Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bernanke, Geithner, Paulson: Οι ΗΠΑ δεν έχουν τα εργαλεία να αντιμετωπίσουν την επόμενη οικονομική κρίση

Bernanke, Geithner, Paulson: Οι ΗΠΑ δεν έχουν τα εργαλεία να αντιμετωπίσουν την επόμενη οικονομική κρίση
Υπάρχουν φόβοι ότι οι Αμερικανοί έχουν ξεχάσει τα μαθήματα που πήραν από την χρηματοπιστωτική κρίση
Την ανησυχία τους για το μέλλον της αμερικανικής οικονομίας εκφράζουν τρεις οικονομολόγοι και πρώην Αμερικανοί αξιωματούχοι που ήταν στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης του 2008.
Ο λόγος για τον πρώην διοικητή της Fed, Ben Bernanke, αλλά και οι πρώην υπουργοί Οικονομικών, Timothy Geithner και Henry Paulson.
«Ένα από τα πιο ισχυρά μαθήματα από αυτή την κρίση θα πρέπει να είναι ότι πρέπει να εργαστείς πολύ σκληρά για να διασφαλίσεις ότι οι άμυνες τους είναι ισχυρές» τόνισε ο Geithner και πρόσθεσε «αφήσαμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα να ξεπεράσεις τα συστήματα ασφαλείας που είχαμε θέσει κατά τη Μεγάλη Ύφεση, με αποτέλεσμα να γίνει πιο εύθραυστο και ευάλωτο στο πανικό».
Οι χαλαροί τραπεζικοί κανονισμοί και η υπερβολική ανάληψη κινδύνων συνέβαλαν στο να βυθιστούν οι ΗΠΑ στη χειρότερη οικονομική κρίση μετά τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930.
Περίπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι απολύθηκαν μετά το κραχ που συνέβη 10 χρόνια πριν και η βραδύτητα της ανάκαμψης που ακολούθησε, καθώς και η επιδείνωση της εισοδηματικής ανισότητας, οδήγησαν στην εκτεταμένη δυσαρέσκεια που εκδηλώθηκε με τη στροφή στον λαϊκισμό.
Οι πρώην Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μέχρι τώρα οι αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο Λευκός Οίκος υπό τον Donald Tump είχαν ένα νόημα, όπως η εξαίρεση ορισμένων μικρότερων τραπεζών από τις αυστηρότερες απαιτήσεις του νόμου.
Οι μεταρρυθμίσεις που επιβλήθηκαν μετά την κρίση επίσης ισχυροποίησαν το τραπεζικό σύστημα και διευκόλυναν την παύση λειτουργίας των μεγάλων τραπεζών, αντί να απαιτούνται κυβερνητικά προγράμματα διάσωσης.
Ωστόσο, οι Bernanke, Geithner και Paulson προειδοποίησαν να μην «παρατραβήξει» η απελευθέρωση.
Μάλιστα, ο Geithner εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι οι δυνάμεις που θα επέμβαιναν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης είναι «κάπως πιο αδύναμες» σήμερα.
Οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν για την απελευθέρωση της οικονομίας περιόρισε την ικανότητα της Fed και του υπουργείου Οικονομικών να παρέχουν δάνεια έκτακτης ανάγκης για τη στήριξη προβληματικών τραπεζών.
Οι κανόνες ήρθαν μετά την ευρεία δημόσια οργή για τα δισεκατομμύρια δολάρια των φορολογουμένων που εισέρευσαν στη Wall Street στο πλαίσιο κρατικών bailouts.
Ο Bernanke, ο οποίος υπηρέτησε την περίοδο του George W. Bush και του Barack Obama, τόνισε επίσης το πρόβλημα του υψηλού ελλείμματος, επικρίνοντας το timing των φορολογικών μειώσεων που επέβαλε ο Trump.
Ωστόσο, οι Geithner, Bernanke και Paulson επαίνεσαν έναν ισχυρότερο τραπεζικό τομέα και τη βελτιωμένη ικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα ελλείποντα θεσμικά όργανα προτού χρειαστούν σωτήρια δάνεια.
Αλλά οι οικονομολόγοι τόνισαν την ανησυχία τους για το χρέος των ΗΠΑ, που ανέρχεται σήμερα στο 77% του ΑΕΠ, διπλάσιο από αυτό του 2007.
«Αν δεν αναλάβουμε δράση, αυτή είναι η πιο βέβαιη δημοσιονομική ή οικονομική κρίση που θα έχουμε», είπε ο Paulson τονίζοντας «θα μας στραγγαλίσει σιγά-σιγά».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης