Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παπαδημούλης: Η Μόσχα πολεμά τη Συμφωνία των Πρεσπών – Θέλει σκέτο το «Μακεδονία»

Παπαδημούλης: Η Μόσχα πολεμά τη Συμφωνία των Πρεσπών – Θέλει σκέτο το «Μακεδονία»
Πρωτοφανής επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας χαρακτήρισε την ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ  ο κ.Παπαδημούλης
Την θέση ότι η Μόσχα πολεμά τη Συμφωνία των Πρεσπών διότι θέλει σκέτη την ονομασία «Μακεδονία» για την ΠΓΔΜ διατύπωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος χαρακτήρισε πρωτοφανή επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας την χθεσινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Η χθεσινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών συνιστά πρωτοφανή επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας.
Η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν αυτονόητη.
Η Μόσχα πολεμά τη συμφωνία των Πρεσπών.
Θέλει τη γειτονική χώρα σκέτο "Μακεδονία".
Υπάρχουν Έλληνες που συμπλέουν;» διερωτάται με ανάρτηση του στο twitter ο κ.Παπαδημούλης.
Η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας παραμένει στα ύψη ύστερα από την απέλαση Ρώσων διπλωματών για τη «δράση» τους στη βόρεια Ελλάδα σχετικά με τη συμφωνία για το Σκοπιανό.
Σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα έκανε λόγο για απρόσμενη εξέλιξη όσον αφορά την απέλαση των Ρώσων διπλωματών. διέψευσε ότι  ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Sergei Lavrov, μίλησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα ομόλογο του, είπε ότι θεωρεί χυδαία τα γραφόμενα περί απειλών και παρατηρήσεων από το Lavrov προς τον Κοτζιά και διερωτήθηκε γιατί κατά την επίσκεψη του στη Ρωσία ο κ..Κοτζιάς τον περασμένο Ιούνιο δεν έκανε κάποια αναφορά επί του θέματος.
Η Ζαχάροβα αν και εκθείασε τη στάση της Ελλάδας με την άρνηση της να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες στην υπόθεση Σκριπάλ, τον περασμένο Μάρτιο, υποστήριξε ότι «μπροστά σε ένα νέο κύμα πιέσεων η Ελλάδα φαίνεται δεν άντεξε και πήγε σε αυτή την πρωτοφανή ενέργεια» και τόνισε ότι «η μόνη χώρα που επικρότησε την ελληνική ενέργεια κατά της Ρωσίας ήταν οι ΗΠΑ, πράγμα που αποτελεί έμμεση αλλά σαφή απόδειξη ότι έχουν ανάμιξη στο θέμα».
Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ είπε ότι θα υπάρξουν συνέπειες, χωρίς όμως να πει πώς, πότε και με ποιον τρόπο.
Άμεση ήταν και η απάντηση από το ελληνικό ΥΠΕΞ που έκανε λόγο για «χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική».
«Τέτοιες αρνητικές λογικές παρακίνησαν άλλωστε τους τέσσερεις Ρώσους πολίτες να προβούν στις ενέργειες που οδήγησαν στην απέλασή τους ή στην απαγόρευση εισόδου τους στην Ελλάδα» ανέφερε σε ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας ότι «τα στοιχεία βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές. Εξάλλου, και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους».
«Η Ελλάδα επεδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική.
Με τη σημερινή της δήλωση, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες.
Η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει καθώς ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υποθέσεις.
Ανυπόστατοι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν πιέσεων τρίτων, είναι ανάξιοι σχολιασμού και δείχνουν νοοτροπία ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται τις αρχές και τις αξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης