Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

X.A: Τι φοβούνται οι Long και σε τι ποντάρουν οι Short...

tags :
X.A: Τι φοβούνται οι Long και σε τι ποντάρουν οι Short...
Η πρόοδος φαίνεται στα νούμερα, αλλά δεν διοχετεύεται στην οικονομία.
X.A: Τι φοβούνται οι Long και σε τι ποντάρουν οι Short...

Η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο με τα capital controls στην θέση τους, τις τράπεζες ανίσχυρες να δώσουν ρευστότητα στην οικονομία και το χρέος να μην έχει μειωθεί ούτε ένα ευρώ από την έναρξη της κρίσης. Η πρόοδος φαίνεται στα νούμερα, αλλά δεν διοχετεύεται στην οικονομία. Η ανεργία παραμένει ψηλά και τα πλεονάσματα δεν τροφοδοτούνται από εξωτερικές εισροές αλλά από την φορολογία των μεσαίων και υψηλών εισοδημάτων.

Οι πολιτικοί συσχετισμοί θα παίξουν ισχυρό ρόλο σε ένα σενάριο πρόωρων εκλογών. Αν το πρώτο κόμμα συγκεντρώσει λιγότερες από 151 έδρες και δεν καταφέρει να δημιουργήσει κυβέρνηση συνεργασίας, οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική επιτείνοντας το φαινόμενο ακυβερνησίας.
Ακόμα και αν υπάρξει πάντως αυτοδυναμία η προεδρική εκλογή του 2019 θα απαιτήσει τις ψήφους 180 βουλευτών με ότι αυτό συνεπάγεται για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με απλή αναλογική.
Το αποτέλεσμα των εκλογών θα μπει στο μικροσκόπιο της αγοράς ως προς την ικανότητα του πρώτου κόμματος να εξασφαλίσει τις 180 ψήφους της προεδρικής εκλογής με την συναίνεση άλλων κομμάτων.
Και επί του παρόντος το εγχείρημα φαίνεται δύσκολο.
Η ιστορία του Folli – Follie έχει αυξήσει την επιφυλακτικότητα των ξένων επενδυτών οι οποίοι κινούνται πλέον πολύ επιλεκτικά και με πολύ πιο αυστηρά κριτήρια.
Δεν είναι τυχαίο ότι η αγορά βρίσκεται σε πτωτικό σπιράλ από τις 4 Μαΐου, όταν και ξεκίνησε η δημοσίευση των στοιχείων από το QCM.
Ο βαθμός ευαισθησίας της αγοράς έχει αυξηθεί, η αρνητική φημολογία υιοθετείται γρηγορότερα στις επενδυτικές αποφάσεις και θα χρειαστεί χρόνος για να αποκατασταθεί η ηρεμία και το ενδιαφέρον της αγοράς.
__________________
Toυ Μάνου Χατζηδάκη
__________________

Οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό την μείωση των NPLs κυρίως όμως από την διαγραφή των πολυετών καθυστερούμενων δανείων. Η πώληση των χαρτοφυλακίων δανείων έχει πραγματοποιηθεί σε σχετικά χαμηλά τιμήματα γεγονός που προβληματίζει ως προς το ποσοστό ανάκτησης του κεφαλαίου.
Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες θα κινηθούν σε επίπεδο μειώσεων των συσσωρευμένων προβλέψεων στο όριο που τους επιτρέπει η λειτουργική τους κερδοφορία γεγονός που θα τους οδηγεί σε οριακά αποτελέσματα στην τελική γραμμή ενδεχομένως για την φετινή και την επόμενη χρήση.
Ανάπτυξη χωρίς χρηματοδότηση από τον τραπεζικό κλάδο δεν μπορεί να υπάρξει σε μακροχρόνιο ορίζοντα.
Από ότι φαίνεται οι τράπεζες θα συνεχίσουν να έχουν ως προτεραιότητα την ταχύτερη μείωση των NPLs παρά την πιστωτική επέκταση. Ενδεχομένως κάποιες μικρές χρηματοδοτήσεις σε μέγεθος να μπορούν να υποστηριχθούν. Όχι όμως στο βαθμό που θα άλλαζε δραματικά τα δεδομένα της οικονομίας.
Οι αποκρατικοποιήσεις δεν έχουν το ενδιαφέρον που θα αναμένονταν σε πλήθος ενδιαφερομένων. Τα εγχειρήματα χαρακτηρίζονται από αναβολές και καθυστερήσεις που πιθανόν να στερήσουν την δυναμική που έχουν οι αγορές όσο το κόστος δανεισμού παραμένει χαμηλό.
Ο εξωτερικός παράγοντας δεν πρέπει να υποτιμάται. Παραμένουν εν δυνάμει ρίσκα που θα έχουν καθολική επίδραση:-
Ο εμπορικός πόλεμος Κίνας – Ρωσίας,
η κυβερνητική αστάθεια στην Ιταλία,
ενδεχόμενες ανάγκες αναχρηματοδότησης ή ανακεφαλαιοποίησης Ευρωπαϊκών τραπεζών.

http://www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης