Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακές απώλειες στη Wall, στον απόηχο σχολίων Trump - Πτώση στις ευρωαγορές, στο -0,98% ο DAX

Οριακές απώλειες στη Wall, στον απόηχο σχολίων Trump - Πτώση στις ευρωαγορές, στο -0,98% ο DAX
Ο Trump κατηγόρησε την ΕΕ και την Κίνα για χειραγώγηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών
(upd) Με οριακές μεταβολές έκλεισαν σήμερα (20/7/2018) οι δείκτες της Wall Street, καθώς ορισμένα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα αντιστάθμισαν τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), αλλά και για την Κίνα.
Έτσι, ο Dow Jones υποχώρησε μόλις κατά 0,03% κι έκλεισε στις 25.058,12 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,10% στις 2.801,83 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε κατά 0,07% χαμηλότερα, στις 7.820,20 μονάδες.
Οι τρεις δείκτες γύρισαν σε αρνητικό έδαφος μετά από δημοσίευμα του «CNBC» που, επικαλούμενο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ανέφερε ότι ο αμερικανός πρόεδρος ανησυχεί ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια άλλες δύο φορές φέτος.
Η μετοχή της Microsoft σημείωσε άνοδο 1,79%, καθώς ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός ανέφερε χθες αυξημένη κερδοφορία για το τέταρτο οικονομικό τρίμηνο, με το ποσό -μαμούθ να ανέρχεται στα 8,87 δισ. δολάρια, από 8,07 δισ. το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2017, ενώ το αποτέλεσμά της ήταν καλύτερο των προσδοκιών.
Παράλληλα, η μετοχή της Honeywell σημείωσε «άλμα» 3,8%, καθώς η εταιρεία ανέφερε επίσης ισχυρά κέρδη.
Από την άλλη, η μετοχή της General Electric σημείωσε βαριές απώλειες 4,37%, καθώς η εταιρεία ανέφερε μια σημαντική πτώση 30% στα κέρδη β’ τριμήνου 2018, στα 615 εκατ. δολ.
Η μετοχή της Baker Hughes ενισχύθηκε κατά 0,71%, καθώς η εταιρεία ανέφερε κέρδη και έσοδα κατώτερα των προσδοκιών των αναλυτών.
Μέχρι στιγμής, έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα περίπου το 16,4% των εταιρειών του S&P 500, με το 83% αυτών να ξεπερνούν τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.
Σημειώνεται ότι η Wall Street έχει υψηλές προσδοκίες για την τρέχουσα περίοδο δημοσίευσης αποτελεσμάτων, με τους αναλυτές να αναμένουν μια αύξηση κερδών κατά 20%.
Τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα αντιστάθμισαν τις νέες δηλώσεις του Trump κατά της νομισματικής σύσφιξης που ακολουθεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
«Η τρέχουσα σύσφιξη πληγώνει όλα αυτά που έχουμε κάνει.
Το χρέος έρχεται και εμείς αυξάνουμε τα επιτόκια.
Σοβαρά τώρα;», έγραψε σε tweet του.
Χθες, ο Trump είχε αναφέρει ότι δεν είναι «ενθουσιασμένος» με την απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια.
Ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, James Bullard, υποβάθμισε σήμερα τις δηλώσεις του Trump, τονίζοντας πως οι απόψεις του αμερικανού προέδρου δεν θα αλλάξουν την πολιτική της κεντρικής τράπεζας.
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η Fed θα πρέπει να απέχει από περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος αντιστροφής της καμπύλης αποδόσεων.
Νωρίτερα, ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε για έναν εμπορικό πόλεμο άνευ προηγουμένου, δηλώνοντας έτοιμος να επιβάλει δασμούς σε όλα τα προϊόντα που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Κίνα, αξίας 500 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Είμαι έτοιμος να πάω στα 500», είπε ο Trump μιλώντας στο «CNBC», αναφερόμενος στο ύψος των εισαγόμενων στις ΗΠΑ προϊόντων από την Κίνα, το οποίο για το 2017 ανήλθε στα 505,5 δισ. δολ. σε αντίθεση με τα 129,9 δισ. δολ. που ήταν η αξία των προϊόντων που εξήγαγαν οι ΗΠΑ προς την Κίνα την ίδια χρονιά.
Εν τω μεταξύ, περαιτέρω ένταση στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο και τις Βρυξέλλες αναμένεται να προσθέσουν σημερινές δηλώσεις του Trump, ο οποίος κατηγόρησε την ΕΕ και την Κίνα για χειραγώγηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών (ευρώ και γουάν, αντίστοιχα).
Όπως ανέφερε σε tweet, «η Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και λοιποί χειραγωγούν τα νομίσματά τους και τα επιτόκιά τους σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ οι ΗΠΑ αυξάνουν τα επιτόκια και το δολάριο γίνεται ολοένα και πιο ισχυρό κάθε μέρα που περνά -απομακρύνοντας το μεγάλο ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα.
Ως συνήθως, δεν υπάρχει ισότιμος ανταγωνισμός»…
Οι δηλώσεις του Trump ώθησαν χαμηλότερα το δολάριο, με το υψηλότερο ευρώ να ασκεί πιέσεις στις μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών και ιδιαίτερα των γερμανικών, που έχουν σημαντική έκθεση στο εξωτερικό.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο παραμένουν τα εταιρικά αποτελέσματα, με τη μετοχή της General Electric να σημειώνει βαριές απώλειες 3,9%, καθώς η εταιρεία ανέφερε μια σημαντική πτώση 30% στα κέρδη β’ τριμήνου 2018, στα 615 εκατ. δολ.
Η μετοχή της Baker Hughes σημειώνει απώλειες 1%, καθώς ανέφερε κέρδη και έσοδα κατώτερα των προσδοκιών των αναλυτών.
Από την άλλη, η μετοχή της Microsoft σημειώνει άνοδο 2,7%, καθώς ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός δημοσίευσε ένα ισχυρό guidance εσόδων.
Μέχρι στιγμής, έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα περίπου το 16,4% των εταιρειών του S&P 500, με το 83% αυτών να ξεπερνούν τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.
Σημειώνεται ότι η Wall Street έχει υψηλές προσδοκίες για την τρέχουσα περίοδο δημοσίευσης αποτελεσμάτων, με τους αναλυτές να αναμένουν μια αύξηση κερδών κατά 20%.

Μετριάζονται οι πιέσεις στις ευρωαγορές 

Εν τω μεταξύ, οι σημερινές δηλώσεις του αμερικανού προέδρου για χειραγώγηση των νομισμάτων από την Κίνα και την ΕΕ πίεσαν χαμηλότερα τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,15% χαμηλότερα, στις 385,62 μονάδες.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη δέχτηκε τις ισχυρότερες πιέσεις, κλείνοντας με πτώση 0,98% στις 12.561,42 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε απώλειες 0,07% στις 7.678,79 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,35% χαμηλότερα στις 5.398,32 μονάδες.


Παράλληλα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε πτώση 0,41% στις 21.794,60 μονάδες, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύθηκε κατά 0,04% στις 9.724,80 μονάδες.
Οι δηλώσεις του Trump πίεσαν χαμηλότερα τόσο τις μετοχές των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών όσο και των τραπεζών, κατά 2,1% και 0,1% αντίστοιχα.
Ειδικότερα, η μετοχή της Volkswagen διολίσθησε κατά 2,3%, της Daimler σημείωσε απώλειες 2,4%, της Peugeot κατέγραψε πτώση 2,4%, ενώ της Fiat Chrysler Automobiles υποχώρησε κατά 1,8%.
Μεταξύ των τραπεζών, η μετοχή της Societe Generale υποχώρησε κατά 0,7%, της Banco Santander κατέγραψε απώλειες 0,1%, ενώ της Deutsche Bank έκλεισε κατά 0,5% χαμηλότερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης