Τελευταία Νέα
Διεθνή

Merkel: Χωρίς τα πλεονάσματα δεν μπορεί να μειωθεί το ελληνικό χρέος - Τίποτα δεν τελειώνει μετά το μνημόνιο

Merkel: Χωρίς τα πλεονάσματα δεν μπορεί να μειωθεί το ελληνικό χρέος - Τίποτα δεν τελειώνει μετά το μνημόνιο
Η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε «καλό συμβιβασμό» τη συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα
Σαφές μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το τέλος των μνημονίων και την εποπτεία κατά τη μεταμνημονιακή εποχή έστειλε η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.
Τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση πανηγυρίζει για την έξοδο από τα μνημόνια και το τέλος των πολιτικών λιτότητας, η Γερμανίδα καγκελάριος διεμήνυσε ότι αφενός τίποτα δεν τελειώνει μετά την 20η Αυγούστου και αφετέρου ότι τα υψηλά πλεονάσματα είναι μονόδρομος για τη μείωση των επιπέδων του χρέους.
«Εάν η Ελλάδα δεν έχει υψηλά πλεονάσματα δεν μπορεί να μειώσει το χρέος της, που είναι και το ζητούμενο» απάντησε ερωτηθείσα εάν η απαίτηση για υψηλά πλεονάσματα είναι ένδειξη έλλειψης εμπιστοσύνης και πρόσθεσε «πρέπει να φέρουμε δύο πράγματα σε μία ισορροπία.
Από τη μία πλευρά το πόσο θα περιμένουμε μέχρι να έχουν αποπληρωθεί κάποια συγκεκριμένα χρήματα βοήθειας και από την άλλη πλευρά το γιατί πρέπει να συνεχίσουμε για αυτό, για κάποιο χρονικό διάστημα, να διατυπώνουμε τις προσδοκίες, όπως π.χ. πρωτογενή πλεονάσματα»
Παράλληλα, αναφερόμενη στη συμφωνία του ελληνικού χρέους έκανε λόγο για ένα «καλό συμβιβασμό».
«Πιστεύω ότι είναι ένας "καλός συμβιβασμός"» είπε χαρακτηριστικά.

Δεν τελειώνουν όλα μετά το πρόγραμμα 

Παράλληλα, η Merkel τόνισε ότι μπορεί το πρόγραμμα να ολοκληρώνεται στις 20 Αυγούστου του 2018 αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σημείο όπου είναι σαν να μην υπήρξε ποτέ πρόγραμμα.
«Δεν τελειώνουν όλα εδώ» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «πιστεύω -και έχω μιλήσει για αυτό με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα- ότι είναι μία σημαντική ημέρα τον Αύγουστο, όταν αυτό το πρόγραμμα θα έχει τελειώσει, αλλά η συνέχεια της επίδρασης αυτών των προγραμμάτων δεν έχει τελειώσει με αυτήν την ημέρα και για αυτό πρέπει και στο μέλλον να μπορούμε να βασιζόμαστε ο ένας στον άλλον.
Άρα, βλέπω περισσότερο μία απόδειξη εμπιστοσύνης ότι δίνουμε στην Ελλάδα για δεκαετίες επιπλέον χρόνο, προκειμένου να βγει από μία δύσκολη κατάσταση».

Το ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά και η συμφωνία για το μεταναστευτικό

Εν τω μεταξύ, η Merkel αναφέρθηκε και στο θέμα της αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει σύνδεση του ΦΠΑ με τη συμφωνία για το προσφυγικό.
«Αυτό έχει ειπωθεί συχνά, αλλά κατηγορηματικά όχι! Έχω συζητήσει εντατικά μαζί του (ενν. τον κ. Τσίπρα), ότι δεν θα συνδέσουμε επουδενί αυτά τα πράγματα, διότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν καλό για κανέναν από τους δυό μας, με οποιονδήποτε τρόπο. Και για αυτό κάτι τέτοιο δεν έγινε.
Και τώρα έχει βρεθεί ένας τρόπος για το πώς θα αντισταθμιστεί η -ας πούμε- αλλαγή του προγράμματος μέσω της επιμήκυνσης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και για αυτό θα συνεδριάσει και η Επιτροπή Προϋπολογισμού την 1η Αυγούστου.
Και πιστεύω ότι αυτός ο δρόμος που βρέθηκε τώρα είναι ένας καλός δρόμος.
Αλλά δεν υπήρξε καμία σύνδεση των διαφορετικών θεμάτων» τόνισε.

Η προειδοποίηση στις ΗΠΑ

Εξάλλου, η Merkel έστειλε αυστηρό μήνυμα και προς τις ΗΠΑ, με αφορμή την επιβολή δασμών στις εισαγωγές προϊόντων από την ΕΕ.
«Η ΕΕ είναι έτοιμη να απαντήσει στις ΗΠΑ σε περίπτωση επιβολής δασμών στα αυτοκίνητα» τόνισε η Merkel.
Σύμφωνα με την ίδια, η επιβολή δασμών στα αυτοκίνητα θα είναι κατά των κανονισμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ενώ τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος για την ευημερία πολλών ανθρώπων.
«Η ΕΕ εργάζεται για τα αντίμετρα, αλλά αυτό θα είναι μακράν η χειρότερη λύση» τόνισε.
Εν τω μεταξύ, η Merkel καλωσόρισε την πρόσκληση του Donald Trump στον Vladimir Putin για συνάντηση στην Ουάσιγκτον το φθινόπωρο.
«Θα γίνει ξανά "φυσιολογικό" να συναντιούνται οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ» επεσήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Όσον αφορά τους διατλαντικούς δεσμούς, η ίδια δήλωσε πως η ιστορία έχει αποδείξει ότι Ευρώπη και ΗΠΑ ήταν σε διαμάχη πολλές φορές «αλλά πάντα αξίζει τον κόπο να επιλύει αυτές τις διαφορές».

(Αρχική δημοσίευση Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018, ώρα 13:18)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης