Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η επενδυτική αδιαφορία, αποτελεί μήνυμα αποδοκιμασίας κατά της κυβέρνησης Τσίπρα και ο μύθος ότι η ΝΔ θα φέρει ράλι στις μετοχές

Η επενδυτική αδιαφορία, αποτελεί μήνυμα αποδοκιμασίας κατά της κυβέρνησης Τσίπρα και ο μύθος ότι η ΝΔ θα φέρει ράλι στις μετοχές
Η ελληνική κυβέρνηση υποτιμάει την αποδοκιμασία των αγορών, είτε γιατί παραβλέπει την σημασία των επενδυτών στην οικονομία, είτε γιατί έχει εξασφαλίσει το cash buffer το κεφαλαιακό απόθεμα των 24,1 δισεκ. και νομίζει ότι δεν έχει ανάγκη τους επενδυτές.
Ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει ρίξει το πολιτικό της βάρος στις περίεργες διπλωματικές συμμαχίες, βάλλει κατά της Ρωσίας, αποδέχεται προτάσεις για το μεταναστευτικό χωρίς εθνικό συμφέρον, συνεργάζεται με τους αμερικανούς χωρίς ορατά οφέλη…οι επενδυτές αυτό που οι αριστεροί ονόμαζαν στις παλαιές εποχές καπιταλιστικό κεφάλαιο αδιαφορεί για την Ελλάδα.
Είναι πρωτοφανές το ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας κατά της ελληνικής κυβέρνησης που ενώ βγαίνει τυπικά η Ελλάδα από τα μνημόνια δεν κατάφερε να προσελκύσει ξένους επενδυτές.
Εάν δει κανείς με ψυχραιμία, την Ιρλανδία, Κύπρο και Πορτογαλία πως συμπεριφέρθηκαν οι επενδυτές κατά την έξοδο των χωρών αυτών από τα μνημόνια σημειώθηκαν τα εξής
-Άνοδος μετοχών ειδικά στην Ιρλανδία
-Αύξηση καταθέσεων ειδικά στην Κύπρο που ταλαιπωρήθηκε η χώρα λόγω του bail in με τις καταθέσεις στις τράπεζες
-Αύξηση επενδύσεων στα ομόλογα με τις αποδόσεις στην Πορτογαλία να υποχωρούν από το 4,6% στο 3,6% κατά την περίοδο εξόδου και…λόγω εισόδου στην ποσοτική χαλάρωση έφθασε έως το χαμηλό 1,62% στην 10ετία.
Οι αγορές ήταν πιο φιλικές στην Ιρλανδία και Ισπανία, περισσότερο αρχικά τουλάχιστον ουδέτερες με την Πορτογαλία.
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση έχει δώσει σημασία στην πολιτική σημειολογία της εξόδου από τα μνημόνια, μιας εξόδου που ουσιαστικά δεν είναι καθαρή αλλά δεν περιλαμβάνει και πρόγραμμα, προβαίνει σε περίεργες πολιτικές και διπλωματικές συμμαχίες αλλά έχει θέσει εκτός των radar το χρηματιστήριο, τις μετοχές, τα ομόλογα τις τράπεζες.
Η βασική κινητήριος δύναμη της οικονομίας είναι χρηματιστήριο, τράπεζες και ομόλογα και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
-Το χρηματιστήριο έχει απαξιωθεί σε επικίνδυνο βαθμό, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι ανύπαρκτη.
-Οι τράπεζες λόγω των σωρευμένων προβληματικών τους δανείων και της έλλειψης κεφαλαίων είναι στρατηγικά μη επενδύσιμες.
Ήδη ο SSM προβληματίζεται για τις ελληνικές τράπεζες.
-Στα ομόλογα λόγω των μέτρων για το χρέος, υπήρξαν κάποιες συντηρητικές αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης και το 10ετές βρίσκεται στο 3,87% με προοπτική να υποχωρήσει στο 3,6% αυτά είναι τα όρια της αγοράς.
Η κυβέρνηση έχει αφήσει στην τύχη τους τις αγορές μετοχών ομολόγων και τις τράπεζες.
Θεωρεί ότι μπορεί να τα καταφέρει και χωρίς τις τράπεζες και αυτό θα είναι το μεγάλο λάθος της κυβέρνησης η υποτίμηση των βασικών αγορών που προσελκύουν επενδυτές.
Το χρηματιστήριο έπρεπε να κάνει τζίρο 250 με 300 εκατ ημερησίως και όχι 15 εκατ και οι τράπεζες να έχουν αξία 17-18 δισεκ. όχι 8,4 δισεκ.
Η ελληνική κυβέρνηση υποτιμάει την αποδοκιμασία των αγορών, είτε γιατί παραβλέπει την σημασία των επενδυτών στην οικονομία, είτε γιατί έχει εξασφαλίσει το cash buffer το κεφαλαιακό απόθεμα των 24,1 δισεκ. και νομίζει ότι δεν έχει ανάγκη τους επενδυτές.
Και ενώ η συλλογιστική και στρατηγική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι 100% λάθος που θα το πληρώσει με μαθηματική ακρίβεια γιατί δεν θα έχει συμμάχους στην προσπάθεια ανάκαμψης και θα αποτύχει… καλλιεργείται και ο μύθος ότι εάν έρθει ο Μητσοτάκης και η ΝΔ οι αγορές, το χρηματιστήριο θα κάνουν ράλι.
Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί γιατί τα προβλήματα που καθηλώνουν τα ελληνικά assets και τα καθιστούν επενδυτικά αδιάφορα δεν θα μπορέσει ούτε η ΝΔ του Μητσοτάκη να επιλύσει.
Θα απαιτηθεί πολύς χρόνος μέχρι να επανέλθει η κανονικότητα στο χρηματιστήριο και στα ομόλογα
Το επιχείρημα ότι θα έρθει η ΝΔ και ο Μητσοτάκης και θα προκαλέσει ράλι στο χρηματιστήριο δεν θα επιβεβαιωθεί.
Σίγουρα αποτελεί πιο φιλική λύση για τις αγορές σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ο όγκος των προβλημάτων θα καθηλώσει και την παρεμβατικότητα της ΝΔ.
Μάλιστα εάν η ΝΔ κάνει στρατηγικά λάθη π.χ. να υπουργοποιήσει τον Στουρνάρα της ΤτΕ θα πρόκειται για ένα ακόμη λάθος μήνυμα στις αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης