Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακά κέρδη στη Wall Street, με τραπεζική ώθηση και εταιρικά αποτελέσματα στο επίκεντρο των επενδυτών

tags :
Οριακά κέρδη στη Wall Street, με τραπεζική ώθηση και εταιρικά αποτελέσματα στο επίκεντρο των επενδυτών
Οριακά κέρδη στη Wall Street, με τραπεζική ώθηση και εταιρικά αποτελέσματα στο επίκεντρο των επενδυτών 
Οριακά κέρδη κατέγραψαν σήμερα (18/7/2018) οι δείκτες της Wall Street, στον απόηχο εταιρικών αποτελεσμάτων, αλλά και της πολιτικής θύελλας που είχε ξεσπάσει τις προηγούμενες ημέρες στις ΗΠΑ.
O Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,33% στις 25.199,84 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,22% στις 2.815,61 μονάδες παραμένοντας σε υψηλά πέντε μηνών, ενώ ο Nasdaq σημείωσε οριακές απώλειες -0,01% στις 7.854,44 μονάδες, μία ημέρα αφότου «άγγιξε» νέα ιστορικά υψηλά.
Ο τραπεζικός κλάδος δέχθηκε ώθηση από τη μετοχή της Morgan Stanley ενισχύθηκε κατά 2,5%, καθώς η αμερικανική τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη καλύτερα των προσδοκιών για το β’ τρίμηνο του 2018, καθώς επωφελήθηκε από την αύξηση στα έσοδα από τις μονάδες trading και επενδυτικής τραπεζικής.
Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της Morgan Stanley αυξήθηκαν κατά 43% στα 2,27 δισ. δολ. ή 1,30 δολ. ανά μετοχή στο τρίμηνο έως τις 30 Ιουνίου 2018, από 1,59 δισ. δολ. ή 87 σεντς ανά μετοχή στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.
Από την πλευρά τους, οι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι τα κέρδη της τράπεζας θα διαμορφώνονταν σε 1,11 δολ. ανά μετοχή.
Οι μετοχές των Bank of America, Citigroup και J.P. Morgan Chase κινήθηκαν όλες υψηλότερα, κατά 0,5%, 0,8% και 0,7% αντίστοιχα.
Οι Transports CSX και United Continental ανέφεραν επίσης κέρδη καλύτερα των προσδοκιών, με τις μετοχές τους να ενισχύονται κατά 6,4% και 8,7% αντίστοιχα.
Οι αναλυτές έχουν υψηλές ελπίδες για την τρέχουσα περίοδο δημοσίευσης αποτελεσμάτων, με τη FactSet να εκτιμά ότι οι εταιρείες του S&P 500 θα εμφανίσουν αύξηση κερδών κατά 20% για το β’ τρίμηνο του 2018.
Μέχρι στιγμής, έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα μόλις πάνω από το 9% των εταιρειών του S&P 500, παρουσιάζοντας αύξηση κερδών 22,1%.
Την ίδια ώρα, η μετοχή της Alphabet, μητρικής της Google ενισχύθηκε οριακά κατά 0,1%, παρά το γεγονός ότι οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ επέβαλαν στον τεχνολογικό κολοσσό πρόστιμο - μαμούθ 4,34 δισ. ευρώ, με την κατηγορία ότι εκμεταλλεύεται την κυριαρχία του στο λειτουργικό σύστημα για συσκευές κινητής τηλεφωνίας Android.
Οι δείκτες σημείωσαν οριακές μεταβολές μετά τη δημοσίευση της Beige Book της Fed, η οποία έδειξε περαιτέρω αύξηση των τιμών σε βασικές εισροές των αμερικανικών επιχειρήσεων, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες για έντονες πληθωριστικές πιέσεις.
Οι δασμοί που επέβαλε η Ουάσιγκτον μεταξύ άλλων σε χάλυβα και αλουμίνιο, οδήγησαν σε αύξηση των τιμών στα μέταλλα αλλά και το ξύλο, ενώ, όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση της κεντρικής τράπεζας, αναμένεται περαιτέρω αύξηση των τιμών.
Παράλληλα, όπως προκύπτει, η αμερικανική οικονομία συνέχισε να επεκτείνεται τις τελευταίες εβδομάδες, με την αγορά εργασίας να παραμένει «σφιχτή».
Εξάλλου, τα «βλέμματα» των επενδυτών στράφηκαν και στη δεύτερη ημέρα κατάθεσης του Jerome Powell στο Κογκρέσο.
Χθες, ο διοικητής της Fed άφησε να εννοηθεί ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα κινηθεί πολύ γρήγορα στην αλλαγή της νομισματικής πολιτικής και ότι θα είναι ευέλικτη απέναντι στις μεταβαλλόμενες συνθήκες.
Όπως τόνισε ο Powell, η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύσσεται με έναν αρκετά ταχύ ρυθμό για να δικαιολογηθούν οι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων.
Εν τω μεταξύ, πιέσεις στις μετοχές ασκούν ορισμένα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ διολίσθησαν τον Ιούνιο του 2018 σε χαμηλό εννέα μηνών, ενώ οι οικοδομικές άδειες μειώθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 12,3%, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,173 εκατ. κατοικιών τον Ιούνιο - το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2007, ενώ η πτώση ήταν η μεγαλύτερη από τον Νοέμβριο του 2016.
Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο παραμένουν οι πολιτικές αναταράξεις στην Ουάσιγκτον, μετά τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, με τον ρώσο ομόλογό του, Vladimir Putin.
Απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε για τη στάση του στη σύνοδο κορυφής με τον ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin, ο αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι εμπιστεύεται και στηρίζει τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Δήλωσε επίσης ότι αποδέχεται το συμπέρασμά τους, ότι υπήρξε όντως ανάμειξη της Ρωσίας κατά την προεκλογική περίοδο, τονίζοντας όμως ότι οι ενέργειες της Μόσχας δεν είχαν καμία επίπτωση στο αποτέλεσμα των εκλογών.
 

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Dow Jones




Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη S&P 500



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Nasdaq




Fed

Περαιτέρω αύξηση των τιμών σε βασικές εισροές των αμερικανικών επιχειρήσεων διαπιστώνεται στο «Beige Book» της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Ηνωμένων Πολιτειών, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες για έντονες πληθωριστικές πιέσεις.
Να σημειωθεί ότι το «Beige Book» αποτελεί μία έρευνα που βασίζεται στους απλούς επιχειρηματίες και τους καταναλωτές, αντικατοπτρίζοντας έτσι το πραγματικό κλίμα που επικρατεί στην οικονομία.
Οι δασμοί που επέβαλε η Ουάσιγκτον μεταξύ άλλων σε χάλυβα και αλουμίνιο, οδήγησαν σε αύξηση των τιμών στα μέταλλα αλλά και το ξύλο.
Μάλιστα, αναμένεται περαιτέρω αύξηση των τιμών, υπογραμμίζεται.
Σημαντική ενίσχυση παρατηρήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες και στις τιμές πετρελαίου.
Επί αυτού, η μεταφορά των αυξημένων τιμών εισροών στο καταναλωτικό κοινό, κρίνεται ως «μέτρια».
Συνολικά, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε «μετρίως» στις 12 περιφέρειες (όπου υπάρχουν Fed).
Όπως προκύπτει, η αμερικανική οικονομία συνέχισε να επεκτείνεται τις τελευταίες εβδομάδες, με την αγορά εργασίας να παραμένει «σφιχτή».
Μάλιστα, ορισμένες επιχειρήσεις επανέλαβαν πως δεν μπορούν να βρουν εύκολα εξειδικευμένο προσωπικό.
Πιο έντονη ανάπτυξη της οικονομίας παρατηρήθηκε στο Ντάλας.
Οι επιχειρηματίες εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις των δασμών και της κλιμάκωσης των εμπορικών σχέσεων, στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα.

Μακροοικονομία

Σε χαμηλό εννέα μηνών διολίσθησαν τον Ιούνιο του 2018 οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ, ενώ οι οικοδομικές άδειες μειώθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα (18/7/2018) το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 12,3%, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,173 εκατ. κατοικιών τον Ιούνιο - το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2007, ενώ η πτώση ήταν η μεγαλύτερη από τον Νοέμβριο του 2016.
Την ίδια ώρα, τα δεδομένα του Μαΐου αναθεωρήθηκαν πτωτικά, δείχνοντας μια αύξηση των ενάρξεων στις 1,337 εκατ. μονάδες, αντί των 1,350 εκατ. που είχαν αναφερθεί αρχικά.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι ανέμεναν μείωση των ενάρξεων κατοικιών στις 1,320 εκατ. μονάδες για τον Ιούνιο.
Εν τω μεταξύ, οι οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν (για έναρξη τους επόμενους μήνες) κατέγραψαν πτώση 2,2%, στις 1,273 εκατ. μονάδες - το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2017 - έναντι των προβλέψεων για μια αύξησή τους στα 1,330 εκατ.

Επιχειρήσεις

Καλύτερα των προσδοκιών ήταν τα κέρδη που ανακοίνωσε σήμερα (18/7/2018) για το β’ τρίμηνο του 2018 η Morgan Stanley, καθώς η αμερικανική τράπεζα επωφελήθηκε από την αύξηση των εσόδων στις μονάδες trading και επενδυτικής τραπεζικής.
Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της Morgan Stanley αυξήθηκαν κατά 43% στα 2,27 δισ. δολ. ή 1,30 δολ. ανά μετοχή στο τρίμηνο έως τις 30 Ιουνίου 2018, από 1,59 δισ. δολ. ή 87 σεντς ανά μετοχή στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.
Από την πλευρά τους, οι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι τα κέρδη της τράπεζας θα διαμορφώνονταν σε 1,11 δολ. ανά μετοχή.
Τα έσοδα της τράπεζας σημείωσαν αύξηση 12% και διαμορφώθηκαν σε 10,6 δισ. δολ., περίπου κατά 500 εκατ. περισσότερα από ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές.
Τα έσοδα από trading και πωλήσεις μετοχών αυξήθηκαν στα 2,5 δισ. δολ., από 2,2 δισ. δολ. ένα χρόνο νωρίτερα, έναντι των προβλέψεων των αναλυτών για 2,28 δισ. δολ., ενώ τα έσοδα από πωλήσεις και trading τίτλων σταθερού εισοδήματος αυξήθηκαν στο 1,4 δισ. δολ., έναντι του 1,2 δισ. δολ. και έναντι των προβλέψεων για 1,33 δισ. δολ.
Αντιμέτωπη με νέο «βαρύ» πρόστιμο το οποίο θα αγγίζει τα 4,3 δισ. ευρώ από την Κομισιόν βρίσκεται η Google, καθώς οι Βρυξέλες κατηγορούν την εταιρεία ότι εκμεταλλεύεται την κυριαρχία της στο λειτουργικό σύστημα για συσκευές κινητής τηλεφωνίας Android.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε πηγή με γνώση επί του ζητήματος στο Bloomberg, η σχετική απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της ημέρας, στον απόηχο της συζήτησης που θα έχουν οι επίτροποι της ΕΕ για ζητήματα αντιμονοπωλιακού ελέγχου.
Η Επίτροπος αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, είχε χθες (17/7) το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον διευθύνοντα σύβμουλο της Google, Sundar Pichai, προκειμένου να πραγματοποιήσουν μία «συνάντηση κατάστασης», η οποία αποτελεί ένα συνηθισμένο βήμα το οποίο ακολουθούν οι εταιρείες προκειμένου να ειδοποιήσουν για μία επικείμενη ποινή.
Το πρόστιμος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, εφόσον επιβεβαιωθεί, αναμένεται να ξεπεράσει το πρόστιμο ύψου 2,4 δισ. ευρώ που είχε επιβληθεί το 2017 στην εταρεία σχετικά με την υπηρεσία αναζήτηση αγορών της.
Σημειώνεται ότι τόσο η μητρική εταρεία της Google, Alphabet, όσο και η Κομισόν δεν έχουν προχωρήσει ακόμα σε κάποια επίσημη τοποθέτηση για το σχετικό ζήτημα.

Αναλύσεις

Η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών διανύει το όγδοο και τελευταίο στάδιο της οικονομικής επέκτασης, εκτιμά ο αντιπρόεδρος της Oaktree Capital, Howard Marks, αμφισβητώντας τις προσδοκίες ορισμένων για ισχυρή ανάπτυξη κατά τα επόμενα χρόνια.
Ο κ. Marks εξέφρασε την παραπάνω άποψη μιλώντας στο κανάλι «CNBC», στο πλαίσιο της διάσκεψης του Delivering Alpha, στη Νέα Υόρκη.
Να σημειωθεί πως το Business Insider (επικαλούμενο και προηγούμενες αναφορές αναλυτές) λαμβάνει υπόψη ως έναν προπομπό για ύφεση τις τιμές-αποδόσεις των κρατικών χρεογράφων Ηνωμένων Πολιτειών, υπενθυμίζοντας ότι, ιστορικά, οι κεφαλαιαγορές έχουν προειδοποιήσει για τις κρίσεις στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Όπως σημειώνεται, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου ΗΠΑ, το οποίο καθορίζει κατά πολύ την πορεία των διεθνών κεφαλαιαγορών, υποχωρεί για πέντε συνεχόμενες εβδομάδες, όταν, παράλληλα, το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού (όπως αποτυπώνεται από το 2ετές ομόλογο) αυξάνεται.
Όπως επισημαίνει το Business Insider, υπό φυσιολογικές συνθήκες οι επενδυτές θα έπρεπε να είναι πιο αβέβαιο σε μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο ορίζοντα -αύξηση αποδόσεων και υποχώρηση των τιμών ομολόγων.
Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται ότι η αβεβαιότητα έχει καθιερωθεί σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ένα «σημάδι» που λαμβάνεται υπόψη ως προπομπός μίας ύφεσης.
Επί αυτού, να επισημανθεί ότι νωρίτερα σήμερα, 16 Ιουλίου 2018, η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου ΗΠΑ εκτοξεύθηκε στο 2,607%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2008, οπότε και ξέσπασε η άνευ προηγουμένου χρηματοπιστωτική κρίση.
Μάλιστα, νωρίτερα μέσα στον μήνα, το spread μεταξύ κρατικού 2ετούς και 10ετούς ομολόγου Ηνωμένων Πολιτειών υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2007, κάτω από τις 30 μονάδες βάσης, ένα «σημάδι» που έχει ερμηνευτεί από ουκ ολίγους αναλυτές στο παρελθόν ως ο «προπομπός» μία ύφεσης -εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για έναν εμπορικό πόλεμο, απόρροια των πολιτικών προστατευτισμού που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Προέδρου Donald Trump.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης