Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στις 800 σελίδες το κατηγορητήριο για τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο της Folli Follie

Στις 800 σελίδες το κατηγορητήριο για τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο της Folli Follie
Στις 800 σελίδες το κατηγορητήριο για τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο της Folli Follie
H τελευταία πράξη της υπόθεσης Folli Follie γράφεται αυτές τις ώρες από τους νομικούς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που καλούνται να βάλουν «τάξη» στο υπόμνημα της διοίκηση  Κουτσολιούτσου, που περιλαμβάνει γραπτές απαντήσει στο κατηγορητήριο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που είναι επικεντρωμένο στη  χειραγώγηση της αγοράς και στη διασπορά ψευδών ειδήσεων και βασίζεται στο νόμο 3340/2005.
Οι απαντήσεις της διοίκησης Κουτσολιούτσου εστάλησαν με καθυστέρηση 5 ημερών από την αρχική προθεσμία.
Οι τελευταίοι φάκελοι έφθασαν  στην Κολοκοτρώνη στις  αρχές της  εβδομάδας.
Ο όγκος των εγγράφων διαμορφώνουν περισσότερες από 800 σελίδες αφού η διοίκηση της Folli Follie κλήθηκε να δώσει απαντήσεις στην κατηγορία για χειραγώγηση της αγοράς στην περίπτωση δ) της παραγράφου 3 του άρθρου 7 του ν. 3340/2005 που αναφέρει πως συμπεριφορές που συνιστούν χειραγώγηση της αγοράς αποτελούν «η διάδοση ψευδών, ανακριβών ή παραπλανητικών πληροφοριών από μέλη του διοικητικού συμβουλίου εταιριών, μέσω των ετήσιων ή περιοδικών οικονομικών καταστάσεων, των ενημερωτικών δελτίων ή άλλων δημοσιευμάτων».
Ο ογκωδέστατος φάκελος  που έφθασε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς περιλαμβάνει ουσιαστικά 14 υπομνήματα - σημειώματα με τα οποία δίνονται απαντήσεις στο βασικό  κατηγορητήριο.
Η αρμόδιοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα πρέπει  να «χτίσουν»  από την αρχή το φάκελο έτσι ώστε ο παραλήπτης, που στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι ο εισαγγελέας κ. Γ. Δραγάτσης, να διατυπώσει άποψη για την υπόθεση με την ανάγνωση του φακέλου.
Είναι πολύ πιθανόν να απαιτηθεί μία επιπλέον εβδομάδα για την αποστολή του κατηγορητηρίου στον αρμόδιο εισαγγελέα, που θα σηματοδοτήσει και την λήξη των ενεργειών από την πλευρά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Το μόνο που απομένει είναι η επιβολή διοικητικών μέτρων όπως είναι τα πρόστιμα που να σημειωθεί για την περίπτωση της χειραγώγησης της αγοράς  μπορεί να φθάσουν τα 2 εκατ. ευρώ.
Με βάση το άρθρο 23  του νόμου 3340/2005  προβλέπεται  ότι σε  περίπτωση υποτροπής  μπορεί να τριπλασιασθεί.
Για το παράπτωμα της παρακώλυσης έρευνας το πρόστιμο ορίζεται  έως  500.000 ευρώ.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους η υπόθεση της Folli Follie για τον έμπειρο  εισαγγελέα  κ. Γ. Δραγάτση είναι σχετικά εύκολη καθώς η διοίκηση  δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας που με βάση  τον ετήσιο ισολογισμό έφαναν  τα 446 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι όπως  είχε  αποκαλύψει το bankingnews η έκθεση ελέγχου ης ECOVIS  ανακλήθηκε και  πλέον δεν υφίσταται ο ετήσιος ισολογισμός της εταιρείας του 2017.
Όμως το κατηγορητήριο είναι πάνω  στο ισολογισμό που αποσύρθηκε.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι  πόσο πιθανό είναι η διοίκηση της FFGroup να μη  είναι σε θέση  να παρουσιαστεί στη γενική  συνέλευση των μετοχών της εταιρείας που ορίστηκε για τις 10 Σεπτεμβρίου, διότι  δεν αποκλείεται να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες στο διευθύνοντα σύμβουλο και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο.
Ακόμη οι έλεγχοι που διενεργούν οι εταιρείες Ernst&Young και η Alvarez & Marsal δεν μπορούν να επαναφέρουν τη μετοχή στο Χρηματιστήριο Αθηνών διότι η Ε.Κ. έχει  ζητήσει από το Δικαστήριο τον διορισμό ορκωτού λογιστή  για τον έλεγχο της εταιρείας. 
Να σημειωθεί  ότι τα πορίσματα των ελέγχων των δύο εταιρειών δεν μπορούν να ανατρέψουν  το κατηγορητήριο.
Ωστόσο η αγορά κάνει τα δικά της σενάρια  θέλοντας να πιστεύει ότι τα πορίσματα των δύο ελεγκτικών  εταιρειών μπορεί να φέρουν μία νέα εταιρεία στο προσκήνιο  και ένα ενημερωτικό δελτίο για την  εισαγωγή της στο Χ.Α.

Νίκος  Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingenws.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης