Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σταθάκης: Η συμφωνία για τον ΔΕΣΦΑ είναι πολύ καλύτερη από αυτή που μας κληροδοτήθηκε

Σταθάκης: Η συμφωνία για τον ΔΕΣΦΑ είναι πολύ καλύτερη από αυτή που μας κληροδοτήθηκε
Ο υπουργός Ενεργείας χαρακτήρισε «εξαιρετική» τη συμφωνία πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ
Εξαιρετική συμφωνία χαρακτηρίζει ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, τη σύμβαση πώλησης του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ.
Όπως επεσήμανε κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή υπογραφής της σύμβασης, η εν λόγω συμφωνία είναι «πολύ καλύτερη από αυτή που κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση» ενώ συμβάλλει στην είσοδο της χώρας στη νέα εποχή της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου.
Ο κ. Σταθάκης, αφού ευχαρίστησε όσες και όσους συνέβαλλαν στην επίτευξη της συμφωνίας, στάθηκε στις πολύ σημαντικές, όπως είπε, μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει τα τελευταία δυο χρόνια και «οι οποίες διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο στον ενεργειακό τομέα».
Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας «η αρχή έγινε με την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας για το ΔΕΣΦΑ ανοίγει ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο, όπου με τη συνεργασία και τη τεχνογνωσία των τριών ισχυρότερων διαχειριστών της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου, ο ΔΕΣΦΑ θα υποστηρίξει με επενδύσεις σε μεγάλα έργα υποδομής την περαιτέρω ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου».
Παράλληλα προανήγγειλε πως το επόμενο βήμα του μετασχηματισμού είναι η ΔΕΠΑ, με το διαχωρισμό της σε εμπορικό τμήμα και σε τμήμα υποδομών και δικτύων, όπου στο τελευταίο το Δημόσιο θα διατηρήσει την ισχυρή του παρουσία.
Σημειώνεται ότι το 66% του ΔΕΣΦΑ περνάει στην κοινοπραξία «SENFLUGA Energy Infrastructure Holdings S.A.» των εταιρειών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A., έναντι συνολικού τιμήματος 535 εκατ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης