Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Συγκρατημένα αισιόδοξη η ΕΚΤ - Αύξηση επιτοκίων μετά το καλοκαίρι 2019

Capital Economics: Συγκρατημένα αισιόδοξη η ΕΚΤ - Αύξηση επιτοκίων μετά το καλοκαίρι 2019
Η Capital Economics εκτιμά ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα παραμείνει αδύναμος, γεγονός που θα οδηγήσει την ΕΚΤ σε στάση αναμονής έως τον Σεπτέμβριο του 2019
Συγκρατημένα αισιόδοξη χαρακτηρίζει η Capital Economics τη στάση της ΕΚΤ, εν όψει της συνεδρίασης του Ιουλίου.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές από την κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης, καθώς αναμένεται ο τερματισμός του προγράμματος αγοράς ομολόγων τον Δεκέμβριο του 2018.
Ο τόνος της ΕΚΤ αναμένεται να παραμείνει θετικός, ωστόσο ο διοικητής Draghi θα επαναλάβει ότι τα επιτόκια δεν πρόκειται να αυξηθούν πριν το φθινόπωρο του 2019.
Η Capital Economics εκτιμά ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα παραμείνει αδύναμος, γεγονός που θα οδηγήσει την ΕΚΤ σε στάση αναμονής έως τον Σεπτέμβριο του 2019.
Μετά τη συνάντηση του Ιουνίου, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τον ρυθμό αγοράς των ομολόγων από τα 30 δισ. δολ. στα 15 δισ. ευρώ από τον Οκτώβριο, έως τον σταδιακό τερματισμό του προγράμματος τον Δεκέμβριο του 2018.
Ωστόσο, το hawkish μήνυμα αυτής της απόφασης, αποδυναμώθηκε από την άποψη ότι έχουν αυξηθεί οι καθοδικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, κυρίως λόγω της απειλής του προστατευτισμού, σχολιάζουν οι αναλυτές της Capital Economics.
Επιπλέον, η ΕΚΤ δήλωσε ότι το σχέδιο για τον τερματισμό του QE θα εξαρτηθεί από τα μακροοικονομικά στοιχεία και - το σημαντικότερο - ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα, τουλάχιστον έως το καλοκαίρι του 2019.
Μέχρι στιγμής, τα οικονομικά στοιχεία είναι μεικτά, γεγονός που προκρίνει μια επιφυλακτική στάση από την ΕΚΤ, εκτιμά η Capital Economics.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης