Τελευταία Νέα
Οικονομία

Veto του ΔΝΤ στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων - Ζητά απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων

tags :
Veto του ΔΝΤ στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων - Ζητά απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων
«Μπλόκο» του ΔΝΤ στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων - Ζητά απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων
«Veto» στα σχέδια που επεξεργάζεται η ελληνική κυβέρνηση για την την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την διεύρυνση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και την περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος συνιστά το ΔΝΤ για την Ελλάδα σε έκθεσή του για την πορεία της Οικονομίας στην Ευρωζώνη.
Στην έκθεσή του για την οικονομία της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο του άρθρου 4 του καταστατικού του, το Ταμείο τονίζει ότι δε θα πρέπει να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, γιατί κάτι τέτοιο θα έχει αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα, ενώ θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία ανατροπή στις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.
Παράλληλα τάσσεται υπέρ της πλήρης απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων με έμφαση σε μηχανικούς, δικηγόρους και συμβολαιογράφους, αλλά και ευθυγράμμιση του πλαισίου των ομαδικών απολύσεων με τις ευρωπαϊκές πρακτικές.
Στην έκθεση, το ΔΝΤ κάνει αναφορά στην πρόοδο που έχει σημειωθεί, ενώ προχωρά σε συστάσεις σχετικά με αυτά που πρέπει να γίνουν. 
Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η μεταρρύθμιση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις του 2011 έχει στην ουσία αντιστραφεί (αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο του 2018), αυξάνοντας τους κινδύνους για την ανταγωνιστικότητα.
Η μεταρρύθμιση του πλαισίου συλλογικών απολύσεων, με την κατάργηση της εκ των προτέρων έγκρισης των απολύσεων, εγκρίθηκε, ενώ αυξήθηκε το όριο απαρτίας για την ψήφιση μιας απεργίας.
Ορισμένες μεταρρυθμίσεις ολοκληρώθηκαν, όπως οι OTC συναλλαγές σε φαρμακευτικά προϊόντα και η απελευθέρωση του ωραρίου καταστημάτων την Κυριακή.
Ωστόσο, σημειώνεται ότι η μεταρρύθμιση για το ωράριο των Κυριακών δεν ανταποκρίνεται στις συστάσεις του ΟΟΣΑ λόγω συνταγματικών περιορισμών.
Παράλληλα, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι η μεταρρύθμιση της χορήγησης αδειών για επενδύσεις έχει σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί, ενώ μόνο λίγοι τομείς δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί.

Αναλυτικά, οι συστάσεις του Ταμείου:

- Διατήρηση των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Όπως αναφέρει το ΔΝΤ, θα πρέπει να υιοθετηθούν αλλαγές ώστε να ευθυγραμμιστεί το πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις και τις βιομηχανικές δράσεις με βάση τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ.
- Σημαντική επιτάχυνση του ανοίγματος των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων, δίνοντας προτεραιότητα στα κλειστά επαγγέλματα (π.χ. μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι).
- Εφαρμογή των εκκρεμών συστάσεων του ΟΟΣΑ για τη μείωση των φραγμών στον ανταγωνισμό (συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές και στα οικοδομικά υλικά).
- Πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν πρόσφατα και οριστικοποίηση της αναθεώρησης του συστήματος χορήγησης αδειών για επενδύσεις, που αφορά του 24 κλάδους που εκκρεμούν.
Επίσης, οριστικοποίηση της δευτερογενούς νομοθεσίας σχετικά με τις περιβαλλοντικές δραστηριότητες.

Σε υψηλά επίπεδα τα NPLs

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) ως προς το σύνολο των χορηγήσεων παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, όπως επίσης και σε Κύπρο, Πορτογαλία και Ιταλία, κάτι που σημαίνει ότι για πολλές τράπεζες στις εν λόγω περιοχές, η ανάπτυξη μόνο δεν είναι επαρκής.

Ισχυρή η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, αλλά απαιτούνται πολλά σε εθνικό επίπεδο

Αναφορικά με το σύνολο της Ευρωζώνης, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι τώρα είναι η ώρα να ενδυναμωθεί η ανθεκτικότητα του μπλοκ και να αυξηθεί η μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή του δυναμική.
Παρά την πρόσφατη επιβράδυνση και τον προσεχή τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η ανάπτυξη παραμένει ισχυρή και οι νομισματικές συνθήκες είναι ευνοϊκές.
Όπως επισημαίνει το ΔΝΤ, οι χώρες μέλη θα πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία για να αντιμετωπίσουν τις βαθιές διαρθρωτικές προκλήσεις.
Το Ταμείο προειδοποιεί, εντούτοις, ότι η αύξηση των καθοδικών κινδύνων εντείνει την ανάγκη επείγουσας αντιμετώπισης.
Όπως τονίζει, η υποστηρικτική νομισματική στάση πρέπει να διατηρηθεί έως ότου ο πληθωρισμός συγκλίνει πειστικά με τον στόχο.
Καθώς οι αγορές τίτλων από την ΕΚΤ πλησιάζουν στο τέλος, ένα σαφές forward guidance θα καταστεί ακόμα πιο σημαντικό.
Το Ταμείο σημειώνει ότι απαιτούνται πολλά σε εθνικό επίπεδο.
Όπως υπογραμμίζει, στις χώρες με υψηλό χρέος, τα φορτία του δημόσιου χρέους έχουν μειωθεί οριακά, παρά την ισχυρή ανάπτυξη, αφήνοντας ανεπαρκή δημοσιονομικό χώρο για να ανταποκριθούν σε ένα επόμενο σοκ, ενώ τα κενά στην παραγωγικότητα παραμένουν ευρεία, καθυστερώντας τη σύγκλιση του κατά κεφαλήν εισοδήματος.

Σε κίνδυνο οι τράπεζες της Ευρωζώνης, εάν τα επιτόκια αυξηθούν απότομα

Παράλληλα, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι τα τραπεζικά ιδρύματα της Ευρωζώνης θα αντιμετωπίσουν «σημαντικό αντίκτυπο» στα κεφάλαια και στις ταμειακές τους θέσεις, εάν τα επιτόκια αυξηθούν απότομα.
Ειδικότερα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα δουν τον δείκτη κεφαλαιακής τους επάρκειας να μειώνεται στο 10% το 2020 από 13,9% στο τέλος του περασμένου έτους σε «δυσμενείς συνθήκες», που θα έθεταν σε κίνδυνο την φερεγγυότητα, τη ρευστότητα και την ανθεκτικότητα των ιδρυμάτων.
Αυτό θα μπορούσε να εξαλείψει όλα τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν από τότε που η ΕΚΤ ανέλαβε τον εποπτεία των τραπεζών της Ευρωζώνης το 2014, όταν ο μέσος δείκτης Core Equity Tier 1 διαμορφωνόταν στο 11,3%.




















www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης