Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Μην περιμένετε αναβάθμιση της Ελλάδας από S&P και Moody's - Υπό αμφισβήτηση η βιωσιμότητα του χρέους

tags :
Citigroup: Μην περιμένετε αναβάθμιση της Ελλάδας από S&P και Moody's - Υπό αμφισβήτηση η βιωσιμότητα του χρέους
Οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας εκφράζουν επίσης επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μακροπρόθεσμα, παρά τη πρόσφατη συμφωνία του Eurogroup
Κόντρα στο ρεύμα η Citigroup, εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να περιμένει περαιτέρω αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης τουλάχιστον σε ορίζοντα 9 μηνών.
Ειδικότερα, η Citigroup εκτιμά ότι η αξιολόγηση Β+  από την Standard & Poor's (η οποία αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας τον περασμένο μήνα), θα παραμείνει αμετάβλητη σε ορίζοντα 9 μηνών έως 2-4 ετών.
Σημειώνεται ότι σήμερα η Standard & Poor's θα ανακοινώσει τη νέα αξιολόγηση για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, η οποία αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη.
Αντιστοίχως δεν αναμένεται αναβάθμιση ούτε από τη Moody's τους επόμενους 9 μήνες, με τη Citigroup να προβλέπει μια αναβάθμιση στο Β2 από Β3, σε διάστημα των επόμενων 2-4 ετών, όπως προκύπτει από τον σχετικό πίνακα στο Global Economic Outlook για τον Ιούλιο 2018, το οποίο παρουσιάζει το bankingnews.gr
Οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας εκφράζουν επίσης επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μακροπρόθεσμα, παρά τη πρόσφατη συμφωνία του Eurogroup.



Η πολιτική θα καθορίσει τη βιωσιμότητα του χρέους μακροπρόθεσμα

Σύμφωνα με τη Citigroup, το όχι και τόσο φωτεινό outlook της ανάπτυξης είναι αυτό που εξακολουθεί να θέτει υπό αμφισβήτηση τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, ακόμα και μετά την τελευταία συμφωνία του Eurogroup.
Ωστόσο, με το 80% του δημοσίου χρέους να βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα, είναι η πολιτική - και όχι τόσο η οικονομία - η οποία θα καθορίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Η προθυμία των Ευρωπαίων πιστωτών να στηρίξουν την Ελλάδα - ενδεχομένως επιτρέποντας έναν λιγότερο επιθετικό / φιλόδοξο στόχο πρωτογενών πλεονασμάτων αν ο σημερινός αποδειχθεί ανέφικτος - θα παραμείνει ένα κρίσιμο στοιχείο  για την αξιολόγηση της ικανότητας της Ελλάδας να εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της.

Ανάπτυξη 1,5%-2% σε ορίζοντα 2ετίας

'Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές της Citigroup, η  βελτίωση της εμπιστοσύνης μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών επέτρεψε τη συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που διευκολύνει την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου.
Η συμφωνία προβλέπει βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη μείωση των χρηματοδοτικών αναγκών και δεκαετή παράταση των ωριμάνσεων καθώς και περίοδο χάριτος πληρωμής τόκων, γεγονός που οδηγεί  την αύξηση των αναγκών αναχρηματοδότησης της Ελλάδας προς τα μέσα της δεκαετίας του 2030.
Την ίδια ώρα, βελτιώνεται ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ, παρότι με αργούς ρυθμούς,  κυρίως λόγω της αύξησης στις εξαγωγές.
Παρά τις σημαντικές προσπάθειες στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και τη μεγάλη εσωτερική υποτίμηση, η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εξαγωγών, βελτιώθηκε λιγότερο από ό,τι σε άλλες χώρες που βρέθηκαν σε πρόγραμμα.
Η Citigroup προβλέπει ανάπτυξη του ΑΕΠ με ρυθμό 1,5% -2,0% σε ορίζοντα 2ετίας, καθώς η βελτίωση της εμπιστοσύνης μετά το τέλος της διάσωσης πιθανότητα θα αντισταθμιστεί από τη διαρκή δημοσιονομική λιτότητα η οποία είναι και απαραίτητη στην πρώτη φάση μετά την έξοδο από τα προγράμματα διάσωσης.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης