Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το άγνωστο μέλλον των ΝΟΜΕ καθοδήγησε τη θερινή δημοπρασία - Η ακτινογραφία της χθεσινής διαδικασίας με το ρεκόρ τιμής

tags :
Το άγνωστο μέλλον των ΝΟΜΕ καθοδήγησε τη θερινή δημοπρασία - Η ακτινογραφία της χθεσινής διαδικασίας με το ρεκόρ τιμής
Οι συμμετέχοντες ήταν αποφασισμένοι να εξασφαλίσουν με κάθε τίμημα τις ποσότητες ηλεκτρισμού που διεκδικούσαν, γεγονός που εκτόξευσε την τιμή σε ιστορικό ρεκόρ
Η αβεβαιότητα όσον αφορά το μέλλον των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ, αφού παραμένει άγνωστο εάν και με ποιες ποσότητες θα συνεχιστούν μετά το Φθινόπωρο του 2018, χαρακτήρισε τις κινήσεις των συμμετεχόντων στη χθεσινή (18/7) δημοπρασία όπου η τιμή εκτοξεύτηκε στα 48,8 ευρώ ανά MWh, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο.
Εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς αναφέρουν ότι έγινε ένα είδος αποθεματοποίησης ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε οι 12 προμηθευτές που αγόρασαν τελικώς μέσω της δημοπρασίας να μπορούν να εξυπηρετήσουν τόσο τους υφιστάμενους πελάτες τους όσο και τις προοπτικές περεταίρω διείσδυσης στην αγορά, καλύπτοντας το ενδεχόμενο ακόμη και να μην συνεχιστούν οι δημοπρασίες το επόμενο έτος.
Υπενθυμίζεται ότι στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές η συνέχιση των δημοπρασιών αλλά και οι ποσότητες που θα διατεθούν μέσω αυτών, συνδέονται άμεσα με την εξέλιξη της διαδικασίας πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Ενδεικτικό της αποφασιστικότητας των συμμετεχόντων να εξασφαλίσουν τις ποσότητες ηλεκτρισμού που διεκδικούσαν ήταν το γεγονός ότι ήδη από το πρώτο ημίωρο της διαδικασίας η τιμή έφθασε στα 45 ευρώ ανά MWh με τιμή εκκίνησης τα 36,34 ευρώ ανά MWh.

Πως «κύλησε» η δημοπρασία

Στη δημοπρασία συμμετείχαν συνολικά 14 εταιρίες εκ των οποίων δυο που διεκδικούσαν από 1 MWh/h και σύμφωνα με εκτιμήσεις πρόκειται για βιομηχανίες που επεδίωκαν να εξασφαλίσουν μικρή ποσότητα για την κάλυψη ιδίων αναγκών, «βγήκαν» εκτός διαδικασίας: Η πρώτη στα 47,44 ευρώ και η δεύτερη στα 48,64 ευρώ, εκτιμώντας προφανώς ότι δεν τις συμφέρει να συνεχίσουν.
Από τους υπόλοιπους 12 συμμετέχοντες, οι 11 εξασφάλισαν τις ποσότητες που ζητούσαν εξαρχής, ενώ μόνο ένας που ζητούσε 49 MWh/h πήρε τελικώς μόνο 10 MWh/h στα 48,74 ευρώ.
Μεγάλες ποσότητες και συγκεκριμένα 74 MWh/h, 70 MWh/h και 65 MWh/h εξασφάλισαν τρεις συμμετέχοντες, οι οποίοι αγόρασαν στα 48,74 ευρώ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις πρόκειται για τις τρεις μεγάλες καθετοποιημένες εταιρίας προμήθειας (Μυτιληναίος, Ήρων και Elpedison), αν και κάποιες πηγές αναφέρουν ότι οι 65 MWh/h, όπως και ένα ακόμη μεγάλο πακέτο 47 MWh/h που αγοράστηκε στα 48,84 ευρώ, αφορά traders που προσβλέπουν σε εξαγωγές.
Όπως προκύπτει από τον πίνακα που έδωσε χθες για πρώτη φορά στη δημοσιότητα το Χρηματιστήριο Ενέργειας και όχι ο ΛΑΓΗΕ, από το σύνολο των συμμετεχόντων οι 8 αγόρασαν έναντι 48,84 ευρώ και οι υπόλοιποι 4 έναντι 48,74 ευρώ.
Πέραν των τριών μεγάλων πακέτων που προαναφέρθηκαν υπήρξαν επίσης δυο πακέτα 47 και 40 MWh/h, ενώ ακολούθησαν μεσαία πακέτα των 28 MWh/h και 26 MWh/h και μικρότερα των 16 MWh/h, 13 MWh/h και 10 MWh/h, ενώ ένας μόνο συμμετέχων ζήτησε και πήρε 1 MWh/h.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς οι εταιρίες πήραν ποσότητες μεγαλύτερες από αυτές που χρειάζονται για σιγουριά, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και θα δουν πως θα τις διαχειριστούν μετά τον Φεβρουάριο του 2019.
Άλλωστε υπάρχει πάντα η δυνατότητα εξαγωγών αλλά και μεταπώλησης στη δευτερογενή αγορά.

Η ΟΤΣ οδήγησε την τιμή στα ύψη

Σε ότι αφορά την τιμή, αυτή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο αφού η δημοπρασία του Οκτωβρίου του 2017 που ήταν η υψηλότερη από πλευρά τιμής μέχρι σήμερα είχε κλείσει στα 45,2 ευρώ.
Αυτό οφείλεται στην προοπτική περεταίρω ανόδου της ΟΤΣ λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου, αλλά και των ρύπων στην εγχώρια αγορά.
Βεβαίως, οι τιμές κινούνται ανοδικά όχι μόνο στην εγχώρια αγορά αλλά και στις αγορές της Ευρώπης.
Ωστόσο, όπως όπως αναφέρουν κάποιες πηγές, τα μελλοντικά συμβόλαια στην Ουγγαρία, από την οποία διαμορφώνονται οι τιμές στις βαλκανικές χώρες, για το δεύτερο τρίμηνο του 2019 κινούνται στα 43 ευρώ, καθιστώντας την ενέργεια από τη χθεσινή δημοπρασία ασύμφορη για να διατεθεί εκεί.

Πηγή: www.worldenergynews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης