα θα εποπτεύεται από τον ESM έως το 2060, η Πορτογαλία έως το 2026, η Κύπρος ως το 2029 και η Ιρλανδία ως το 2031 ενώ η Ισπανία  εξόφλησε πρόωρα το 75% των δανείων
 Η ενισχυμένη εποπτεία δεν είναι καθαρή έξοδος καθώς προβλέπονται αυστηροί τριμηνιαίοι έλεγχοι οι οποίοι θα  συνδέονται με την επιστροφή των κεντρικών κερδών της ΕΚΤ από τις αγοραπωλησίες ελληνικών ομολόγων μόνο και εάν δεν παρεκκλίνουν από τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της
Οι πιστωτές θα έχουν τη δυνατότητα να ζητούν και νέα μέτρα αν η Αθήνα αποκλίνει από τον στόχο για τη διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% ως το 2022 ενώ οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται τέσσερις φορές τον χρόνο στην Αθήνα όταν  τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επισκέπτονται μόνο δύο με την συμμέτοχη του ΔΝΤ στις τριμηνιαίες αξιολογήσεις.
Η διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων 2,2% του ΑΕΠ έως και το 2060 δεσμεύει τη χώρα σε μια σφικτή περιοριστική πολιτική και οδηγεί σε ένα πλαίσιο λιτότητας για δεκαετίες.

Με θετικό πρόσημο οι τράπεζες που βρίσκονται κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015

Με ήπιες ανοδικές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές χωρίς δυναμική
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 0,2640 ευρώ με άνοδο +1,62% με όγκο 4,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,41 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0066 ευρώ προ RS  ή 0,099 ευρώ μετά reverse split.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.  
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,9830 ευρώ με άνοδο +1,12% με όγκο 738 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3 δισεκ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Alpha Βank είναι στα 0,9490 ευρώ ή προ RS στα 0,01890 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,7820 ευρώ με άνοδο +0,87% με όγκο 558 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,21 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς είναι στα 1,34 ευρώ μετά RS ή προ RS στα 0,0134 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 η οποία προσαρμόστηκε σε 0,067 ευρώ με το νέο reverse split που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2017 καθώς οι 20 παλαιές αντικαταστάθηκαν με 1 νέα μετοχή.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8660 ευρώ με άνοδο +0,12% με όγκο 5,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,89 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,28 ευρώ με άνοδο +2,01% και με κεφαλαιοποίηση 1,02 δισ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2365 ευρώ με άνοδο +3,28% με όγκο 462 μετοχές και κεφαλαιοποίηση 109 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,60 ευρώ με άνοδο +0,34%  και κεφαλαιοποίηση 290 εκατ. ευρώ

Με ανοδικές τάσεις οι μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Με θετικό πρόσημο έκλεισε η πλειοψηφία των μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι ΕΛΠΕ, Viohalco, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος και Coca Cola.
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν μόνο οι ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΠΑΠ
Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλές μετοχές του FTSE 25 θεωρούνται ακραία υπερτιμημένες ακόμη και σε αυτές τις τιμές.  
Η Coca Cola έκλεισε στα 31,90 ευρώ με άνοδο +1,79% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,85 δισ. ευρώ παραμένει στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,96 ευρώ με άνοδο +1,01% και αποτίμηση 5,37 δισ. ευρώ, βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,9150 ευρώ με άνοδο +0,79% και αποτίμηση 444 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,7580 ευρώ με άνοδο +0,46% και κεφαλαιοποίηση 408 εκατ ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,7000 ευρώ με πτώση -0,46% έχοντας κεφαλαιοποίηση στα 3,09 δισ. ευρώ
Η Folli Follie βρίσκεται  σε αναστολή διαπραγμάτευσης με αίτηση της ίδιας της εταιρείας.
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 20,75 με άνοδο +0,48% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,60 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,10 ευρώ με άνοδο +2,90% και κεφαλαιοποίηση 2,17 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 18,04 ευρώ με άνοδο +2,27% και κεφαλαιοποίηση 2 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,78 ευρώ με άνοδο +1,86% και κεφαλαιοποίηση 1,25 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,14 ευρώ με άνοδο +1,43% και κεφαλαιοποίηση 1,92 δισ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,97 ευρώ με άνοδο +0,34% και με την κεφαλαιοποίηση στα 308 εκατ ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1050 ευρώ με πτώση -1,50% με την αποτίμηση στα 99 εκατ. ευρώ

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα στο 3,83% το 10ετές – Νέα βελτίωση στην Ιταλία στο 2,49%  

Σταθεροποίηση σημειώνεται σε όλη την καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων ενώ το 7ετές λήξης 2025 παραμένει κοντά στο ιστορικό χαμηλό απόδοσης.  
Το βασικό ερώτημα είναι πότε η Ελλάδα θα βγει στις αγορές.
Δεν θα πρέπει να υπάρξει βιασύνη, ο καλύτερος χρόνος θα ήταν μάλλον Σεπτέμβριο του 2018.  
Εάν θεωρητικά έβγαινε σήμερα στις αγορές με 3ετές ομόλογο το επιτόκιο θα ήταν 2,80% και το 10ετές στο 4% με 4,05%.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 102,88 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,84%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 105,99 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 2,78% με απόδοση αγοράς 2,79% και απόδοση πώλησης 2,77%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 102,52  μονάδες βάσης και απόδοση 2,90%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 99,98 μονάδες βάσης και απόδοση 3,38% βρίσκεται κοντά στο  ιστορικό χαμηλό.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 99,36 μονάδες βάσης και απόδοση 3,83% με απόδοση αγοράς 3,83% και απόδοση πώλησης 3,82%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 94,41 μονάδες βάσης και απόδοση 4,43%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 91,93 μονάδες βάσης και απόδοση 4,66%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 91,93 μονάδες βάσης και απόδοση 4,78%
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 348 μονάδες βάσης από 347 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 379 μονάδες βάσης από 375 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,75% ή 375 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακή βελτίωση στην Ιταλία το 10ετές στο 2,49%

Οριακή βελτίωση σημειώνεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας και σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νοτίου Ευρώπης.  
Η Ιταλία εσχάτως δείχνει θετικά σημάδια.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 18/7/2018 στο 0,34% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018 που αποτελεί υψηλό 1,5 έτους
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,80% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,30% που σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,74% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το παλαιό 10ετές το 2016 είχε φθάσει έως το 4,18% και ιστορικό χαμηλό 1,74% στις 20 Δεκεμβρίου 2017….
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,25% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 2,49% σε σχέση με το 2,59% στις 17/7 με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS