Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Υπερβολική ανησυχία για Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο - Η Ρωσία δεν θα επιτεθεί

Politico: Υπερβολική ανησυχία για Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο - Η Ρωσία δεν θα επιτεθεί
Μετά τη συνάντηση Trump-Putin στο Ελσίνκι, η Ρωσία δεν είναι πλέον πιθανό να πραγματοποιήσει επίθεση στις γειτονικές της χώρες
Η συνάντηση του Donald Trump με τον Vladimir Putin στο Ελσίνκι θεωρήθηκε ως μία «καταστροφή δημοσίων σχέσεων» τόσο από τις ΗΠα όσο και από την Ευρώπη, με σοβαρές συνέπεις για την παγκόσμια γεωπολιτική τάξη.
Ο Vladimir Putin όντως μετά τη συνάντηση είχε πιο βελτιωμένη εικόνα σε σύγκριση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ωστόσο δεν υπάρχει λόγος να αφήνουμε αυτές τις λεπτομέρειες να επισκιάζουν την ουσία του πράγματος.
Οι ευρωπαίου ανησυχούν για το τέλος του ΝΑΤΟ, αλλά από την οπτική της Μόσχας η στρατιωτική συμμαχία παραμένει ιδιαίτερα ζωντανή.
Τα σκληρά λόγια του Trump στους συμμάχους του για τις δαπάνες δεν το άλλαξαν αυτό, με τη Ρωσία να γνωρίζει πολύ καλά ότι η συμμαχία επικεντρώνεται στην ανατολική πλευρά της και όχι μόνο ρητορικά.
Από το 2014, όταν και η Ρωσία παρουσιάστηκε εκ νέου ως απειλή, έχει σημεωθεί αυξημένη κινητικότητα και περισσότερες στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα ρωσικά σύνορα.
Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να ασκεί μεγάλη πίεση στη Ρωσία, ενώ παρά το γεγονός ότι δεν αποτελεί άμεση απειλή για τη Μόσχα, διατηρεί τη χώρα σε μόνιμο «πολεμικό κλίμα» απέναντι στις ΗΠΑ.
Επειδή η Μόσχα επικεντρώνεται στο ζήτημα της Ουάσιγκτον, αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη συνήθως προσπερνάται από τη Ρωσία.
Σε ότι αφορά τις προθέσεις της Ρωσίας, ένα πράγμα είναι σίγουρο: δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την πλερυά της Μόσχας για επίθεση σε κράτη της Βαλτικής ή την Πολωνία, καθώς αυτές οι χώρες τόσο τόσο ασφαλείς όσο ήταν και πριν από το 2014.
Οι κύριες ανησυχίες του Vladimir Putin είναι σε μεγάλο βαθμό εγχώριες, καθώς ο ίδιος διαθέτει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο λογικά απαιτεί περισσότερους οικονομικούς δεσμούς με τη Δύση.
Προκειμένου να προχωρήσει, προσπαθεί να μετριάσει τις εντάσεις με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, ενώ η κύρια επιθυμία του από τη συνάντηση στο Ελσίνκι είναι να ξεκινήσει διάλογο με την Ουάσιγκτον.
Είναι ασφαλές να εκτιμήσεις κάποιος ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει την ίδια αντιπολίτευση από τον συνασπισμό των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η πρώτη ύφεση στον «υβριδικό πόλεμο» μεταξύ Ρωσίας και Δύσης βυθίστηκε με τη συμπεριφορά του Trump και τη σφοδρότητα των εγχώριων επικριτών του.
Η Μόσχα δεν θα συνθηκολογήσει και πράγματι θα επιστρέψει.
Αλλά κάτι τέτοιο είναι απίθανο να συμβεί υπό τη μορφή μίας ανοικτής στρατιωτικής επίθεσης.
Οι φόβοι για νέους πολέμους απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.
Η στρατηγική της Μόσχας θα είναι αυτή της υπομονής, αφήνοντας την Αμερική και την Ευρώπη να εστιάσουν το ενδιαφέρον τους στις σχέσεις τους με χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης