Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναδίπλωση Zaev για τους Ρωσόφιλους Έλληνες επιχειρηματίες - Ανακοινώθηκε το ερώτημα του δημοψηφίσματος - Προβάδισμα 8,2% του «όχι»

tags :
Αναδίπλωση Zaev για τους Ρωσόφιλους Έλληνες επιχειρηματίες - Ανακοινώθηκε το ερώτημα του δημοψηφίσματος - Προβάδισμα 8,2% του «όχι»
Οι έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της Μόσχας οδήγησαν στην αναδίπλωση Zaev, ο οποίος δήλωσε ότι δεν χρειάζεται οι αρχές της χώρας του να προσκομίσουν έγγραφα στην Αθήνα για τη δράση των επιχειρηματιών
Το ερώτημα του δημοψηφίσματος με το οποίο θα βρεθούν αντιμέτωποι οι πολίτες της πΓΔΜ τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Zoran Zaev, μετά τη σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Όπως αναμενόταν, το ερώτημα είναι το εξής:
«Είστε υπέρ της ένταξης σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία ανάμεσα στη Δημοκρατία της Μακεδονίας και τη Δημοκρατία της Ελλάδας;».
O Zaev ανέφερε ότι το δημοψήφισμα θα έχει συμβουλευτικό ρόλο, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η ετυμηγορία του λαού θα είναι τελική για όλα τα πολιτικά κόμματα.
Σημειώνεται ότι ο ηγέτης της συντηρητικής αντιπολίτευσης VMRO - DPMNE, Hristijan Mickoski αποχώρησε από τη συνάντηση, ζητώντας και νέο γύρο διαπραγματεύσεων, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι διαβουλεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν και αργότερα σήμερα Πέμπτη (19/7).

Αναδίπλωση για τους Έλληνες ρωσόφιλους επιχειρηματίες

Τα...μαζεύει ο Zaev σχετικά με τις καταγγελίες για εμπλοκή Ρώσων επιχειρηματιών στην υποκίνηση διαμαρτυριών στα Σκόπια.
Οι έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της Μόσχας οδήγησαν στην αναδίπλωση Zaev, ο οποίος δήλωσε ότι δεν χρειάζεται οι αρχές της χώρας του να προσκομίσουν έγγραφα στην Αθήνα για τη δράση των επιχειρηματιών.
Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ υποστήριξε ότι «αυτές οι δηλώσεις έγιναν από ανθρώπους μετά τις επιθέσεις κατά αστυνομικών έξω από το κοινοβούλιο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων meta.mk
«Αναφέρθηκα σε αυτές προκειμένου να στείλω το μήνυμα ότι πρέπει να οικοδομηθεί η φιλία και όχι να δημιουργηθεί πεδίο εχθρότητας», σημείωσε ο Zaev και πρόσθεσε:
«Η "Μακεδονία" έχει δώσει ήδη το παράδειγμα της δημιουργίας καλών σχέσεων και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανόμενης και της Ρωσίας», τόνισε.

Με σημαντικό προβάδισμα άνω του 8% (8,2%) προηγείται το «όχι» των σκοπιανών πολιτών στη συμφωνία των Πρεσπών στην πρώτη μεγάλη σφυγμομέτρηση για το δημοψήφισμα, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στον Z. Zaev.
Συγκεκριμένα, σε δημοσκόπηση του πρακτορείου mkd.mk, αντίθετοι με τη συμφωνία των Πρεσπών εμφανίζεται το 54,1% των ερωτηθέντων έναντι του 45,9% που τάσσεται υπέρ της συμφωνίας.
Η διάθεση των Μακεδόνων πολιτών που μετρήθηκε την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι το 54,1% των ερωτηθέντων δεν υποστήριξαν τη συμφωνία με την Ελλάδα για να αλλάξει το όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και το 45,9 για τη συμφωνία.
Όταν τα αποτελέσματα αυτά κατανέμονται στους 1.200 ερωτηθέντες ανάλογα με την εθνικότητά τους, οι διαφορές στη στάση των Μακεδόνων και των Αλβανών είναι μεγάλες.
Οι ερωτηθέντες Αλβανοί (25% των 1.200 ερωτηθέντων) πιστεύουν ότι η συμφωνία με την Ελλάδα είναι καλή - 94,7%.
Από αυτά, το 5,3% δήλωσαν ότι δεν υποστήριξαν τη συμφωνία με την Ελλάδα για να αλλάξουν το όνομα, και για τους Σλαβικής καταγωγής σκοπιανoύς το ποσοστό αυτό είναι 74,5%.
Το 25,5% των Μακεδόνων που ερωτήθηκαν λένε ότι η συμφωνία με την Ελλάδα είναι καλή.
Εκτός από τους Ρομά και τους Σέρβους, όλες οι άλλες εθνικότητες (Τούρκοι, Βλάχοι, Μακεδόνες Μουσουλμάνοι, Βόσνιοι) τάσσονται υπέρ της συμφωνίας.
Αυτή είναι η στάση σε σχέση με όλα τα θέματα της τηλεφωνικής έρευνας που διεξήχθη από το γραφείο της αγοράς όραμα από 9 έως 15 Ιουλίου.
Σύμφωνα με την εθνικότητα των ερωτηθέντων, οι απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα μεταξύ των Αλβανών και των Μακεδόνων είναι αρκετά διαφορετικές.
Μεταξύ των Σλαβικής καταγωγής σκοπιανoύς αντιτίθενται στη συμφωνία το 71,7% (28,3%), ενώ οι Αλβανόφωνοι τάσσονται υπέρ με ποσοστό 94,7%.
Σε άλλες εθνικότητες, ο αριθμός αυτός είναι - το 55,5% είναι αντίθετοι και το 44,5% είναι για.
Το 49,6% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ θα φέρει μια καλύτερη ζωή και το 41,5% διαφωνεί.
Υπάρχουν επίσης 8,9% των ερωτηθέντων που ακόμα δεν γνωρίζουν.
Το 41,9% των Σλαβικής καταγωγής σκοπιανών έχει ήδη αποφασίσει ότι θα πάει στο δημοψήφισμα, το 35,8% δε θα πάει και το 22,2% είναι αναποφάσιστοι.
Ο «διχασμός» και η διαφορά προτεραιοτήτων των δυο εθνοτήτων είναι εμφανής: Οι μεν Αλβανοί έχουν ως προτεραιότητα την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αδιαφορώντας για την ονομασία, ενώ αντίθετα οι Σκοπιανοί θεωρούν το όνομα μέρος της ταυτότητάς τους, ενώ ταυτότητα είναι επιφυλακτικοί για το αν η συμφωνία των Πρεσπών όντως θα οδηγήσει τη χώρα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.









Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Μια ακόμα συνάντηση θα έχουν σήμερα Πέμπτη 19 Ιουλίου οι πολιτικοί αρχηγοί στην ΠΓΔΜ υπό τον πρωθυπουργό Zoran Zaev με κύριο αντικείμενο το δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.
Κατά τη συνάντηση αυτή αναμένεται να οριστεί τόσο η ακριβής ημερομηνία όσο και το ερώτημα και ο χαρακτήρας του δημοψηφίσματος.
Κατά την χθεσινή και πρωτοφανή για τα πολιτικά χρονικά της ΠΓΔΜ διευρυμένη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τη συμμετοχή και βουλευτών από κάθε κόμμα ο πρωθυπουργός Zaev τους ενημέρωσε για την ενδεχόμενη διατύπωση της ερώτησης στο δημοψήφισμα, η οποία θα συνδέει τη Συμφωνία των Πρεσπών με την είσοδο της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
«Επιθυμείτε την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ με την στήριξη της συμφωνίας ανάμεσα στη «Μακεδονία» και την Ελλάδα;», είναι το ερώτημα που έθεσε στο τραπέζι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.
Από τη σύσκεψη αποχώρησε μια ώρα από την έναρξη της ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Christian Mickoski, ο οποίος ζήτησε την επανάληψη της συνάντησης για σήμερα Πέμπτη 19/7 με τη συμμετοχή των τεσσάρων μεγάλων πολιτικών κομμάτων της χώρας.
Σε δηλώσεις του με το πέρας της συνάντησης ο Zaev υποστήριξε ότι όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων, που έμειναν μέχρι το τέλος της, τάχθηκαν υπέρ της επιτυχούς διεξαγωγής του επικείμενου δημοψηφίσματος και χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του Mickoski επιπόλαια, ανεύθυνη και προσβλητική για όλους τους πολιτικούς παράγοντες και τους πολίτες της ΠΓΔΜ ενώ διερωτήθηκε «τι είναι αυτό που ο Mickoski δεν θέλει να πει μπροστά σε όλους και ζητάει περιορισμένη συμμετοχή»
«Ο Mickoski θα έχει ακόμη μια ευκαιρία να αποδείξει εάν είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, και υπέρ του δικαιώματος των πολιτών να αποφασίζουν για το μέλλον της χώρας» υποστήριξε ο Zaev.

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης