Τελευταία Νέα
Διεθνή

Β. Κορέα: Συρρικνώθηκε η οικονομία της κατά 3,5% το 2017 – Η μεγαλύτερη της 20ετίας

Β. Κορέα: Συρρικνώθηκε η οικονομία της κατά 3,5% το 2017 – Η μεγαλύτερη της 20ετίας
Αιτία οι διεθνείς κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί λόγω του πυρηνικού της οπλοστασίου
Κατά 3,5% συρρικνώθηκε η οικονομία της Βόρειας Κορέας το 2017, ποσοστό που αποτελεί και το υψηλότερο της τελευταίας 20ετίας, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κεντρική Τράπεζα της Νότιας Κορέας.
Η μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ της Β. Κορέας είχε καταγραφεί το 1997 (- 6,5%), όταν και είχε πλήξει την χώρα καταστροφικός λιμός.
Αυτήν την φορά ως αιτία για την αρνητική επίδοση της βορειοκορεατικής οικονομίας θεωρούνται οι διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Β. Κορέα λόγω του πυρηνικού της οπλοστασίου.
Βάσει των στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Νότιας Κορέας, η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 8,5% το 2017 - το υψηλότερο ποσοστό από το 1997 -  κυρίως λόγω των απαγορεύσεων στο πετρέλαιο και σε άλλες πηγές ενέργειας, ενώ μείωση κατά 1,3% καταγράφηκε στην αγροτική παραγωγή και κατά 4,4% στις κατασκευές.
«Οι κυρώσεις ήταν ισχυρότερες το 2017 σε σύγκριση με το 2016
Ο όγκος του εξωτερικού εμπορίου μειώθηκε σημαντικά με την απαγόρευση των εξαγωγών άνθρακα, χάλυβα αλλά και αλιευτικών και κλωστοϋφαντικών προϊόντων.
Είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε με ακριβείς αριθμούς τη μείωση αυτή, αλλά αυτές οι απαγορεύσεις στις εξαγωγές συνέθλιψαν τη βιομηχανική παραγωγή» είπε Shin Seung – cheol, Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος.
«Δεδομένου  ότι οι εξαγωγές των ορυκτών συμπεριλαμβάνονται στις κυρώσεις και δεδομένου ότι αυτές είναι οι πιο κερδοφόρες, η Β. Κορέα δεν έχει άλλη επιλογή παρά να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό της πρόγραμμα» υποστήριξε μιλώντας στο Reuters ο Kim Byeong-yeon, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Σεούλ και ειδικευμένος στην οικονομία της Βόρειας Κορέας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης