Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Στο 2% σκαρφάλωσε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιούνιο 2018, παραμένει εντός του στόχου της ΕΚΤ

Ευρωζώνη: Στο 2% σκαρφάλωσε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιούνιο 2018, παραμένει εντός του στόχου της ΕΚΤ
Ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή της Ευρωζώνης κατέγραψε οριακή πτώση στο 1%, έναντι 1,1% τον Μάιο του τρέχοντος έτους
Τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας άγγιξε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης για τον Ιούνιο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (18/7) στοιχεία της Eurostat, τα οποία επιβεβαίωσαν τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που είχαν δημοσιευθεί τον προηγούμενο μήνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη ζώνη του ευρώ σκαρφάλωσε στο 2% σε ετήσια βάση, έναντι 1,9% τον προηγούμενο μήνα, επιβεβαιώνοντας ως επί το πλείστον τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Παράλληλα, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή, από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και την ενέργειας, κατέγραψε οριακή πτώση στο 1%, έναντι 1,1% τον προηγούμενο μήνα.
Μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν σε Ιρλανδία (0,7%), Ελλάδα (1%) και Δανία (1,1%), ενώ τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν σε Ουγγαρία (3,2%) Εσθονία (3,9%) και Ρουμανία (4,7%).
Καθοριστικό ρόλο στην ετήσια άνοδο του πληθωρισμού διαδραμάτισαν οι τιμές στην κλάδο της ενέργειας, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά +8%, καθώς και οι τιμές στον κλάδο υπηρεσιών, οι οποίες κατέγραψαν ετήσια άνοδο της τάξεως του +1,3%.
Οι τιμές στον κλάδο τροφίμων, οινοπνευματώδων ποτών και καπνού ενισχύθηκαν κατά +2,7% ενώ οι τιμές στον τομέα των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του +0,40%.
Αν και η ετήσια άνοδος του πληθωρισμού θα μπορούσε να είναι ευπρόσδεκτη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς στις αρχές του έτους βρισκόταν μόλις στο 1,3%, οι αξιωματούχοι της τράπεζας αναζητούν μία πιο σταθερή αύξηση η οποία δε θα απαιτεί νομισματική στήριξη.
Οι ίδιοι έχουν εκφράσει την πεποίθησή τους από ο πληθωρισμός θα φτάσει τον στόχο του 2%, καθώς σκοπεύουν να τερματίσουν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μέχρι το τέλος τους τρέχοντος έτους.
Μεγάλο μέρος αυτής της πεποίθησης αφορά τον τομέα της απασχόλησης, ο οποίος έχει αποκομίσει τα οφέλη της συνεχιζόμενης οικονομικής ανάπτυξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης