Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Θερινή χρηματιστηριακή ραστώνη

Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Θερινή χρηματιστηριακή ραστώνη
Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Θερινή χρηματιστηριακή ραστώνη
Η θερινή ραστώνη που έχει χτυπήσει το τελευταίο διάστημα το Ελληνικό χρηματιστήριο, συνεχίζεται αργά και βασανιστικά ,για όσους είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν για 7 ώρες ανούσιες συνεδριάσεις.
Οι χαμηλοί όγκοι και η μικρή μεταβλητότητα δεν λειτουργούν ως κίνητρο για τους εναπομείναντες συμμετέχοντες.
Αν σύντομα δεν υπάρξει ο απαραίτητος καταλύτης που θα ξυπνήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, με σημαντική αύξηση όγκων, η κατάσταση θα δυσκολέψει, αφού η παρατεταμένη αδράνεια δεν αποτελεί συνήθως καλό σημάδι.
Η  καμπύλη επιτοκίων του Ελληνικού χρέους  ακόμα και μετά την πολυδιαφημισμένη λήξη των μνημονίων και τα ευμενή σχόλια του διεθνούς τύπου, παρά την μικρή αποκλιμάκωση, δεν άλλαξε την μεσοχρόνια εικόνα της, παραμένοντας το 10 –έτος ομόλογο πέριξ του 3,85-4%.
Ο Βασικός στόχος των ειδικών διαπραγματευτών είναι να κρατηθεί σε αυτά και λίγο χαμηλότερα επίπεδα, για να επιχειρηθεί άλλη μια προστατευμένη έξοδος στις αγορές..
Οι αποκοπές μερισμάτων που έχουν ήδη ξεκινήσει σε πολλές μετοχές, μαζί με το επιφυλακτικό κλίμα των διεθνών αγορών, αλλά και την καλοκαιρινή περίοδο χαμηλών όγκων, εντείνουν την επιφυλακτικότητα και την στάση αναμονής στο ΧΑΑ, ανακυκλώνοντας αυτά τα χαρακτηριστικά της αγοράς.
Ο δείκτης τραπεζών που θα αποτελέσει και την κινητήρια δύναμη στο προσεχές διάστημα, παλεύει να λύσει ανοδικά το επίπεδο των 865-870 μονάδων.
Τυχόν διάσπαση του επιπέδου θα δώσει δυναμική για προσέγγιση των 920 μονάδων.
Αδυναμία διάσπασης του το προσεχές διάστημα, οδηγεί πάλι στις στηρίξεις των 820 και 800 αποτελώντας και την τελευταία γραμμή άμυνας για αποφυγή των χειρότερων.
O Γενικός Δείκτης όσο παραμένει κάτω από τις 785-790 μονάδες σε ημερήσιο γράφημα, δεν αλλάζει την αρνητική εικόνα του.
Διάσπαση των 790 μον. αυξάνει τις πιθανότητες για επαναπροσέγγιση του επιπέδου των 820 μονάδων. 
Η συνεχιζόμενη παραμονή κάτω από τον εκθετικό μέσο όρο των  200 ημερών του (784,17), μας δημιουργεί ανησυχία, καθιστώντας τις 740 μον. κρίσιμο επίπεδο στήριξης, τυχόν διάσπαση του οποίου μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα .
Αντίστοιχα μόνο έγκυρη διάσπασης των 2055 μον. στον Δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE25, μεγαλώνει τις πιθανότητες για επαναπροσέγγιση  αρχικά των 2130 μον. και στη συνέχεια, των 2.200 μονάδων.
 Όσο ο δείκτης παραμένει κάτω από τον ημερήσιο εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών (2045,70) και με χαμηλούς όγκους, η τεχνική εικόνα παραμένει αρνητική, με σημαντικές στηρίξεις τις 2.000 και 1.950 μονάδες.
Τον καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση τάσης στην παρούσα φάση θα δώσουν τυχόν πολιτικές εξελίξεις, μετά «τα μπάνια του λαού», συνοδευόμενες από μια ριζική αλλαγή στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, με λιγότερο κράτος & φόρους & περισσότερες Ιδιωτικές επενδύσεις & εξωστρέφεια.
Η χρυσή ευκαιρία της Ελληνικής οικονομίας χάθηκε τα προηγούμενα 3 έτη.
Τα απαραίτητα άλματα που έπρεπε να κάνει εκμεταλλευόμενη το καλό Διεθνές περιβάλλον, δυστυχώς δεν έγιναν.
Μετά από σχεδόν 10 έτη κρίσης τα δομικά προβλήματα τόσο της Ελληνικής οικονομίας, όσο και της χρηματιστηριακής αγοράς μπαλώθηκαν και δεν λύθηκαν.
Οι Διεθνείς αγορές μπαίνουν σε μία φάση διόρθωσης ολοκληρώνοντας τον πολυετή ανοδικό κύκλο τους και δεν θα μας αφήσουν ανεπηρέαστους στον μικρόκοσμό μας.
Συμπερασματικά, είναι προτιμότερο οι επενδυτές στην παρούσα συγκυρία και με τους τρέχοντες όγκους συναλλαγών, να προτιμήσουν τις παραλίες παρά την βασανιστική παρακολούθηση ενός άνευρου Ελληνικού χρηματιστήριου.
Μια ματιά στο άνοιγμα και το κλείσιμο του θα τους διαφωτίσει πλήρως.
Η σημαντική αύξηση όγκων για πάνω από 2-3 μέρες θα  αποτελέσει το καμπανάκι αλλαγής στάσης  και  εγρήγορσης των συμμετεχόντων.
Μέχρι τότε «πάρτε (τα επενδυτικά και όχι μόνο) κουβαδάκια σας και σε άλλη παραλία…»

Παρατήρηση εκτός Χρηματιστηρίου

Με αφορμή την έκθεση της Dianeosis για την Πορτογαλική οικονομία και το τυχαία πρόσφατο 15μερο ταξίδι μου στην όμορφη χώρα από Βορρά έως Νότο, θα ήθελα να παρατηρήσω ότι αν και μοιάζουμε (εκ πρώτης όψεως) στην ιδιοσυγκρασία, για να τους φτάσουμε ως οικονομία,  εικόνα χώρας και οικονομική αντίληψη, θα πρέπει να αρχίσουμε να τρέχουμε με υπερηχητική ταχύτητα.
Είναι το 2ο πρόσφατο ταξίδι μου σε χώρα, που πριν μερικά χρόνια μας κοίταζε με τα κιάλια και τώρα τους κοιτάμε εμείς, γεμίζοντας με απογοήτευση, αγανάκτηση αλλά και θέληση για πραγματικές αλλαγές στην χώρα…

Λουκάς Β. Παπαϊωάννου
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor
Msc Banking & Finance
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS