Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κατρούγκαλος για κρίση με Ρωσία: Δεν θα είναι δικαιολογημένη τυχόν απέλαση Έλληνα διπλωμάτη

Κατρούγκαλος για κρίση με Ρωσία: Δεν θα είναι δικαιολογημένη τυχόν απέλαση Έλληνα διπλωμάτη
Αβάσιμη η κατηγορία για «αμερικανικό δάκτυλο» στην απέλαση των Ρώσων διπλωματών υποστήριξε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ
Αβάσιμες χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος τις κατηγορίες της Μόσχας ότι υπήρξε αμερικανική παρέμβαση και πίεση προκειμένου η Ελλάδα να προχωρήσει στην απέλαση των Ρώσων διπλωματών, υπογραμμίζοντας πως δεν θα είναι δικαιολογημένη τυχόν απέλαση Έλληνα διπλωμάτη από τη Ρωσία.
«Η χώρα μας επιδιώκει να έχει καλές σχέσεις με όλα τα κράτη, στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.
Με τη Ρωσία έχουμε παραδοσιακά φιλικές σχέσεις και όχι μόνο αυτό, καθώς στο πλαίσιο της ΕΕ έχουμε επιδιώξει πολλές φορές να είμαστε ένα είδος γέφυρας ανάμεσα σ’ αυτή - που είναι το πολιτικό μας σπίτι - και τη Ρωσία  που είναι μια παραδοσιακά φιλική χώρα.
Από κει και πέρα όμως οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.
Περιμένουμε ειδικά από τους φίλους μας να ανταποκρίνονται στις μεταξύ μας σχέσεις με τον ίδιο σεβασμό που και εμείς αποδίδουμε σε αυτές» τόνισε μιλώντας στο Κόκκινο ο κ.Κατρούγκαλος.
«Υπήρξε πράγματι ένα επεισόδιο που δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τη σημασία του σε καμία περίπτωση όμως από την άλλη μεριά δεν είναι τέτοιο που – σε ό,τι μας αφορά – θα ανατρέψει την καλή σχέση που έχουμε με τη Ρωσική Δημοκρατία.
Περιμένουμε ακόμα την αντίδραση της.
Δε θεωρούμε ότι μια απέλαση διπλωμάτη δικού μας θα είναι δικαιολογημένη για τον απλό λόγο ότι εμείς, η δική μας διπλωματική αποστολή δεν έχει παραβιάσει κάποια από τις υποχρεώσεις της στη Ρωσική Δημοκρατία» είπε ο κ.Κατρούγκαλος, ο οποίος χαρακτήρισε ως εντελώς αβάσιμη την κατηγορία για «αμερικανικό δάκτυλο».
«Έχουμε σαφή στοιχεία, διασταυρωμένα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπ’ όψιν τους και που δείχνουν ότι ενήργησαν όπως δεν θα έπρεπε να ενεργούν μέλη της διπλωματικής αντιπροσωπείας οποιουδήποτε κράτους σ’ ένα φιλικό κράτος.
Οι σχέσεις μας με οποιοδήποτε κράτος καθορίζονται από δύο πράγματα, το εθνικό μας συμφέρον και την προσπάθεια να έχουμε πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με σεβασμό του διεθνούς δικαίου.
Το διεθνές δίκαιο όμως αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε διμερή ή πολυμερή σχέση.
Εμείς ούτε λόγο είχαμε να αλλάξουμε αυτές τις βασικές μας αρχές ούτε το κάναμε ούτε πρόκειται να το κάνουμε.
Αλλά όπως ξαναείπα οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Και ειδικά μεταξύ φίλων πρέπει να τηρούνται αυτές οι αρχές του αμοιβαίου σεβασμού και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου» τόνισε ο κ.Κατρούγκαλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης