Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Στο 0,8% σκαρφάλωσε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιούνιο 2018 - Επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις τα στοιχεία

Ιαπωνία: Στο 0,8% σκαρφάλωσε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιούνιο 2018 - Επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις τα στοιχεία
Ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή, από τον οποίο εξαιρούνται οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, υποχώρησε στο 0,2%
Επιτάχυνση σημείωσε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ιαπωνία για τον Ιούνιο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (20/7) στοιχεία της κυβέρνησης, καταγράφοντας άνοδο για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σκαρφάλωσε στο 0,8% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2017, έναντι 0,7% τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποτέλεσε τον 18ο συνεχόμενο μήνα ετήσιας ανόδου.
Παράλληλα, τα στοιχεία επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ο δείκτης να ενισχυθεί στο 0,8%, με τις τιμές καταναλωτή ωστόσο να περιλαμβάνουν και τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.
Εφόσον εξαιρεθούν τα παραπάνω προϊόντα, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 0,2%, έναντι 0,3% τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που υποδεικνύει ότι ο υποκείμμενος πληθωρισμός υπολείπεται δυναμικής.
«Μετά την άνοδο του πληθωρισμού στο τρίτο τρίμηνο, αναμένουμε αποδυνάμωση κατά τα τέλη του έτους, καθώς οι επιδράσεις από το πετρέλαιο και το συνάλλαγμα θα υποχωρήσουν», σχολιάζει ο αναλυτής της Barclays, Tetsufumi Yamakawa.
Δεδομένων των περιορισμών στις κινήσεις των τιμών, οι αναλυτές αναμένουν ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας θα αναθεωρήσει επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό κατά την τριμηνιαία της έκθεση που θα δημοσιευθεί στα τέλη του μήνα.
Σημειώνεται ότι η Bank of Japan αναμένει ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή να έχει σκαρφαλώσει στο 1,8% μέχρι τον Μάρτιο του 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης