Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Όχι» των ΗΠΑ στην Τουρκία για ενδεχόμενη ανταλλαγή του πάστορα Brunson με τον Gulen

tags :
«Όχι» των ΗΠΑ στην Τουρκία για ενδεχόμενη ανταλλαγή του πάστορα Brunson με τον Gulen
Απορρίπτει η Ουάσιγκτον μία ενδεχόμενη διασύνδεση του πάστορα Brunson με τον Gulen
Τη διασύνδεση μεταξύ της απελευθέρωσης του Αμερικανού πάστορα και της έκδοσης του ιεροκήρυκα Fethullah Gulen, απέρριψαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πλευρών για την κράτηση του Andrew Brunson.
«Μία από τις διαστάσεις της έντασης στις σχέσεις Άγκυρας - Ουάσιγκτον αφορά τα πρόσωπα που συνέδεσαν άμεσα τον Fethullah Gulen με τον Andrew Brunson.
Δεν πιστεύουμε ότι είναι προσήκον να συνδέουμε αυτές τις υποθέσεις.
Πρόκειται για διαφορετικές υποθέσεις, καθώς εμπλέκονται διαφορετικά νομικά συστήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά Αμερικανός αξιωματούχος, στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
«Δεν είναι τόσο απλό να λέει κανείς "πάρε έναν θρησκευτικό αξιωματούχο, δώσε έναν θρησκευτικό αξιωματούχο"» έσπευσε να προσθέσει.
Επισημαίνεται πως, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan αποπειράθηκε να διασυνδέσει τις δύο υποθέσεις, προτείνοντας ένα είδος ανταλλαγής.
Η Άγκυρα επιμένει στην έκδοση του Fethullah Gulen, ο οποίος διαμένει μόνιμα στις ΗΠΑ από το 1999 και κατηγορείται ως ο εγκέφαλος της οργάνωσης «FETΟ», που, σύμφωνα με τον Erdogan, οργάνωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Trump σε Τουρκία: Απελευθερώστε τον πάστορα Brunson – Είναι η απόλυτη ντροπή – Να παρέμβει ο Erdogan

Να αφήσει άμεσα ελεύθερο τον Αμερικανό πάστορα Andrew Brunson ζήτησε από την Τουρκία και τον Rejep Tayip Erdogan ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump λίγες ώρες μετά την απόφαση τουρκικού δικαστηρίου, το οποίο έκρινε ότι ο Brunson, ο οποίος κατηγορείται για τρομοκρατία και κατασκοπία, πρέπει να παραμείνει προφυλακισμένος.
«Είναι η απόλυτη ντροπή το ότι η Τουρκία δεν θα αποφυλακίσει τον σεβάσμιο αμερικανό πάστορα Andrew Brunson.
Κρατείται όμηρος για πάρα πολύ καιρό.
Ο Erdogan πρέπει να κάνει κάτι για να απελευθερωθεί αυτός ο υπέροχος χριστιανός σύζυγος και πατέρας.
Δεν έκανε τίποτα κακό, κι η οικογένειά του τον χρειάζεται» ανέφερε ο Trump με ανάρτηση του στο Τwitter.
Σημειώνεται ότι ο Brunson, πάστορας από τη Βόρεια Καρολίνα που έχει ζήσει στην Τουρκία επί δύο δεκαετίες, κατηγορείται ότι υποστήριξε την οργάνωση του Gullen που η Άγκυρα κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.
Η επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου στη δίκη του πάστορα είναι προγραμματισμένη για τις 12 Οκτωβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης