Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Credit positive για τις βουλγαρικές τράπεζες το σχέδιο για είσοδο της χώρας στο ευρώ

tags :
Moody’s: Credit positive για τις βουλγαρικές τράπεζες το σχέδιο για είσοδο της χώρας στο ευρώ
Θετικά για τις βουλγαρικές τράπεζες αποτιμά το σχέδιο για είσοδο της χώρας στο ευρώ, η Moody’s
Θετικά για την πιστωτική ποιότητα των βουλγαρικών τραπεζών (credit positive) αποτιμά το σχέδιο για είσοδο της χώρας στο ευρώ ο αμερικανικός οίκος Moody’s, με αφορμή το σχέδιο που ανακοίνωσε η Σόφια για εισαγωγή στον μηχανισμό ERM (Exchange Rate Mechanism) II.
Οι βουλγαρικές αρχές δεσμεύτηκαν μεταξύ άλλων να ενισχύσουν την τραπεζική εποπτεία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αλλά και να ενισχύσουν τις πρακτικές καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Τα παραπάνω θα επιτρέψουν τη μείωση του όγκου προβληματικών δανείων, ήτοι 12,5% στα τέλη του 2017, επισημαίνεται.
«Το σχέδιο θα οδηγήσει σε ένα πιο ισχυρό χρηματοπιστωτικό τομέα και θα βελτιώσει την ανάκτηση των προβληματικών δανείων, τα οποία θα στηρίξουν τις επιδόσεις του τραπεζικού συστήματος», σχολιάζει ο οίκος.
Η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα αμφισβητήθηκε από την αποτυχία της Corporate Commercial Bank, της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας, το 2014, ενώ η κρίση εξαπλώθηκε στη μεγαλύτερη εγχώρια τράπεζα, τη First Investment Bank.
Οι βουλγαρικές αρχές ανέλαβαν, επίσης, τη δέσμευση να συνεχίσουν την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.
Σε έκθεσή της τον περασμένο Ιούνιο, η Moody's Investors Service ανέφερε πως η πιστοληπτική ικανότητα της Βουλγαρίας (Baa2 η αξιολόγηση για τη μακροπρόθεσμη, σταθερό outlook) στηρίζεται από τα υψηλά κεφαλαιακά αποθέματα και τη χαμηλή αναλογία δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ.
Σε αντίθετο κλίμα, στις προκλήσεις συμπεριλαμβάνονται η ποιότητα των θεσμών και μια σειρά παραγόντων, που επηρεάζουν τη δυνητική ανάπτυξη, υπογραμμίζεται.
Στα εμπόδια για την οικονομική επέκταση, συμπεριλαμβάνονται, επίσης, οι αδυναμίες του επιχειρηματικού κλίματος, η κακή κατάσταση της φυσικής υποδομής της χώρας, η υψηλή αδράνεια της νεολαίας, το μερίδιο της μακροχρόνιας ανεργίας και οι δυσμενείς δημογραφικές συνθήκες.
«Αναμένουμε η συνεχιζόμενη δημοσιονομική εξυγίανση της Βουλγαρίας τα επόμενα χρόνια θα οδηγήσει σε σταθερή μείωση του δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ, σε περίπου 23% του ΑΕΠ μέχρι το 2019 (στο 25,4% το 2017).
Η βουλγαρική οικονομία έχει αποδειχθεί ανθεκτική στις προηγούμενες εγχώριες και εξωτερικές κρίσεις, ενώ οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξής της είναι ισχυρές», σχολιάζει ο αμερικανικός οίκος.
Η Moody's υπολογίζει την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στο 3,6% για τη διετία 2018-2019, επίδοση υψηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η εγχώρια ζήτηση -και κυρίως η ιδιωτική κατανάλωση- θα παραμείνει ο κύριος μοχλός ανάπτυξης, με αρνητική συμβολή της εξωτερικής ζήτησης, καθώς επιταχύνεται η αύξηση των εισαγωγών.
Σύμφωνα με τον οίκο, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 0,4% του ΑΕΠ το 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης