Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες στη Wall Street, στον απόηχο των δηλώσεων Trump για Fed - Στο -0,53% ο Dow Jones

Απώλειες στη Wall Street, στον απόηχο των δηλώσεων Trump για Fed - Στο -0,53% ο Dow Jones
Οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τα εταιρικά αποτελέσματα και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ουάσιγκτον
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα (19/7/2018) οι δείκτες της Wall Street, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται πιέσεις μετά την κριτική του αμερικανού προέδρου, Donald Trump, στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Ο Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,53% κι έκλεισε στις 25.064,77 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,39% στις 2.804,51 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε κατά 0,37% χαμηλότερα, στις 7.825,30 μονάδες.




Μιλώντας σε συνέντευξη στο «CNBC», ο Trump δήλωσε ότι δεν είναι «ενθουσιασμένος» με την απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι επιτρέπει στους αξιωματούχους της Fed να κάνουν αυτό που αισθάνονται ότι είναι το καλύτερο.
Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων «απάντησαν» με πτώση, ασκώντας πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, με τις J.P. Morgan Chase, Citigroup, Bank of America και Morgan Stanley να σημειώνουν όλες απώλειες άνω του 1%.
Ο Λευκός Οίκος έσπευσε, πάντως, να διαβεβαιώσει ότι ο Trump σέβεται την ανεξαρτησία της Fed.
Οι απόψεις του προέδρου για τα επιτόκια είναι γνωστές και τα σχόλιά του σήμερα είναι μια επανάληψη των επί μακρόν θέσεων και δημόσιων σχολίων του», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τα εταιρικά αποτελέσματα και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ουάσιγκτον.
Η μετοχή της IBM ενισχύθηκε κατά 3,3%, καθώς ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε χθες κέρδη - μαμούθ για το β’ τρίμηνο του 2018, ύψους 2,4 δισ. δολ. από 2,3 δισ. δολ. το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του περασμένου έτους, επίδοση που ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών.
Από την άλλη, η μετοχή της American Express σημείωσε απώλειες 2,7%, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία ανέφερε κέρδη καλύτερα των προσδοκιών, στα 1,6 δισ. δολ.
Παράλληλα, η μετοχή της eBay σημείωσε βουτιά 10,1%, καθώς τα οικονομικά αποτελέσματα του κολοσσού του ηλεκτρονικού λιανεμπορίου ήταν υποδεέστερα των εκτιμήσεων.
Μέχρι στιγμής, έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα μόλις λίγο περισσότερες από το 13% των εταιρειών του S&P 500, με το 85,1% αυτών να έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες των αναλυτών.
Οι επενδυτές έχουν υψηλές προσδοκίες για την τρέχουσα περίοδο δημοσίευσης αποτελεσμάτων, με τους αναλυτές της FactSet να αναμένουν μια αύξηση κερδών 20% για το β’ τρίμηνο του 2018.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, απροσδόκητη πτώση κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, υποχωρώντας μάλιστα σε χαμηλό άνω των 48,5 ετών, καθώς οι συνθήκες στην αγορά εργασίας συνεχίζουν να ενδυναμώνονται.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 8.000, στις 207.000, την εβδομάδα έως τις 14 Ιουλίου 2018, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1969.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση των αιτήσεων στις 220.000 την περασμένη εβδομάδα.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο παραμένουν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ουάσιγκτον, μετά την αναταραχή που πυροδότησε η συνάντηση Putin - Trump.
Ο ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε σήμερα σε δυνάμεις από τις ΗΠΑ που προσπαθούν να υπονομεύσουν την επιτυχία της Συνόδου Κορυφής στο Ελσίνκι, τονίζοντας ωστόσο ότι η συνάντηση ήταν ένα θετικό ξεκίνημα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές οι δυνάμεις φαίνονται έτοιμες να θυσιάσουν τις αμερικανικές θέσεις εργασίες και να ζημιώσουν την αμερικανική οικονομία προκειμένου να προχωρήσουν στην πολιτική τους μάχη.
Οι επενδυτές παρακολουθούν με ανησυχία και την εμπορική ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην ΕΕ, εν όψει και της συνάντησης μεταξύ του αμερικανού προέδρου, Donald Trump, και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, την ερχόμενη εβδομάδα.
Η Επίτροπος Εμπορίου, Cecilia Malmstrom, διατύπωσε σήμερα τη θέση πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει λίστα με αντίμετρα για το ενδεχόμενο να προχωρήσουν οι ΗΠΑ σε δασμούς σε ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.
Η Επίτροπος εξέφρασε, πάντως, την ελπίδα η επίσκεψη ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα να συμβάλει ώστε να μειωθεί η ένταση.
Ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Wilbur Ross, τόνισε, πάντως, σήμερα ότι είναι πολύ νωρίς για να πει εάν οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμούς έως 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών.
Εν τω μεταξύ, την οργή του Trump προκάλεσε η απόφαση της Κομισιόν να επιβάλει πρόστιμο - ρεκόρ, ύψους 5 δισ. δολ. στην Google, με τον αμερικανό πρόεδρο να σχολιάζει με ένα αιχμηρό tweet:
«Σας το είπα! Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε πρόστιμο 5 δισ. δολ. σε μια από τις σπουδαιότερες αμερικανικές επιχειρήσεις, την Google.
Πραγματικά εκμεταλλεύονται τις ΗΠΑ, αλλά όχι για πολύ!».

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Dow Jones:


Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του S&P 500:


Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Nasdaq:


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης