Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Δεν εκτροχιάζει το δημόσιο χρέος της Κύπρου η πώληση της Συνεργατικής Τράπεζας

Fitch: Δεν εκτροχιάζει το δημόσιο χρέος της Κύπρου η πώληση της Συνεργατικής Τράπεζας
H πιθανή πώληση της Συνεργατικής Τράπεζας δεν θα αλλοιώσει τη μεσοπρόθεσμη τάση σταθερής μείωσης του λόγου χρέους/ΑΕΠ το 2018
Δεν απειλείται με εκτροχιασμό το δημόσιο χρέος της Κύπρου, λόγω πιθανής πώλησης της Συνεργατικής Τράπεζας, εκτιμά η Fitch Ratings.
Ειδικότερα, οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης εκτιμούν ότι η πιθανή πώληση της Συνεργατικής Τράπεζας,  ναι μεν θα αυξήσει το δημόσιο χρέος της Κύπρου, αλλά δεν θα αλλοιώσει τη μεσοπρόθεσμη τάση σταθερής μείωσης του λόγου χρέους/ΑΕΠ το 2018.
H Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε στις 25 Ιουνίου ότι θα αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία ύψους 10,3 δισ. ευρώ και καταθέσεις 9,7 δισ. ευρώ από την Συνεργατική, η οποία κρατικοποιήθηκε το 2014.
Στις 8 Ιουλίου το κοινοβούλιο της Κύπρου ενέκρινε τις εγγυήσεις για το σχήματα που ια καλύψει πιθανές ζημιές.
Mετά την έκδοση ομολόγων από την κυπριακή κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση της συναλλαγής, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα αυξηθεί στο 110% φέτος από 97,5% στα τέλη του 2017.
O λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα υποχωρήσει ξανά κάτω από το 100% ως το 2020, καθώς η Κύπρος συνεχίζει να εμφανίζει πλεονάσματα και ισχυρή ανάπτυξη.
Αυτή η δυναμική του χρέους παρέχει ένα βαθμό δημοσιονομικής αντοχής για να απορροφήσει κάποια υλοποίηση ενδεχόμενων υποχρεώσεων από τον τραπεζικό τομέα, σημειώνει η Fitch.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, η μεταφορά των NPEs της Συνεργατικής, θα βοηθήσει τη μείωση των NPEs του κυπριακού τραπεζικού τομέα, κατά 5,7 δισ. ευρώ, με τον δείκτη να υποχωρεί στο 37% από 44%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης