Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Προεκλογικά παιχνίδια με τις συντάξεις καταγγέλλει η «Ενότητα»

tags :
Προεκλογικά παιχνίδια με τις συντάξεις καταγγέλλει η «Ενότητα»
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφισε και ξαναψήφισε και δεσμεύτηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο σε θεούς και δαίμονες ότι θα κόψει τις συντάξεις το 2019 κατά 3,2 δις ευρώ!»
Προεκλογικά παιχνίδια με τις συντάξεις και θύματα του σημερινούς και κυρίως τους μελλοντικούς συνταξιούχους, καταγγέλλει η Ενότητα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, εδώ και μήνες τώρα πλανάται ένα ερώτημα σε όλους τους συνταξιούχους:
-    Θα κοπούν οι συντάξεις;
-    Θα ανασταλεί η περικοπή τους για ένα εξάμηνο;
-    Θα μειωθούν (συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων λόγω αφορολόγητου)
και αντ’ αυτού θα δοθεί ένα φιλοδώρημα ως κοινωνικό μέρισμα;
Όλο αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι της Κυβέρνησης γίνεται με μοναδικό στόχο την αποφυγή της οργής των συνταξιούχων για τον εμπαιγμό προκειμένου να οδηγηθούν σε μία αξιοπρεπή ήττα στις επικείμενες εκλογές.
Η αλήθεια όμως είναι μία και μοναδική:
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφισε και ξαναψήφισε και δεσμεύτηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο σε θεούς και δαίμονες ότι θα κόψει τις συντάξεις το 2019 κατά 3,2 δις ευρώ!
Ακόμη και την ώρα που εμφανίζονται στα τηλεοπτικά παράθυρα διαβεβαιώνοντας τους πάντες ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσουν τον Νόμο που οι ίδιοι ψήφισαν, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τήρησε τις νομοθετικές συμφωνίες με τους δανειστές εκδίδοντας μέσω του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών εγκύκλιο οδηγιών (προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς) για την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού που περιέχουν την περικοπή συντάξεων από 1.1.19!!
Δηλαδή σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο υποστηρίζεται ότι οι συντάξεις δεν πρόκειται να μειωθούν, αλλά στα επίσημα έγγραφα και εγκυκλίους προκύπτει σαφώς ότι οι περικοπές θα γίνουν κανονικά από 1.1.19.
Ένα είναι σίγουρο όμως.
Όσο αυτό το ασφαλιστικό έκτρωμα που εφαρμόζουν (Νόμος Κατρούγκαλου) παραμένει όρθιο τόσο θα διαλύονται οι σημερινές συντάξεις ενώ οι μελλοντικές των σημερινών εργαζόμενων θα εξαφανιστούν.
Αυτό είναι το αριστερό πρόσημο της Κυβέρνησης που αποτυπώνεται στο σοβιετικής έμπνευσης νόμο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ουσιαστικά προβλέπει:
«Αυτός που προσφέρει στο σύστημα πιο πολλά χρήματα με τις εισφορές του θα πάρει μικρότερη σύνταξη ακόμη και από αυτούς που δεν πληρώνουν τίποτα!!»
Το πόσο φθηνά και ανεύθυνα αντιμετωπίζουν το ασφαλιστικό πρόβλημα φαίνεται ξεκάθαρα από την πρακτική Κυβερνητικών στελεχών που εμφανίζονται να πουλάνε ως ρουσφέτι αυτά που οφείλουν στους συνταξιούχους!!
Όταν οι συνταξιούχοι ενημερώνονται από την Υπουργό Εργασίας μέσω Facebook ότι μετά από πολλές προσπάθειες, στις 2 Αυγούστου θα λάβουν τα αναδρομικά που προέκυψαν από την αλλαγή στον ΑΚΑΓΕ (η οποία έγινε τον Μάιο) και θα έχουν επιστροφή από 150€ και αυτό το πουλάνε ως ρουσφέτι, τότε το μέτρο έχει χαθεί!!
Μην ξεχνάτε ότι τα αναδρομικά αυτά προέρχονται από μία άνευ προηγουμένου παρανομία των Ταμείων με την καθοδήγηση του Υπουργείου Εργασίας, χωρίς να προβλέπονται σε κανένα νόμο του μνημονίου, και αποκαλύφθηκαν από τον ημερήσιο τύπο οδηγώντας τους συνταξιούχους σε μαζικές αιτήσεις!
Ακόμη χειρότερο και πιο σατανικό είναι το σχέδιο τους (την ώρα που μιλάνε για ακύρωση των μειώσεων) με την απόφαση της εξάμηνης παράτασης στην καταβολή των νέων συντάξεων και εφάπαξ που αποφάσισε η Κυβέρνηση δηλ. αντί του περασμένου Ιουνίου στο τέλος Δεκεμβρίου 2018.
Με αυτόν τον τρόπο, δηλ. με την καθυστέρηση εξόφλησης των υποχρεώσεων του Υπουργείου προς τους νέους συνταξιούχους, θα τροφοδοτήσουν ακόμη περισσότερο το διαφαινόμενο υπερπλεόνασμα στα Ταμεία και τον προϋπολογισμό και φυσικά θα φθάσουμε στις εκλογές πουλώντας ως ρουσφέτι αυτό που τους κρατάνε παράνομα μήνες τώρα, δηλ. την δικαιούμενη σύνταξη.
Κι εδώ είναι το μεγάλο ερώτημα:
Σε ποια κανονική ευρωπαϊκή χώρα κάποιος που βγαίνει στη σύνταξη περιμένει έως και τρία χρόνια για την έκδοση της με παράλληλη απονομή του δικαιούμενου εφάπαξ;
Εκτός αν ελπίζουν ότι ενδιαμέσως ο συνταξιούχος θα έχει πεθάνει και έτσι λόγω της περικοπής συντάξεων χηρείας θα διορθωθούν τα οικονομικά των Ταμείων!!

Αυτά συμβαίνουν μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες

Η ”ΕΝΟΤΗΤΑ δύναμη ευθύνης και προοπτικής” δεν αποδίδει ευθύνες για τη χρεοκοπία του ασφαλιστικού μόνο στο πολιτικό προσωπικό της χώρας.
Οι συνδικαλιστικές ευθύνες είναι εξίσου τεράστιες.
Η αγκύλωση του συνδικαλιστικού κινήματος που θεοποίησε το αναδιανεμητικό μοντέλο που μοιράζει τη φτώχια, χτυπώντας κάθε σύγχρονη αντίληψη για τα επαγγελματικά Ταμεία και την ιδιωτική ασφάλιση μας οδήγησε στην καταστροφή.
Αλήθεια όλα αυτά τα συνδικαλιστικά στελέχη δεν συμμετείχαν επί δεκαετίες στις διοικήσεις των Ταμείων;
Η λύση είναι μία και μοναδική.
Οι σημερινοί εργαζόμενοι και κυρίως οι νέοι εργαζόμενοι πρέπει να ισοπεδώσουν το σημερινό σύστημα, να απαιτήσουν πλήρη διασφάλιση των χρημάτων που δίδουν μέσω εισφορών απαιτώντας τη δημιουργία 3 πυλώνων κοινωνικής ασφάλισης με αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα.
Σε αντίθετη κατεύθυνση από την πορεία προς την κανονικότητα τα κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν να αυθαιρετούν και συνειδητά να παρανομούν.
Πρόσφατο παράδειγμα η πρωτάκουστη παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομικών στη διαδικασία υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας στην ΕΑΒ.
Η Σύμβαση που υπέγραψαν οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Αεροπορική βιομηχανία με την Διοίκηση της ΕΑΒ τροποποιήθηκε αυθαίρετα από τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών
ο οποίος αφαίρεσε άρθρο υπέρ των εργαζομένων και τροποποίησε σχεδόν όλα τα άρθρα της Σύμβασης.
Στη συνέχεια πρόσθεσε χειρόγραφα για το τι πρέπει να ισχύει και η τροποποιημένη σύμβαση με τις χειρόγραφες αλλαγές αναρτήθηκε στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας.
Κάπως έτσι καταστρατηγώντας και παραβιάζοντας ωμά την εργατική νομοθεσία, η διοίκηση του Κέντρου Ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων, με εντολή υπουργού, προχώρησε στην απόλυση υπαλλήλων (μεταξύ αυτών και του Προέδρου των Εργαζομένων), αγνοώντας τον υφιστάμενο συνδικαλιστικό νόμο και κάθε έννοια συνταγματικής αρχής.
Η ”ΕΝΟΤΗΤΑ δύναμη ευθύνης και προοπτικής” καταγγέλλει με τον πιο αποφασιστικό τρόπο αυτές τις κυβερνητικές πρακτικές.
Αν η πόρτα που άνοιξε μείνει χωρίς δυναμική απάντηση από το συνδικαλιστικό κίνημα τότε στο μέλλον δεν θα μιλάμε για κυβερνητική αυθαιρεσία αλλά για πλήρη κατάργηση
της εργατικής νομοθεσίας σύμφωνα με τις κομματικές επιδιώξεις κυβερνητικών στελεχών.
Η απάντηση πρέπει να είναι άμεση, νομικά τεκμηριωμένη και να έχει αποτέλεσμα.
Δόθηκε στη δημοσιότητα η πρόταση της Mckinsey για τη ΔΕΗ, που περιγράφει τα  βήματα που πρέπει να γίνουν για την πλήρη αναδιάρθρωση της προκειμένου να καταστεί βιώσιμη.
Η ΔΕΗ έδωσε μέρος του επιχειρησιακού πλάνου αποφεύγοντας τη δημοσιοποίηση συγκεκριμένων μέτρων που θα ακολουθήσει η επιχείρηση αφού τα μέτρα θα φέρουν μεγάλο πλήγμα σε πολιτικό επίπεδο, κάτι που αποφεύγει η Κυβέρνηση να ανακοινώσει τουλάχιστον μέχρι τη ΔΕΘ.
Η εταιρία συμβούλων της ΔΕΗ προτείνει σε σχέση με την αναδιάρθρωση της:
-    μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά στο 50%.
-    μείωση 50% των θέσεων εργασίας μέχρι το 2022.
-    καμία ανανέωση σύμβασης για τους σημερινούς 1.000 συμβασιούχους.
-    αναθεώρηση τιμολογιακής πολιτικής με μείωση της έκπτωσης συνέπειας
κατά 15%.
-    αύξηση εσόδων από τα τιμολόγια ρεύματος κατά 70-100 εκατ. ευρώ.
-    εξάντληση κάθε περιθωρίου για τις ανεξόφλητες οφειλές με στόχο άμεσης είσπραξης 1 δις ευρώ.
Αν λοιπόν αυτά τα μέτρα-σοκ εφαρμοστούν για την εξυγίανση της Εταιρίας τότε μπαίνει το μεγάλο ερώτημα:
Γιατί οδηγηθήκαμε εδώ;
Ποιος ευθύνεται;
Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά σ’ αυτούς που με τις καταστροφικές επιλογές τους οδήγησαν στο σημερινό επιχειρησιακό μνημόνιο.
Η πολιτική παρότρυνση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στα κινήματα ’’Δεν πληρώνω’’ εκτίναξε από το 2014 και μετά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από 3 δις ευρώ ενώ η απόφαση της διοίκησης να μην κόβει το ρεύμα σε απλήρωτους λογαριασμούς κάτω των 1.000€ , αδιακρίτως, ώθησε την εταιρία στον γκρεμό.
Το κύριο σημείο όμως αυτής της καταστροφικής πολιτικής ήταν η αποδοχή της Κυβέρνησης της υποχρέωσης για απώλεια του 50% του μεριδίου αγοράς στη λιανική.
Αυτή η αποδοχή οδήγησε σε βίαιο σπάσιμο της εταιρίας με τα λιγότερα δυνατά οφέλη.
Δηλαδή αντί να εισπράξει 1,5 δις ευρώ από την παραχώρηση του 30% (πρόταση Νέας Δημοκρατίας για «μικρή ΔΕΗ») αναγκάζεται και πουλά το 40% των λιγνιτών για πολύ λιγότερα ποσά.
Έτσι είμαστε στη σημερινή τραγική κατάσταση που αποτυπώνεται με την πραγματική αποτίμηση της ΔΕΗ.
-    2014    κεφαλαιοποίηση 2,4 δις
-    2018    κεφαλαιοποίηση 437 εκ. ευρώ
Αν όμως οι ευθύνες της Κυβέρνησης είναι αυτές άλλες τόσες είναι οι ευθύνες του συνδικαλιστικού κινήματος.
Αφού απέρριψαν κάθε πρόταση εξυγίανσης και βιωσιμότητας της ΔΕΗ με πλήρη προστασία της απασχόλησης (πρόταση για «μικρή ΔΕΗ»), αναλώθηκαν σε ’’μπούκες’’ για αγωνιστική διεκδίκηση συνδιοίκησης.
Σήμερα όμως είναι η ώρα της αλήθειας.
Η αλήθεια δεν κρύβεται κάτω από το χαλί λόγω επικοινωνιακών τεχνασμάτων εκλογικού σχεδιασμού.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης