Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Μόλις μία αθέτηση πληρωμής κρατικού ομολόγου το 2018

tags :
Moody's: Μόλις μία αθέτηση πληρωμής κρατικού ομολόγου το 2018
Μόλις μία αθέτηση πληρωμής κρατικού ομολόγου το 2018
Από τη νησιωτική χώρα Μπαρμπάντος (Caa3, σταθερό outlook) προήλθε η μοναδική -μέχρι στιγμής- αθέτηση πληρωμής κρατικού ομολόγου εντός του 2018, όπως επισημαίνει σε έκθεσή της η Moody's Investors Service.
Ενδεικτικά, το περασμένο έτος, τέσσερις χώρες είχαν αθετήσει πληρωμής κρατικού χρέους, εν μέσω κατακόρυφης αύξηση των υποχρεώσεων και αδυναμίας, απόρροια εν μέρει της πετρελαϊκής κρίσης την περίοδο 2014-2016.
Πρόκειται για τη Δημοκρατία του Κονγκό (Caa2, αρνητικό outlook), τη Μοζαμβίκη (Caa3, αρνητικό outlook), τη Μπελίζ. (B3, σταθερό) και, φυσικά, τη Βενεζουέλα (C, σταθερό σταθερό).
Για το 2017, το συνολικό ποσοστό αθέτησης διαμορφώθηκε το 3,1%, τέσσερις περίπου φορές υψηλότερα από τον μέσο όρο της περιόδου 1983-2017, επισημαίνεται.
Παράλληλα, το μέσο ποσοστό ανάκτησης αυξήθηκε στο 57% (ποίκιλε από 18% έως 95%), έναντι ιστορικού μέσο όρου 55%.
«Αναμένουμε η παγκόσμια ανάπτυξη να μετριαστεί μέχρι το 2019, καθώς οι προηγμένες οικονομίες θα φτάσουν στην πλήρη απασχόληση, το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί και οι συνθήκες πίστωσης θα συσφιχθούν.
Καθώς οι παγκόσμιες χρηματοοικονομικές συνθήκες συσφίγγονται, θα προκαλέσουν σε ορισμένα κράτη ευρύτερες οικονομικές ανισορροπίες και μεγαλύτερες ανάγκες βραχυπρόθεσμης αναχρηματοδότησης.
Ειδικότερα, οι αναδυόμενες αγορές, ιδίως σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, θα αντιμετωπίσουν αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους», σημειώνει ο αμερικανικός οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης