Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κοτζιάς: Η συμφωνία των Πρεσπών λέει ότι δεν υπάρχει αμφισβήτηση των συνόρων - Πήραμε την αλλαγή του ονόματος της πΔΓΜ

tags :
Κοτζιάς: Η συμφωνία των Πρεσπών λέει ότι δεν υπάρχει αμφισβήτηση των συνόρων - Πήραμε την αλλαγή του ονόματος της πΔΓΜ
Κοτζιάς: Η συμφωνία των Πρεσπών λέει ότι δεν υπάρχει αμφισβήτηση των συνόρων - Πήραμε την αλλαγή του ονόματος της πΔΓΜ
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα βγαίνει κερδισμένη από την συμφωνία των Πρεσπών που υπέγραψε με την πΓΔΜ ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στην επιστημονική ημερίδα που διοργανώνει το Επιστημονικό Συμβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών για τις νομικές πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Η συμφωνία είναι ένας ειρηνικός συμβιβασμός αποτέλεσμα μιας κουλτούρας συμβιβασμού και συναίνεσης» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών καθηγητής Νίκος Κοτζιάς.
Ο κ. Κοτζιάς ανέδειξε πρωτίστως τον δημοκρατικό χαρακτήρα της σημερινής συζήτησης όπου κλήθηκαν οι πιο διαφορετικές γνώμες, όπως είπε, να τοποθετηθούν και ευχαρίστησε ιστορικούς και νομικούς που έριξαν φως σε πολλές πτυχές τόσο της ιστορικότητας της περιοχής, όσο και των νομικών πτυχών της συμφωνίας και του ζητήματος γενικότερα.
Παράλληλα, όμως, άσκησε κριτική τονίζοντας ότι δεν θεωρεί "επιστημονικά έντιμο το να εμφανίζεται ότι υπάρχει μία ασυνέχεια στην ελληνική πολιτική και την συμφωνία που έκανε η σημερινή κυβέρνηση" αντιμέτωπη μάλιστα με τα τετελεσμένα με τα οποία βρέθηκε.
Ο Ν. Κοτζιάς εξέφρασε την άποψη ότι «καταβάλλεται συστηματική προσπάθεια να μειωθεί το εύρος και το βάθος των κερδών σε αυτή την προσπάθεια", υπεραμύνθηκε της συμφωνίας και ανέπτυξε τα βασικά οφέλη αυτής για τη χώρα μας επισημαίνοντας ότι "κάναμε μία συμφωνία που να έχουν κέρδη και οι δύο πλευρές μέσα από ένα συμβιβασμό».
«Χωρίς συμβιβασμό δεν υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος σε αυτά που πήρε η χώρα μας τόνισε τη σημασία της αλλαγής του ονόματος της γειτονικής χώρας, όνομα γενικής ισχύος και για διακρατικές και για διεθνείς σχέσεις, αλλά και ότι με τη συμφωνία εξαφανίστηκε το κύριο ζήτημα του αλυτρωτισμού.
Σε αυτό το σημείο είπε «ότι δεν είναι έντιμη συμπεριφορά απέναντι στη ιστορία" να μην αναγνωρίζεται η σημασία της αποδοχής αλλαγής του άρθρου 49 του συντάγματος της πΓΔΜ με το δικό μας 118 για την ελληνική ομογένεια.
Εμείς θέλαμε να γίνει η Θεσσαλονίκη η πραγματική πρωτεύουσα των Βαλκανίων όπως πάντα ήτανε" είπε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών.
Ασκώντας κριτική στους επικριτές της συμφωνίες είπε ότι στην χώρα μας υπάρχουν δύο είδη πολιτικής: Η μία που της αρέσει να υπάρχουν και αναπαράγουν προβλήματα και να βρίσουν προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν και ή άλλη που θέλει λύσεις.
Η υπόθεση η δική μας είναι να λύνουμε προβλήματα" είπε.
Όπως ανέφερε ο κ. Κοτζιάς "καταβάλλεται συστηματική προσπάθεια να μειωθεί το εύρος των κερδών της Ελλάδας από αυτή την διαπραγμάτευση.
Όταν κάνεις διακρατικές συμφωνίες κάτι παίρνεις και κάτι δίνεις".
Στη συνέχεια τόνισε πως "δε θεωρώ επιστημονικά έντιμο, το να εμφανίζεται ότι υπάρχει μια ασυνέχεια στην ελληνική πολιτική σκηνή.
Μου κάνει κατάπληξη η νέα επιστημονική ή πολιτική, να την πω, θεωρία περί ιεράρχησης λαών...
Να περιγράφω τα μοντέλα είναι ωραίο αλλά η πολιτική δεν γίνεται έτσι.
Κάναμε μια συμφωνία που να έχουν κέρδη και οι δύο πλευρές.
Εμείς πήραμε ότι ήταν κύριο για τη χώρα μας..
Χωρίς συμβιβασμό δεν υπάρχουν συμφωνίες.
Πήραμε την αλλαγή του ονόματος της γείτονος χώρας".
Παράλληλα αναρωτήθηκε "αλλάξανε συχνά τα ονόματα των χωρών;
Ενα ξέρω στην Ευρώπη.
Την Γερμανοαυστρία, όταν είχε ηττηθεί σε Παγκόσμιο Πόλεμο".
Επίσης ξεκαθάρισε το γεγονός πως "το κύριο ζήτημα ήταν ο αλυτρωτισμός.
Η συμφωνία λέει ότι δεν υπάρχει αμφισβήτηση των συνόρων.
Γίνονται αποδεκτά τα σύνορα και δεν υπάρχουν διεκδικήσεις".
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης