Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Φέγγος (VERSAL): Το Χ.Α. ξαναζεί συνθήκες του 2014 ενώ ο ΓΔ είναι στις 750 μονάδες

tags :
Φέγγος (VERSAL): Το Χ.Α. ξαναζεί συνθήκες του 2014 ενώ ο ΓΔ είναι στις 750 μονάδες
Άρθρο του Κωνσταντίνου Β. Φέγγου, Προέδρου της VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.
Είναι λυπηρό να βλέπεις το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη τα τελευταία χρόνια.  
Στις 18/03/2014 βρισκόταν στις 1.369,56 μονάδες και μετά έγιναν οι ευρωεκλογές και τα όσα επακολούθησαν.
Σήμερα παλεύουμε με τις 750 μονάδες και ο τζίρος έχει μηδενίσει.
Το λέω αυτό γιατί όσον αφορά τους ξένους, το καλοκαίρι φέτος έχει πολλά κοινά με το καλοκαίρι του 2014. Και τότε είχαμε ανάπτυξη, και τότε βγαίναμε από τα μνημόνια και τότε οι εκλογές ήταν στον ορατό ορίζοντα.
Στις αρχές του 2014 θυμάμαι είχαμε πολλές επαφές με ξένους για επενδύσεις στην Ελλάδα, που ξαφνικά πάγωσαν μετά τις Ευρωεκλογές.  
Φέτος συνέβη κάτι αντίστοιχο σε μικρότερη κλίμακα και όλα πάγωσαν με την υπόθεση του Follie - η οποία όμως ήταν μόνο η αφορμή.
Η βασική αιτία είναι η επιστροφή του «περιμένουμε χειροπιαστά αποτελέσματα» στις συναλλαγές των ξένων και οι σπασμωδικές κινήσεις των Ελλήνων, όποτε οι ξένοι απαιτούν αποτελέσματα.
Στην περίπτωση της Follie, οι ξένοι φαίνεται να περιμένουν κάποιον αρμόδιο να τους διαβεβαιώσει ότι το ίδιο δεν θα ξανασυμβεί και με άλλες επιχειρήσεις.  
Αρμόδιοι στην Ελλάδα για τον έλεγχο των αποτελεσμάτων των εταιριών είναι η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Για τον έλεγχο της Εταιρικής Διακυβέρνησης είναι το Χρηματιστήριο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Κάποια διαβεβαίωση με χειροπιαστά αποτελέσματα, ίσως να είναι απαραίτητη για να απαλυνθεί τουλάχιστον αυτός ο λόγος αποστασιοποίησης των ξένων.
Όσον αφορά την πραγματική οικονομία, ότι έχει να κάνει με λεφτά, δεν κινείται.  
Ο αναπτυξιακός δεν δουλεύει, οι επιδοτήσεις πάνε σιγά, οι πληρωμές δημοσίου προς ιδιώτες σέρνονται, οι εισπράξεις από τα μνημόνια αναβάλλονται και πάει λέγοντας.
Ότι έχει να κάνει με νούμερα και πανηγύρια πάει καλά.
Φόροι, εισφορές και πρόστιμα καταγράφονται (αλλά δεν εισπράττονται) και πλεονάσματα και ανάπτυξη επίσης καταγράφονται αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Από πανηγύρια δε, όλοι οι πολιτικοί από όλα τα κόμματα πανηγυρίζουν και οργώνουν τα κανάλια και την Ελλάδα, το δε φθινόπωρο τα πανηγύρια θα πάρουν και συμβολικό χαρακτήρα, με χρήση των μνημείων της ιστορίας.
Ο τουρισμός πάει καλά. Όμως και εκεί, παρά τους ελέγχους η παραοικονομία ανθεί και οι τιμές ακριβαίνουν.
Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες εκτιμήσεις, τα ποιοτικά στοιχεία δείχνουν, ότι η μεγάλη άνοδος των προηγουμένων ετών δεν είναι διατηρήσιμη.
Ίσως πάλι χάσαμε μια ευκαιρία, με το να μην επενδύουμε σε υποδομές και απλώς να φορολογούμε τη χρυσή αγελάδα.
Στο χρηματιστήριο έχουμε μια νέα εισαγωγή εταιρίας μετά από πολλά χρόνια, η οποία καλό θα ήταν να πάει καλά για να βοηθήσει και άλλες εταιρίες να τη μιμηθούνε.
Τεχνικά το χρηματιστήριο έχει αντιστάσεις στις 767 μονάδες, στις 780 μονάδες και μετά στις 805 μονάδες.  
Ευτυχώς έχει δημιουργηθεί στήριξη στις 750 μονάδες περίπου και έχουμε και τις 735 μονάδες να κρατάνε τα μπόσικα.
Με αυτό το τζίρο και το γενικό κλίμα αναμονής που επικρατεί, οι πιθανότητες να ξαναβρεθούμε στα επίπεδα της αρχής του έτους, έχουν μειωθεί σημαντικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης