Διεθνή

Lega Nord: Ακατάλληλος ο Weidmann για νέος διοικητής της ΕΚΤ - Θα διέλυε την Ευρώπη

Lega Nord: Ακατάλληλος ο Weidmann για νέος διοικητής της ΕΚΤ - Θα διέλυε την Ευρώπη
Κορυφαίος στέλεχος της Λέγκας ισχυρίζεται ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάλυση της Ευρώπης
Κατά του διορισμού του γερμανού κεντρικού τραπεζίτη, Jens Weidmann, στη θέση του νέου διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τάχθηκε σήμερα (19/7/2018) κορυφαίο στέλεχος της ιταλικής Λέγκας του Βορρά, λέγοντας πως μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάλυση της Ευρώπης.
Σημειώνεται ότι ο Mario Draghi πρόκειται να αποχωρήσει από την ηγεσία της ΕΚΤ το 2019, μετά από τη λήξη της 8ετούς θητείας.
Όπως αναφέρει το «Reuters», η Γερμανία εμφανίζεται πρόθυμη να διεκδικήσει τη θέση για πρώτη φορά, δύο δεκαετίες μετά τη δημιουργία της ΕΚΤ.
Ο επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann, δεν έχει προταθεί επίσημα για τη θέση, αλλά θεωρείται ο πιο προφανής υποψήφιος.
«Ο Weidmann δεν θα ήταν καλή επιλογή για την Ιταλία», δήλωσε σε συνέντευξή του στο «Reuters» ο Claudio Borghi της Λέγκας.
Όπως τόνισε, «οι “επιθετικές” απόψεις του Weidmann, ο οποίος τάσσεται υπέρ της περιοριστικής νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ευρώπη σε αποσύνθεση».
«Αντίθετα, η απόφαση του Draghi να προχωρήσει σε αγορές κρατικών ευρωπαϊκών ομολόγων μέσω του λεγόμενου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) κράτησε το μπλογκ ενωμένο», επεσήμανε ο ίδιος.
Όπως σημειώνει το «Reuters», ο Borghi διαδραματίζει σημαντικό ρόλο χάραξης πολιτικής στο εσωτερικό της Λέγκας.
Ενώ η Ιταλία δεν έχει δικαίωμα άσκησης βέτο, οι μεγαλύτερες χώρες είθισται παραδοσιακά να συμφωνούν σε έναν υποψήφιο, οπότε μια αντίδραση από την Ιταλία θα μπορούσε να αποτελέσει μεγάλο εμπόδιο.
Ο -ευρωσκεπτικιστής- Borghi δήλωσε ότι είναι πρόωρο να πει ποιον υποψήφιο θα στηρίξει η Ιταλία για το «τιμόνι» της ΕΚΤ.
Με την αποχώρηση του ιταλού Draghi τον επόμενο χρόνο, η Ρώμη θέλει να διατηρήσει την επιρροή της στην κορυφή της ΕΚΤ, υποστηρίζοντας έναν Ιταλό για την αντικατάσταση της Daniele Nouy στη θέση του επικεφαλής εποπτείας των τραπεζών, μετά τη λήξη της θητείας της στις 31 Δεκεμβρίου.
Τρεις πηγές που επικαλείται το «Reuters» ανέφεραν ότι αναμένουν από τον ιταλό πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ), Andrea Enria, να υποβάλει αίτημα για τη θέση, ενώ άλλη πηγή ανέφερε ότι άλλος πιθανός υποψήφιος θα μπορούσε να είναι ο Ignazio Angeloni, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
«Δεν πρόκειται να σχολιάσω ονόματα.
Η Ιταλία θα αναζητήσει άτομα ικανά και που να ενδιαφέρονται για τα ιταλικά συμφέροντα, για να προτείνει για όλες τις κορυφαίες ευρωπαϊκές θέσεις», ανέφερε ο Borghi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης