Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Ανησυχία για τον εβραϊκό νόμο στο Ισραήλ, ναι στη λύση των δύο κρατών

tags :
ΕΕ: Ανησυχία για τον εβραϊκό νόμο στο Ισραήλ, ναι στη λύση των δύο κρατών
Ανησυχία από πλευράς ΕΕ για τον εβραϊκό νόμο στο Ισραήλ
Την ανησυχία της για τον νέο ισραηλινό νόμο εξέφρασε η εκπρόσωπος της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Federica Mogherini, επιμένοντας, ταυτόχρονα στη λύση των δύο κρατών για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.
«Ανησυχούμε, έχουμε εκφράσει αυτή την ανησυχία και θα συνεχίσουμε να εμπλεκόμαστε με τις ισραηλινές αρχές σε αυτό το πλαίσιο.
Είμαστε πολύ σαφείς όσον αφορά τη λύση δύο κρατών, πιστεύουμε πως είναι ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε και πως οποιοδήποτε βήμα που θα περιέπλεκε περαιτέρω ή θα εμπόδιζε αυτή τη λύση να γίνει πραγματικότητα πρέπει να αποφευχθεί», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.
Η Τουρκία εξαπέλυσε Δριμεία επίθεση κατά του νόμου, ο οποίος ορίζει ότι μόνο στους Εβραίους αναγνωρίζεται το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης στο Ισραήλ, αναφέροντας πως πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε πως «ο νόμος περί εβραϊκού κράτους-έθνους που εγκρίθηκε από το ισραηλινό κοινοβούλιο παραβλέπει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και αγνοεί τα δικαιώματα των Παλαιστινίων».
Το ΥΠΕΞ της Τουρκίας έβαλλε κατά του νόμου -ο οποίος ορίζει πως το Ισραήλ είναι η ιστορική πατρίδα του Εβραϊκού λαού και αυτός έχει το αποκλειστικό δικαίωμα στην εθνική αυτοδιάθεση σε αυτό- ως «απαρχαιωμένο» και «ρατσιστικό».
Παράλληλα, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να πάρει θέση κατά του νόμου, σκοπός του οποίου είναι να τερματιστεί η προοπτική μιας λύσης δύο κρατών.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ibrahim Kalin, χαρακτήρισε «ρατσιστικό» τον νόμο και κατηγόρησε την ισραηλινή κυβέρνηση ότι επιδιώκει να δημιουργήσει ένα «κράτος απαρτχάιντ».
«Καταδικάζουμε με τους πιο ισχυρούς όρους τον νόμο περί εβραϊκού έθνους-κράτους που ενέκρινε το ισραηλινό κοινοβούλιο και δεν πρόκειται να δεχθούμε σε καμία περίπτωση το ρατσιστικό αυτό μέτρο που έχει σκοπό να ξεριζώσει τον παλαιστινιακό λαό από την πατρίδα του», ανέφερε στο Twitter.
«Απορρίπτουμε επίσης τις επανειλημμένες προσπάθειες της ισραηλινής κυβέρνησης να εγκαθιδρύσει ένα κράτος απαρτχάιντ», πρόσθεσε.
Ο Ibrahim Kalin κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «αντιδράσει σε αυτή την αδικία που συμβαίνει μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου».

Οργή κατά Netanyahu - Εβραϊκό κράτος και με τον νόμο το Ισραήλ

Νόμο που ορίζει ότι το κράτος του Ισραήλ είναι εβραϊκό και πως μόνο οι Εβραίοι έχουν δικαίωμα αυτοδιάθεσης στη χώρα, πέρασε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu, προκαλώντας παγκόσμια κατακραυγή.
Απόρροια του νόμου, αγνοούνται εντελώς οι Ισραηλινοί Άραβες, δηλαδή περίπου το 20% του πληθυσμού της χώρας κάτι που προκάλεσε πολύ μεγάλες αντιδράσεις.
Επιπλέον, η αραβική γλώσσα υποβαθμίζεται σε κατάσταση «ειδικού καθεστώτος», εξέλιξη πάρα πολύ σοβαρή για τη συνοχή του Ισραήλ.
Αντιδρώντας, Άραβες βουλευτές έσκισαν το νομοσχέδιο εντός του Κοινοβουλίου.
«Σας ανακοινώνω με σοκ και θλίψη τον θάνατο της δημοκρατίας», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του Άραβα βουλευτή Ahmad Tibi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης