Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Η αμερικανική κυβέρνηση είχε ζητήσει 8 φορές συνάντηση Trump με Rouhani το 2017

tags :
Ιράν: Η αμερικανική κυβέρνηση είχε ζητήσει 8 φορές συνάντηση Trump με Rouhani το 2017
Ο επικεφαλής του προεδρικού προσωπικού του Ιράν, Mahmoud Vaezi, τόνισε ότι ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε 8 φορές συνάντηση με τον Hassan Rouhani
Στο γεγονός ότι το Ιράν απέρριψε συνολικά οκτώ φορές αίτημα του αμερικανού προέδρου Donald Trump για συνάντηση με τον ομόλογό του Hassan Rouhani το προηγούμενο έτος, αναφέρθηκε σήμερα (20/7) κορυφαίος αξιωματούχος της Τεχεράνης, εν μέσω περιόδου αυξημένων εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ιρανικού προεδρικού προχωπικού, Mahmoud Vaezi, στο πρακτορείο ειδήσεων Mehr, «ο Trump ζήτησε οκτώ φορές από την ιρανική αντιπροσωπεία να συναντηθεί με τον πρόεδρο Rouhani» κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών το 2017.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος επιθυμούσε να πραγματοποιήσει μία κατ' ιδίαν συνάντηση με τον ιρανό ομόλογό του προκειμένου να συζητήσουν την πυρηνική συμφωνία με τη Δύση, με την Τεχεράνη ωστόσο να απορρίπτει τα σχετικά αιτήματα.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο, ο εκπρόσωπος του ιρανικού Υπουργείο Εξωτερικών, Bahrain Ghasemi, είχε αναφερθεί επίσης στο γεγονός ότι η Τεχεράνη είχε απορρίψει αίτημα της Ουάσιγκτον για συνάντηση μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης με την ιρανική αντιρποσωπεία.
Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, η αμερικανική κυβέρνηση αποσύρθηκε από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν με τη Δύση, ενώ επανέφερε τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης παρά τις εκκλήσεις Ευρώπης, Ρωσίας και Κίνας να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός.
Ωστόσο, παρά τις πρόσφατες εντάσεις, η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να εκφράζει την επιθυμία της να πραγματοποιήσει συνομιλίες με την Τεχεράνη, παρά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές δεν είχαν επαφές κατά τους προηγούμενους μήνες.
Το 2013, ο Hassan Rouhani είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Barack Obama, στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, γεγονός που αποτέλεσε την πρώτη συνομιλία μεταξύ ιρανού ηγέτη με αμερικανό πρόεδρο από την εποχή της ιρανικής επανάστασης.
Η Τεχεράνη έχει αναφέρει το προηγούμενο διάστημα ότι θα προχωρήσει σε ακύρωση της πυρηνικής συμφωνίας εάν οι ευρωπαίοι εταίροι της δεν βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των αμερικανικών κυρώσεων, τα οποία ενδέχεται να επηρεάσουν και τις ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Τεχεράνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης