Διεθνή

Κέρδη 0,6% για τον χρυσό, στα 1.231,10 δολ. ανά ουγγιά - Εβδομαδιαία πτώση 0,8%

tags :
Κέρδη 0,6% για τον χρυσό, στα 1.231,10 δολ. ανά ουγγιά - Εβδομαδιαία πτώση 0,8%
Με κέρδη 0,6% έκλεισε ο χρυσός, μία ημέρα αφότου διολίσθησε σε περιοχή διόρθωσης, αν και κατέγραψε εβδομαδιαίες απώλειες για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα
Με κέρδη έκλεισε σήμερα (20/7/2018) ο χρυσός, μία ημέρα αφότου διολίσθησε σε περιοχή διόρθωσης, αν και κατέγραψε εβδομαδιαίες απώλειες για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα.
Ο χρυσός βρήκε σήμερα στήριξη στο αποδυναμωμένο δολάριο, το οποίο δέχτηκε ισχυρές πιέσεις από δηλώσεις του αμερικανού προέδρου για χειραγώγηση των νομισμάτων από την Κίνα και την ΕΕ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, κατηγόρησε την ΕΕ και την Κίνα για χειραγώγηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών (ευρώ και γουάν, αντίστοιχα).
Όπως ανέφερε σε tweet, «η Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και λοιποί χειραγωγούν τα νομίσματά τους και τα επιτόκιά τους σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ οι ΗΠΑ αυξάνουν τα επιτόκια και το δολάριο γίνεται ολοένα και πιο ισχυρό κάθε μέρα που περνά -απομακρύνοντας το μεγάλο ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα.
Ως συνήθως, δεν υπάρχει ισότιμος ανταγωνισμός»…
Οι δηλώσεις του Trump ώθησαν χαμηλότερα το δολάριο, με το υψηλότερο ευρώ να ασκεί πιέσεις στις μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών και ιδιαίτερα των γερμανικών, που έχουν σημαντική έκθεση στο εξωτερικό.
Εν τω μεταξύ, περαιτέρω πιέσεις στο δολάριο άσκησε και η κριτική που άσκησε ο Trump στη νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να τιμωρούνται γιατί πάνε τόσο καλά.
Η τρέχουσα σύσφιξη πληγώνει όλα αυτά που έχουμε κάνει.
Το χρέος έρχεται και εμείς αυξάνουμε τα επιτόκια.
Σοβαρά τώρα;», έγραψε σε tweet του.
Χθες, ο Trump είχε αναφέρει ότι δεν είναι «ενθουσιασμένος» με την απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια.
Ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, James Bullard, υποβάθμισε σήμερα τις δηλώσεις του Trump, τονίζοντας πως οι απόψεις του αμερικανού προέδρου δεν θα αλλάξουν την πολιτική της κεντρικής τράπεζας.
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η Fed θα πρέπει να απέχει από περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος αντιστροφής της καμπύλης αποδόσεων.
Έτσι, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Αυγούστου έκλεισε σήμερα με κέρδη 7,10 δολ. ή 0,6% στα 1.231,10 δολ. ανά ουγγιά.
Την ίδια ώρα, το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,8% έναντι του δολαρίου, στο 1,1730 δολ., ενώ το αμερικανικό νόμισμα υποχωρούσε κατά 0,9% έναντι του γιεν, στα 111,5.
Σημειώνεται ότι το αποδυναμωμένο δολάριο τείνει να προσφέρει ώθηση στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά φθηνότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Σε εβδομαδιαία βάση, ο χρυσός διολίσθησε κατά 0,8%, μετά τα συνεχόμενα χαμηλά 12 μηνών που κατέγραφε τις προηγούμενες ημέρες.
Χθες, το πολύτιμο μέταλλο εισήλθε σε περιοχή διόρθωσης, καθώς κατέγραφε απώλειες περισσότερο από 10% από το αποκορύφωμά του στις 15 Ιανουαρίου 2018, στα 1.362,90 δολ.


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης